donderdag, juli 23, 2015

het dipje

Ik heb last van een zomerdipje!
Of liever, ik heb er geen last van, mijn blog heeft er last van.
Haast dagelijks kijk ik eens naar het aantal lezers voor de voorbije dag, en zie ik een bedroevend laag cijfer.
Niet dat dit me ongerust maakt, of noopt tot stoppen met schrijven, nee, het is het ondertussen klassieke zomerdipje...
Iedere vakantieperiode zie ik dit verschijnsel. Na de grote vakantie herstelt alles zich weer tot het normale cijfer.

Waar ik persoonlijk last van heb, dat is de vraag waarom ?
Mocht ik lezer zijn, dan zou ik wellicht meer tijd hebben om te lezen tijdens het verlof, met uitzondering van de reisperiode. Maar blijkbaar is het voor de doorsnee-lezer niet zo.
Dan kom ik tot een conclusie die ik niet graag neerzet... Behoren mijn lezers tot de mensen die tijdens de arbeidstijd stiekem het blogje gaan lezen?

Ik ga geen foei zeggen, om geen lezers te verliezen, maar als het zo is, dan heb ik toch -heel stilletjes en heel stiekem - mijn bedenkingen. Of je hebt een taak waar je broodnodig eens iets anders moet hebben dan het saaie dagelijkse werk, of je bent iemand die op het toilet zijn tablet mee neemt en daar zit te lezen. Of misschien heb je te veel vrije tijd tijdens het werk, en ook dat is niet prettig. Vooral niet voor u.

Ooit, in een ver verleden, zat ik dagelijks op de trein naar mijn werk. Iedere dag zochten we met vier man elkaar op, om de tijd al kaarten door te komen. Eén van die vier mannen had een job waarbij hij per dag zo'n 10 minuten bezig was... De rest van de dag bracht hij door met het lezen van drie kranten. De man sleepte zich naar zijn "werk"... En ik heb nooit iemand gehad waar ik meer medelijden mee had omwille van zijn dagtaak. Het moet verschrikkelijk zijn om verplicht te worden iedere dag 7 uur en 50 minuten niets te doen, en toch aanwezig te zijn.

Ik heb het liever druk. Niet te druk zodat de taak je over het hoofd groeit, maar druk zodat er steeds wat spanning is om het werk af te krijgen. In mijn geval werkte ik voor de mensen, en had ik dus nog bovendien de voldoening iets voor de medemens te betekenen.

Wij hadden nog geen internet (tenzij de laatste jaren) en nog geen GSM om ons overal te bereiken (toen die er kwam was ik al ziek), zodat ik eerlijk gezegd niet meer durf te oordelen over de druk van het werk van nu, van heden ten dage... Ik herinner me dat ik nu en dan eens naar Brussel moest, nu en dan dus in de file stond, en dat zag als een soort onverwachte vakantie. Ik maakte me niet druk, ik had het toch niet in handen, en je wist dat je wellicht niet de enige waart van het werk die in de file zat, zodat je alibi ook al verzekerd werd door de anderen. Toch hoorde en zag ik soms, dat anderen zich zaten te enerveren in de auto in de file... Het zal wel een kwestie zijn van instelling.

Maar nu heeft men geen vrije tijd meer... Nu ben je altijd en overal bereikbaar. In de auto, in de file, zie je dan ook druk babbelen in de GSM -handenvrij of veelal niet handenvrij. Ze zijn aan het werk en aan het rijden, dus twee werken tezelfdertijd. Want geef toe, autorijden is steeds meer een karwei. Het is niet leuk in het huidige verkeer om te rijden. En waar ik vroeger fluitend door onze hoofdstad reed (ik kende twee wegen naar mijn werk), zou ik nu wellicht niet meer durven.

Misschien is het die nieuwe druk die het leesgedrag anders heeft gemaakt dan wat ik zou verwachten.

Hoe dan ook, erg is het niet dat je er vandaag niet bent om mijn blog te lezen, ik schrijf hem toch, met of zonder lezers. Gewoon omdat ik het schrijven niet laten kan. Het is mijn uitlaatklep, mijn hebbeding, mijn doorbreken van de sleur van de pijn en het onnuttig gevoel van een man die haast niets meer kan doen. Vandaar ook mijn aandacht voor de kleine dingen van het leven. Voor mij zijn die dingen reuzegroot. Een uitstapje naar Pairi Daiza is voor de doorsnee mens een leuke dag, voor mij is het een uitzonderlijke ervaring, een verre tocht, een haast bovenmenselijke inspanning om het uit te houden, een ervaring waar ik dagen kan op teren. Al wie ik tegenkom moet horen hoe mooi het er wel is, en dat ze er zeker ook eens naar toe moeten gaan...

De proporties waarin ik de dingen zie, zijn sterk uitvergroot. Het kader waarin ik ze plaats is heel verguld en opzichtig.  - Ik heb iets gedaan buiten de grenzen van iedere dag -
Hopelijk snap je niet echt wat ik bedoel, want als je het snapt, dan is de kans groot dat jij ook je beperkingen kent, door ziekte of om andere redenen...
En dat wens ik je niet toe !

tot de volgende ?

2 opmerkingen:

een beetje zoet, een beetje zuur zei

Liefje toch!
Klagen omdat je minder lezers hebt...

De oma's en opa's die jouw lezerspubliek vormen, hebben het in de vakantietijd extra druk!

Een greep uit mijn ervaringen.

Mam, we willen op vakantie gaan naar... kun jij de kinderen hebben?
Mam, we komen op ... terug van onze vakantie in ... kunnen we langs komen.
(Langs komen = Hasseltse koffie ophalen die ik het hele jaar door voor hen verzamel in mijn kelder!)

Mam, onze kinderen met vrienden en vriendinnen plannen een reisje naar België, kun jij ze huisvesten?
Ik had toen zes slaapzakken in mijn living gestationeerd.
Geld hadden ze genoeg bij zich maar ze kwamen om ongeveer 22.00 uur naar hier voor frietjes met, lekker goedkoop want deze oma betaalde, en vervolgens nog eens heerlijk de stad in met een rijk gevulde portefeuille...
Mijn toenmalige hond Chou vond dat prachtig!
Zij positioneerde zich op de aanvankelijk lege slaapzakken en daarna op de gevulde.
Dat heeft twee weken geduurd...
En dan verbaas jij je dat ik en velen met mij jouw blog niet lezen!

Laatste nieuws, de jongste van mijn dochter, inmiddels ook al 20, belde van "ik moet hier even weg!!!"
en ik heb hem gezegd dat hij net als vroeger zijn slaapzak moest meebrengen.
"Heb je dan weer frietjes", vroeg hij.
Enfin, die frietjes krijgt hij inmiddels al bijna een week lang.

Ik heb het nu alleen maar over mijn kleinkinderen.
Maar wat met je lezers die net als jij gaan vissen?
Wat met je lezers die met hun (klein)kinderen naar Pairi Daiza of Plopsaland gaan?

Sterkte!!! Kreeg ik als mail van Tiens !

Sopdet Si zei

Ik ben één van die mensen die in haar verlof meestal meer tijd heeft om te lezen en schrijven. Al zeker omdat ik aan de kust zit en we regelmatig een regenbui hebben ofwel zoveel zon dat ik liever even in de schaduw schuil. Volgens mij zitten er ook veel lezers in het buitenland en internetten is dan zoveel duurder.