donderdag, december 10, 2015

Azerty

Misschien wist je het niet, maar de mens(en) die ooit het typemachine hebben uitgevonden, hebben het klavier zo samengesteld, dat je niet te vlug zoudt kunnen typen.
Dat was nodig, anders vlogen de beentjes waar de letters op gemonteerd zijn, telkens weer in een knoop. Dus zocht men uit welke letters er meest gebruikt werden en welke combinaties van letters er meest voorkwamen, en die letters werden op moeilijker bereikbare plaatsen gezet en verder uit elkaar.

Waarom er nog niemand heeft aan gedacht dat dit nu eigenlijk niet meer nodig is op het klavier van een PC ??? Geen idee. Maar wellicht zou men dus, met een logischer klavier, veel sneller kunnen typen dan op het klavier van een schrijfmachine....

Maar blijkbaar is dat klavier zo ingeburgerd, dat we het normaal zijn gaan vinden. Gek genoeg zijn er twee klavieren in omloop. In Nederland en Frankrijk gebruiken ze - naar ik meen te weten- niet het type Azerty, maar dat andere.

Ook daar is geen logische reden voor... In Nederland en hier typen we dezelfde woorden in dezelfde taal, maar met een ander klavier (Qwerty). Gek.

Zo zijn er wel meer van die onlogische zaken. In de meeste landen die ooit onder invloed stonden van het V.K., rijdt men links van de weg. In de rest van de wereld rechts. Waarom? Geen kat die het weet. Trouwens dat is nog niet zolang algemene regel, begin 1900 reed men bv in Gent nog links, daarbuiten meestal rechts... (Iedere stad had zijn eigen reglementen !) Maar door deze twee systemen, maakt men ook twee soorten van auto's, met het stuur rechts en met het stuur links. Wat kost dat niet ?

Wellicht kunnen techneuten een heleboel van die dingen opsommen, waar we blijven hangen zijn aan systemen die nu eigenlijk helemaal niet meer nodig zijn.  Neem nu de centrale verwarming... Wellicht hebben de meeste mensen nog ergens een thermostaat hangen, met een dag en een nachttemperatuur op, die door de klok geregeld worden... Modernere mensen hebben een app op hun smartphone, waarbij ze hun centrale verwarming van op afstand kunnen aan- en afzetten of meerderen en minderen. Veel handiger. Maar waarom men bijvoorbeeld er niet aan denkt de verwarming per kamer te regelen op basis van een bewegingsmelder ??? Geen idee. Dat zou nochtans logischer zijn. Net zoals het logischer is dat men de warmte regelt per kamer, dan wel voor de ganse woning. Dus zou men ook daar met een bewegingsmelder per kamer tot een veel vlotter systeem kunnen komen... Maar daar denkt blijkbaar niemand op.

Als ze voor de zoveelste keer de straat voor je deur openbreken om te werken aan een of andere nutsvoorziening... Heb jij dan ook het idee dat dit toch veel simpeler zou moeten kunnen? Men zou toch het voetpad kunnen omvormen tot een kanaal waarin alle nut-leidingen liggen? Alles toegedekt met een groot formaat van dalles, die men kan wegnemen om aan een of andere leiding te werken? Men zou quasi nooit meer de baan moeten openbreken !

Maar ja, ieder nutsbedrijf zorgt voor zijn eigen leidingen op zijn eigen manier en er is geen kans dat die ooit zullen de koppen bijeen steken om eens logisch te gaan samenwerken...

Ik wil maar zeggen, zou het niet nuttig zijn om eens de oude vertrouwde dingen weer in vraag te stellen, te herdenken?
Ik denk dat veel van de dingen die we gewoon zijn, gebaseerd zijn op ouderwetse dingen, die nu veel beter en veel handiger zouden kunnen... Anderzijds...
Anderzijds zou men ons misschien ook de heel oude technieken moeten leren, de basis, niet alleen als basis, maar ook omdat er situaties kunnen ontstaan, waarbij al die moderne zaken plots niet meer werken... Stel u maar eens uw huis voor zonder elektra... Geen licht, geen verwarming, geen computer, geen tv, geen...
Sommigen zouden zelfs geen conservenblik meer kunnen openen...

Kennis is macht, maar welke kennis moet je dan hebben?
Zoveel en zo breed mogelijk? Of heel specialistisch ?
niet makkelijk.
djudedju

tot de volgende ?


Geen opmerkingen: