donderdag, oktober 01, 2015

de langste maand

Voor mij speelt het geen rol meer, maar voor wie nog werkt: oktober is de langste maand van het jaar !
Misschien heb je er nog niet bij stil gestaan, maar oktober telt 31 dagen, en er zit nooit een feestdag in ! Heel soms wordt er verlofdag opgespaard, om met de feestdag van 1 november een brug te maken, maar dit jaar valt 1 november op een zondag... Misschien kun je die opsparen om met een verlofdag er bij een lange brug te maken met 11 november???
Maar oktober blijft dus de langste maand om te werken...

In januari, maart, mei, juli, augustus, oktober en december zijn er 31 dagen, maar oktober is daarvan de enige waar je nooit een feestdag in hebt... Dus is en blijft het de langste maand om uit te werken.

Als gepensioneerde is oktober ook een rotmaand ! Het is de eerste maand waarin de dagen werkelijk kort worden (en het donker zijn heel lang duurt), bovendien is het ook de maand waarin ze ons dwingen om op "winteruur" te gaan leven. Waardoor niet alleen de kippen van slag zijn, maar wij ook. Het vergt van ons oude lijf een inspanning om te wennen aan het andere uur om op te staan, slapen te gaan en te eten. Kortom, oktober is een lastige maand !

Zelfs de herfstvakantie heeft men pas in november (2 tot 8 november)... Voor veel grootouders is dit ook nog eens een periode waarop de kleinkinderen hen de hele dag mogen bezighouden. Zolang het nog van die hele kleine, knoddige, lieve, baby's of peuters zijn, is dit aangenaam. Je kunt er niet genoeg van krijgen om die kleine brokjes leven van je eigen bloed in de armen te nemen en te knuffelen...
Maar als ze bij je worden gezet als ze een stuk ouder zijn, en al wat kuren van de puberteit beginnen te vertonen, dan zijn het vreemde wezens van een andere planeet, die dingen doen waar je niets van snapt, hele dagen lopen te prevelen in een platte GSM, of met de duimen geheimschrift produceren op dat piepkleine schermpje, met afkortingen waar je niets meer van snapt. Als jij poogt te sms-en, dan heb je het gevoel dat je vingers altijd veel te dik zijn, moet je voortdurend weer corrigeren, en zij  lijken met hun duimen over de toetsen te vliegen, en het lijkt wel of zij nooit ofte nooit een letter mis zitten ! Ze zijn niet meer van deze aarde, toch niet van de aarde die jij kent, de aarde waar jij bent opgegroeid en oud geworden...

Als ze op school zitten, dan kun je hen niet meer helpen, want ze leren andere dingen, en de dingen die je wel kent, leren ze op een andere manier. Ze leren de tafels van vermenigvuldiging niet meer van buiten, ze leren zelfs nog amper een gedicht. Maar met een computer zijn ze als het ware grootgebracht.

Als ze met een groep bijeen zitten, dan zitten ze niet - zoals jij vroeger- met elkaar te praten en te lachen en te duwen, nee, ze zitten naast elkaar, zwijgend, elk met zijn gsm in de hand, te sms-en... Nu en dan tonen ze elkaar een ontvangen berichtje en lachen of reageren boos. Ergens voel je dat aan als een geluk, want geef toe, heel even dacht je dat ze naast elkaar zittend, naar elkaar aan het sms-en waren... (djudedju !)

Dat zijn de momenten waarop je je pas oud voelt, als je de confrontatie aangaat met je nageslacht... Onlangs gaf ik er eentje nog een oud leerboek van toen, Fysiologie, en dan kreeg ik de reactie "Opa, jullie hadden het gemakkelijk in jullie tijd, jullie leerden de Nederlandse benamingen, en wij moeten alles in het latijn leren. Je troost haar dan, en toont haar aan dat die woorden ook een betekenis hebben, en dat je op de duur die onderdelen van woorden of woorden terugvindt, en zo ze haast even makkelijk leert kennen en begrijpen als waren ze in het Vlaams... Ze knikt dan wijs. "Opa, in mijn eerste toets had ik 31 op 33 !"... Je toont je bewondering en zwaait met lof... Je kleindochter is een nijvere studente, iemand die je vroeger een blokbeest zou genoemd hebben, maar ook dat ligt ver, heel ver achter je, ook al lijkt het nog gisteren.

Nee, ik voel me niet oud, maar soms, als je tussen die jonge bende...
djudedju

tot de volgende ?

1 opmerking:

Sopdet Si zei

De tijden veranderen zoveel is zeker. Ik kijk ook altijd triest naar oktober, inderdaad de langste maand voor een werkmens.
Ik heb geluk, ik heb een paar opleidingsdagen, dat breekt de maand al een beetje.

De jeugd van nu, ik kan ook niet meer mee hoor en ik ben zoveel jonger dan jij. Het gaat te snel, volgen blijkt een full-time job te zijn, dus ik laat het over aan anderen ;)

Groetjes