zaterdag, maart 28, 2015

waterdag

Ik heb zojuist het weerbericht gehoord, en daaruit kan ik afleiden dat we naar heel wat waterdagen gaan... regen, maartse buien die overgaan in Aprilse grillen... Maar nat blijft het.

Kunnen ze dat hierboven niet beter regelen? Allee, dat het 's nachts regent, en overdag mooi weer is ? Dat is voor een almachtige toch een kleine moeite ? En terwijl je bezig bent, kun je het ook niet wat beter verdelen? Er zijn gebieden waar het stik-stoffig droog is, en hier kunnen we pootje baden op het voetpad. Die mensen van ginder ver zouden u heel dankbaar zijn, en wij hier ook.

En ook qua temperatuur heb ik mijn bedenkingen... Ik heb het niet zo op dat kwakkelweer, geef ons een korte en stevige winter, en daarna een heerlijk voorjaar, een warme zomer en een heerlijke herfst die we kunnen bezingen in liedjes. En oh ja, ik wens dat ook voor die anderen, Heer, die nu zitten te puffen in veels te warm en te droog weer, of zitten te bibberen in hun hutje... En binst ik er op denk, dat van die hutjes, kun je daar ook niets aan doen?

Geef toe, het kan veel beter geregeld worden dan het nu is. Ik weet het wel, wellicht hebben we daar ook zelf een beetje schuld aan, met het verwoesten van de bossen en het kanaliseren van de mooie rivieren, en het bouwen van stuwdammen, en het puffen van rook en fijn stof in de lucht en... en... Maar kun je daar ook niet aan doen? Kun je geen eeuwigdurende gratis energie verschaffen? Oh, dat is er, maar we gebruiken het niet?
Tja...

Maar, Heer, kunnen we een heleboel van die moeilijkheden niet oplossen met een betere verdeling van het mooie weer? Ik eet graag appelsienen, maar in mijn tuin kan ik ze niet kweken. En Abdoellah is gek op spruitjes, maar de invoer is zo duur. Ik wil best wat spruitjeszaad aan Abdoellah geven, maar het groeit niet in zijn stukje woestijn... Waarom doe je daar niets aan Heer ?

En ik kan mijn ogen uitkijken op de kleurenpracht van die exotische vogels, en bloemen en de geur van die zuidervruchten, en... Waarom is onze mus gekleed als een bruine pater? En onze merel als een ouderwetse pastoor? en waarom heb je de leeuwerik uit 't geluchte geplukt ? (Oh, dat hebben we zelf gedaan... nu ja, kon je ons dan niet tegenhouden?)...

Heb je onze orchideeën al eens bekeken ? Onder een vergrootglas zijn ze schitterend, maar kun je ze niet zo maken dat wij die loep niet van doen hebben, Heer ? Kunnen wij uw altaar versieren met bloemen uit de tuin die u ons hebt gegeven...

Heer, vind je het eerlijk dat die Eskimo's in die eeuwige kou moeten leven, en die pygmee in de broeierige hitte van het oerwoud? Kan dat niet wat eerlijker ? En, terwijl je toch bezig bent, Heer, waarom heb je de mensen in verschillende versies gemaakt ? Nu liggen ze daar over te klooien, en vinden ze het ene kleurtje veel beter dan het andere, en is dat een bron van ruzie, moord en doodslag. Kun je ze niet allemaal in een soort maken, Heer ?
En al die profeten die allemaal aanleiding gaven tot een andere religie, die allemaal prediken dat we elkaar moeten beminnen, maar dat we ook elkaar moeten bekeren tot de ware en de enig juiste religie, heer... Wat moeten we daar mee?  Is er wel een juiste religie heer?

Soms denk ik dat jullie daarboven zitten, met een stuk of wat, en elk om beurt hebben jullie een religie laten stichten, en nu zitten jullie te kijken wie het uiteindelijk zal winnen... Zitten jullie daar dan echt te lachen met het sneuvelen van al die vrouwen en kinderen in Syrië ? Ligt de Islam momenteel aan kop? En is de god der Christenen bezig met een nieuwe coup voor te bereiden?

Soms ben ik een beetje wanhopig heer, en weet ik het allemaal niet meer...

Het is waterdag, en wij zuchten, en aan de andere kant van deze aardkloot danst Kwaheri vruchteloos een regendans...
djudedju
aardkloot
klootwereld.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Woelmuizenier zei

Bij mij is het water eindelijk aangekomen.
Dominus vobiscum.