woensdag, maart 11, 2015

De wolf is terug

Hier niet, maar in Nederland. Maar er zitten er ook in Frankrijk en in Duitsland, dus de wolf zit rondom rond ons, en we mogen verwachten dat hij ook hier wel zal komen.
Is dat goed of kwaad ?

Ik sta daar een beetje met gemengde gevoelens op te kijken... Enerzijds wijst het op herstel van het milieu, en is het dus goed. Anderzijds is het zo dat ons milieu niet meer het milieu is waar de wolf de normale top-predator is.

Het zou kunnen dat het iets is zoals met de vossen...
Ook daar zijn de meningen nog steeds verdeeld over het al dan niet aanvaardbaar, laat staan wenselijk zijn van de vos in onze contreien. Ik vind de vos een heel mooi dier, ik zou er niets op tegen hebben dat er vossen waren, mochten ze in een ecologisch geheel leven, waarin zij een normale plaats hebben, maar dat hebben ze eigenlijk niet. Dat komt omdat het leefmilieu niet meer het normale leefmilieu is. Er zit niet meer genoeg wild om een normaal vossenbestand in leven te houden, dus moet de vos wel gaan roven bij de mens, en zijn kippen en ander kleinvee nogal dikwijls het slachtoffer.

Met het gekende gevolg, dat heel wat mensen de vos verwensen.
Er is nog een tweede gevolg, die de weerstand bij de mensen nog verhoogt: door dat de vos op een andere manier gaat foerageren (de vos leeft onder meer in de steden, waar ze heeft geleerd te leven van het afval), kweken de vossen haast ongebreideld (ze heeft - buiten de mens- geen vijanden), en hebben we regelmatig te maken met een groot aantal vossen, wat dan weer overlast veroorzaakt, en er nog meer toe leidt dat de vos alternatief voedsel gaat zoeken.

Als de groene jongens over vossen en wolven praten, dan gaan ze vergelijken met gebieden, waar die dieren nooit helemaal verdwenen zijn, waar ze op een min of meer natuurlijke wijze zijn blijven bestaan. Een van de streken die dan als voorbeeld worden genomen, zijn de Pyreneeën... Daar hebben we nog een behoorlijk groot gebied waar de natuur min of meer ongerept is gebleven, en waar vossen, wolven zijn blijven bestaan.

Daar is de overlast door die dieren inderdaad "draagbaar"... Maar je kunt nu eenmaal dat natuurlijke milieu niet gaan vergelijken met ons land. (Je kunt dit jammer winden, maar dan moet je er ook bij nemen dat er hier veel minder mensen zouden wonen, geen industrie zou zijn, heel weinig bebouwing en zelfs weinig landbouw... dus een zeer dun bewoonde streek... Waar je wellicht nooit zou geboren worden, gewoon door het feit dat er veel minder mensen zijn.)

Bovendien spreken we niet over geen overlast, maar weinig overlast. Is er is dus ook daar overlast, en ook daar zijn er mensen die optreden tegen vossen en wolven. Maar laat ons eerlijk zijn, het is in het totaalbeeld draaglijk te noemen. Natuurlijk is het voor wie het slachtoffer is, geen totaalbeeld, maar zijn situatie ! Ik hoorde ooit van een collega die ook de grote wandeltochten van de GR deed, dat hij ooit in de Pyreneeën de schrik van zijn leven kende, toen hij kilometers aan een stuk gevolgd werd door een roedel wolven. Ze kwamen niet echt tot binnen zijn bereik, maar bleven dreigend volgen op een honderd meter afstand. Zwijgende stille dreigende aanwezigheid. Pas toen hij weer huizen naderde verdwenen ze... Voor hem geen Pyreneeën meer !

Ik bedoel maar, zelfs al is het in zijn globaliteit een draagbaar iets, een heel klein percentage dat lijkt te verdwijnen in het geheel, voor wie het treft...is het heel groot en heel erg.

Maar goed, voor mij lijken de vossen en de wolven daar, in dat uitgebreid natuurgebied, een natuurlijk iets, iets wat er thuishoort, wat een echt onderdeel is van het geheel.

Hier zijn ze dat niet !

Bovendien zijn de mensen hier, door verleden en sprookjes en overleveringen en overdrijvingen, allemaal wel een beetje bang van wolven. En mocht er hier ooit een accident gebeuren met een wolf, dan zouden de pers en de media bol staan van de beelden en de verhalen en zou de argwaan en de vijandschap tegen die dieren hoog opgeklopt worden ! Denk maar aan de verhalen die je nu hoort over de vossen. Ik ken maar een stuk of drie mensen die een vos op bezoek kregen bij hun kippen, maar ik ken wel honderd verhalen er over... En de verhalen zijn allemaal veel erger dan de paar feiten die ik ken...

Maar niettemin...  Voor mij hoeven ze niet te komen, gewoon omdat ze niet meer de normale plaats in een normale natuur kunnen innemen !

tot de volgende ?

1 opmerking:

Woelmuizenier zei

We zouden vos, wolf en everzwijn meer terrein kunnen geven door onze 'sparrenakkers' stuk voor stuk weer te herschapen in gemengde bossen. Onze controlesystemen (biociden, pestciden,fungicide, jacht) hebben meer problemen veroorzaakt dan dat ze opgelost hebben. Ook onze bedrijfssystemen (monoculturen) moeten polyculturen worden. Dan ware het (gedeeltelijk) verlies van één product niet zo erg.