vrijdag, mei 08, 2015

Maar Lidl toch !

Je moest toch al lang weten dat het geen bon ton meer is om te stellen dat de vrouw gezond moet koken voor haar echtgenoot ! Dat is op zijn minst middeleeuws. Vrouwen horen niet meer te koken, dat is een beeld die de ouderwetse vrouwenrol accentueert, en dus is het verkeerd. Vrouwen horen nu in een rol die alles heeft behalve vrouwelijkheid, of althans vrouwelijkheid zoals de mannen die vroeger wilden zien. Want mannen van vandaag hebben veel liever een vrouw die alle taken weigert die ook maar zou kunnen gealludeerd worden aan het vrouw zijn.
Wie een vrouw wil die vrouwelijk is in de oude zin van het woord, die mag het vergeten.

Jaja, ik weet het, ik overdrijf, maar geef toe, als je de feministen (ook al een ouderwetse term) hoort, dan heb je wel de indruk dat ze vrijheid soms verwarren met het opnemen van een andere rol, en dan liefst de rol die vroeger als typisch mannelijk werd omschreven.

Sorry dames, maar ik ben het daar niet mee eens. Goed, ik weet het wel, ik ben van het "verkeerde" geslacht om daar over te oordelen, maar toch heb ik ook recht op mijn mening. En mijn mening is heel simpel: Dames, jullie hebben 200% gelijk als jullie stellen dat een vrouw niet minder is dan de man, maar het zou fout zijn, nu de rollen te gaan omdraaien, en te gaan stellen dat de vrouwen baas zijn over de mannen. De bedoeling moet zijn: gelijkheid.

Maar gelijkheid kan niet helemaal, want de geslachten zijn nu eenmaal niet gelijk. Er zijn dingen die mannen nooit gaan kunnen (een kind baren bv), en wellicht zijn er ook dingen die een man beter liggen dan de doorsnee vrouw. Uit onderzoeken is gebleken dat zelfs de hersenen van mannen en vrouwen verschillend zijn. De een is niet minderwaardig dan de andere, maar ze zijn anders. Vrouwen zijn daardoor meestal minder goed in het ruimtelijk denken (bv kaartlezen), mannen zijn gewoonlijk veel minder sterk in het multitasken...

Ik ben nu 47 jaar gehuwd, en bij ons is er niemand de baas. Als we voelen dat de ander op een of ander iets heel erg gesteld is, of daar beter in is, dan mag hij of zij deze bevoegdheid gerust dirigeren. Is het iets waar we beiden nogal op gesteld zijn, en waar we verschillen van mening, dan zal nu eens de ene dan weer de ander zijn ding mogen doen. Dit is niet echt afgemeten, de leidraad is veeleer het feit dat de ander voelt dat de partner het precies nog iets meer wil dan hij of zij.

En ja, zo zijn er dingen waar ik baas ben, maar er zijn net zo goed dingen waar moeder, de vrouw baas is. En één van de dingen waar zij baas is, is de keuken, en ja, zij maakt er een erezaak van om goed en lekker te koken voor haar man, voor mij dus. Dat is zelfs één van de dingen waar ze fier op is, en waar ik niet nalaat haar regelmatig lof toe te zwaaien, want in een goede relatie moet je elkaar ook wel eens ophemelen. Eigenlijk denk ik dat, mocht ik het gaan afwegen, we ongeveer evenveel dingen hebben waar we "baas" zijn, alleen, wij zien het niet als baas zijn, wij ervaren het niet als baas zijn, we hebben gewoon het meest perfecte evenwicht gevonden om samen te leven in een knus gezin.

Als ik de "figuur van het jaar" zou moeten aanduiden, dan zou ik wellicht mijn vrouw daar zetten. En die titel zou in die zin verkeerd zijn, dat ze niet de figuur van het jaar is, maar de figuur van mijn leven, van ons gezin.

Is mijn vrouw bijzonder ? Nee, ik denk het niet, ik denk dat ze gewoon de vrouw is waar ik bij pas en die bij mij past. Ze is wellicht bijzonder in die zin dat ik wellicht geen ander zou kunnen vinden die zo perfect past.
Dat is niet zo als je elkaar leert kennen, dat is niet zo in het begin dat je gehuwd bent, dat komt zo, dat groeit zo. Het huwelijk is als een schoen, hij past pas perfect als je er al een tijd mee hebt gelopen, als je er al eens mee door een regenbui liep...

En ik wens ieder mens, man en vrouw, het geluk !
En dat geluk ligt echt niet in het opnemen van een rol, maar gewoon in het jezelf zijn, en je zelf vormen naar de partner, en de partner naar jou.
Geluk, daar moet je in groeien.

Gisteren hebben we samen een heerlijke dag gehad, we zijn samen naar Floralux gegaan, planten gekocht voor de tuin, samen bedisseld wat waar kan staan, wat we graag zien. en dan zijn we gezellig gaan eten, iets wat voor de dame die zo graag kookt, een hemels gebeuren is. Eens proeven van hoe een ander het doet.

We zijn alle twee naar huis gekomen met een rug vol pijn en een hart vol geluk.

Tot de volgende ?

Geen opmerkingen: