zaterdag, maart 21, 2015

Juffrouw Oma

Ik heb een schone schoondochter die kleuterjuf is. Eigenlijk peuterjuf, want ze staat bij de hele kleine ukjes, je weet wel, van 2.5 jaar oud...

Ik heb er ooit "les" gegeven, Els had me gevraagd om eens "kunstenaar" te zijn voor die kleine mensjes. Dus trok ik met mijn pyrografietoestel en een heleboel werken en een aantal kleine latjes waar ik dan voor iedere peuter de naam zou op branden.
Ik mocht er honderd uit vertellen, en na de speeltijd kwamen het tweede én het derde kleuterklasje ook eens luisteren naar  "de kunstenaar" van dienst....

Er waren me die dag een paar dingen opgevallen:
- Kinderen zijn enorm lawaaierig
- kinderen zijn niet waterdicht
- er zijn heel lieve kindjes... maar ook minder lieve

- En de juf moet ogen hebben op plaatsen waar normale mensen geen ogen hebben.

Heel wat van die kleine ukjes zijn nog niet waterdicht (en soms ook niet ...dicht !!!), zodat de juf regelmatig een van die peuters mag optillen, op een speciale tafel leggen, broekje af, doek af, nieuwe doek aan, broekje weer aan... Oh ja, in sommige gevallen lukt dit alleen als je eerst de schoentjes of laarsjes afdoet...

Met andere woorden, juf zijn is een behoorlijke zware taak, zowel op het gebied van stressbestendigheid, als op het gebied van fysiek.
Nu zegt de regering dat de juf 7 jaar langer zal mogen werken...

Ik zie dat eerlijk gezegd niet zitten ! Ik zag nu al dat Els niet steeds vrolijk van kniestand naar rechtop dartelde... Soms ging het wat moeizaam, en ik had de indruk dat hier en daar al wat kraakte.  Maar eerlijk, ik denk dat niet het lichamelijke het grootste euvel zal zijn op verdere leeftijd, maar het feit dat een mens maar een bepaalde dosis van engelengeduld ter beschikking heeft.
En engelengeduld is voor sommige peuters echt nu al niet genoeg.

Ik ga niet opnieuw de discussie voeren over de opvoeding in onze tijd (rechtop zitten, armpjes over kruis, wijsvingertje voor de gesloten lipjes), maar ik heb gezien dat er aan die leeftijd echt al kinderen zijn waar geen huis is mee te houden. ( Ik ben het eens met paus Frans, die ook zegt dat een opvoedkundige tik moet kunnen ! - maar het mag niet !)

Kinderen die heel doelbewust hun klasgenootjes slaan, of krabben, of tegen hun kleine evenmensjes gaan staan stampen. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar er zijn zo'n kinderen. Ik heb er gezien. En ze even uit de kring halen en afzonderlijk doen gaan staan of zitten zien ze echt niet als straf, en de boze ogen en boze stem van de juf helpt ook niet altijd. (En de ouders die dit gedrag dan vergoelijken !!! djudedju)

Ik wil die ministers eens een week alleen laten juf zijn in zo'n klas... Eens kijken wat ze dan zeggen ! Maar dat doen ze niet !
Politici zijn mensen die alles beter weten, veel beter dan de betrokkenen zelf !
En wellicht zijn zij van die ouders die niet willen dat de juf hun kleine Jantje boos aankijkt, of zegt dat Jantje de andere kindjes slaat... Stoute juf ! Wat zegt ze nu van lieve Jan ?
(Och ja, veel kans in de huidige politiek dat die nette Jan straks ook ministertje wordt... djudejdu )

Weet je wat er straks komt ? Of veel juffen die chronisch ziek worden, of juffen die in de klas zijn, maar zich van die peuters geen zier meer aantrekken... Want ze kunnen het niet meer aan.
Dat is dan wel goed voor de pensioenkas.
Of het goed is voor de kinderen?
Wie trekt zich daar iets van aan ???

djudedju

tot de volgende ?

2 opmerkingen:

Woelmuizenier zei

Ukjes van 2,5 jaar zouden toch nog beter aan moeders' rok hangen tenzij ze geheel vrijwillig naar 'school' willen gaan.

Sopdet Si zei

Ergens geloof ik dat stoppen met werken mensgebonden is, niet vakgebonden. Er zullen zeker mensen zijn die hun job langer aankunnen, anderen niet en dat is oké. Iedereen wil lang gezond en sterk blijven, daar kies je echter niet voor, het overkomt je.... Voor een groot deel althans.
Afwachten is het enige wat we voorlopig kunnen doen en hopen dat ze hun vergissing snel inzien... Jammer genoeg draait het niet rond de kwaliteit maar geld, geld, geld...