vrijdag, januari 01, 2016

een zalig en gelukkig nieuwjaar !

Zo voelt het niet voor het moment... Te contrarie !
Gisteren zat ik rustig wat te tekenen aan een uiltje, toen ik plots verschrikkelijk veel pijn kreeg in mijn rug. Waardoor ? Waarom ? Geen idee, het was er. Plots. Zonder aanwijsbare reden. En het zit er verdomme nog.

Ik heb het nieuwe jaar aangevat zonder turnen, zonder het bed op te maken, wel met heel voorzichtjes de trap af te gaan, trede per trede, iedere keer met je twee voeten weer op één trede... djudedju !

Mijn valling is ook nog steeds niet helemaal gedaan, ik ben niet ziek meer, maar er blijft wat van de hoest hangen, en mijn neus loopt als een kraantje waarvan het leertje versleten is...

Maar toch hebben we gisteren gezellig getafeld met Veerle, Frederik en de tweeling. Ondanks alle pijn hebben we veel gelachen. Het is toch heel wat anders als je de jeugd bij je hebt, en hun commentaar op van alles en nog wat. Op een bepaald moment wilde Kim iets zeggen, maar een lapsus stuurde de woorden in de war, en meteen zat ze zelf met de slappe lach. Dat vind ik groots ! Een mens is alleen groot als hij ook met zichzelf kan lachen ! Ik lach op de zetel, pijn te hebben, en het lachen was aan de ene kant heerlijk, aan de andere kant pijnlijk, want iedere beweging doet me zeer.

In dit nieuwe jaar zijn we een dag langer op pensioen dan in het vorige jaar. Het is immers een schrikkeljaar... Geef toe, we zitten met een volkomen idiote kalender opgescheept ! Met vijf maanden van 31 dagen en de rest 30 dagen, komen we perfect aan de gewenste 365 dagen, en in een schrikkeljaar zouden we dan 6 maanden hebben met 31 dagen en 6 met 30 dagen... Kan het eenvoudiger ? Maar nee, door hoogmoedige keizers die toch zeker niet minder dagen wilden hebben in hun maand dan die ander, zitten we nu met een stom onregelmatig systeem. Om nog eens op gisteren terug te komen, dat zal dan wel eigen aan "onze" cultuur zijn zeker ?

Ook de bepaling van de eerste dag van het jaar is zo'n idioot iets... Zou het niet veel logischer zijn het jaar aan te vatten met de eerste dag van de lente of zoiets ? Maar nee, we moeten daar een dag voor kiezen die helemaal geen betekenis heeft... Hadden ze nu nog een tiental dagen eerder gepakt, dan zouden we het jaar aanvatten met de winter... Toch een punt die samenhangt met ons leven op deze aarde, de eerste dag dat de dagen weer langer worden... Geef toe daar zit iets van symboliek in...

Maar ach, dat zijn dromen, die wellicht nooit waar zullen worden, tenzij er nog eens een grote oorlog komt, die aan het grootste deel van de wereld weer eens een nieuw systeem oplegt... Soms blijft dat dan hangen. Soms, niet altijd, want hoewel meter en kilogram bleven, werd de kalender weer terug naar het oude systeem gebracht. En de landen die niet veroverd werden of niet in de invloedssfeer terecht kwamen, zitten nu nog met andere gewichten en inhoudsmaten... En die zijn dan nog niet overal gelijk. Daarom staan er op veel dozen of blikken of flessen meer dan 1 inhoudsmaat aangegeven. Te gek om los te lopen !

Kijk, mijn wens voor het nieuwe jaar is dan ook dat we niet alleen een inspanning doen voor het klimaat, maar dat we ook eindelijk eens komaf maken met alle maten en regeltjes, en die overal gelijk schakelen. Och, het hoeft niet echt dat ze dan onze maten pakken, ik wil best wel gaan wennen aan ponden en onsjes en duimen, en voor mijn part mag men ons ook allemaal links leren rijden, als het maar overal en voor iedereen gelijk is. En haal in hemelsnaam de kalender weg uit de sfeer van de religies, en maak er één kalender van. We kunnen de kerk dan rustig laten zeggen wanneer zij Pasen zetten en de Hindoes hun feest en de joden nog een ander ... Wat kan mij dat schelen. Maar ik zou het wel handig vinden te weten dat 18 april overal 18 april is... Ook al moet ik me dan soms nog eens informeren of er ginder ver geen staat of religie is die net op die dag een feestdag heeft...

Och ja... Ik heb het nog niet over de weken gehad... Weken van 10 dagen, dat lijkt me veel handiger. En terwijl we bezig zijn, ook dagen van 10 uren, met 10 minuten in een uur, 10 seconden in een minuut... Of heb je het liever per honderdtal?

Maar het zal wel bij dromen blijven... En ik lig er echt niet wakker van. Van die rug daarentegen...

Wat kan ik jullie en mezelf wensen voor dit nieuwe jaar ???
Vrede, gezondheid, tevredenheid, verdraagzaamheid en heelder pakken liefde... Ik denk dat we het daarmee wel kunnen doen. Nee, ik zet daar geen rijkdom bij, want de grootste rijkdommen zitten al in mijn wens: gezondheid en tevredenheid.
Voor de politici wens ik daarnaast een heel pak gezond verstand en empathie toe... Als ze dat hebben zijn ze wellicht tot de conclusie gekomen dat politiek gewoon onzin is, en kiezen ze weer ervoor om mens te worden...
(Je moet in dat verband eens wat gaan googlen over "Staatsisme"...  De religie die wellicht de slechtste is van alle religies...)

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: