maandag, maart 02, 2015

De muis en het genie

Soms vraag ik me af hoe die geleerde bollen eigenlijk denken... Nu hebben ze een stukje DNA die invloed heeft op de opbouw van de menselijke hersenen, ingebouwd in de eicel van een muis. Daardoor kregen de muizen beduidend grotere hersenen.
Ze hebben nog niet vastgesteld dat de muizen beduidend slimmer zijn...
Wel hebben ze al zo'n hersenen in schijfjes gesneden om te onderzoeken...

Maar ergens op deze wereld lopen dus muizen rond met op zijn minst gedeeltelijk menselijke hersenen, je weet wel, die dingen waardoor we kunnen denken, waardoor we ons onderscheiden van...het dier...
Ze hebben ook zoiets gedaan met een varken, zodat het varken menselijke longen zou krijgen, en we dus meteen uit de nood zijn om voldoende donoren te hebben. En er zijn ongetwijfeld nog heel wat van die dieren te vinden, die "gezegend" werden met menselijke onderdelen. het varken is wel een van de uitverkorenen, want zijn onderdelen hebben ongeveer dezelfde omvang en dezelfde vorm dan de menselijke onderdelen...

Als we straks een koteletje eten, zijn we dan kannibalen ? Misschien zonder dat we het weten?

Maar alle gekheid op een stokje, ik maak me zorgen over al die zaken.
Ik vermoed dat ze wel alle mogelijke en onmogelijke voorzorgen nemen, om veilig te spelen, maar als we dieren hebben met menselijke eigenschappen of menselijke organen, zijn die dieren dan geen brug voor allerlei ziektes? Ziektes die voorheen niet de mens konden besmetten, maar nu via een half-mens-half-dier misschien wel in staat zijn om ons te besmetten ???

Ik las vorige week dat ze nu perfect zouden in staat zijn om een hoofd over te planten... Hugh ????
Ik veronderstel dat het idee is, als je een slachtoffer hebt van wie heel het lichaam vermorzeld is, en een ander van wie het hoofd verbrijzeld is, dat ze dan van twee kapotte mensen weer één heel zouden maken... Ik durf niet te denken dat er ergens een hele rijke, hele machtige zou zijn, die  gewoon een arme uitpikt met een jong en viriel lijf, om zijn leven niet alleen te verlengen, maar het te doen als "opnieuw" jonge mens...

We zijn deze blog begonnen met de hersenen... We vermoeden dat ons menszijn eigenlijk in die hersenen schuilt... Als je dan een hoofd overplant, wie heb je dan over? Den diene van het hoofd, of den diene van het lijf ? We weten dat handige mensen blijkbaar een stuk "geheugen" hebben in hun handen. In hoever dat dit juist is, zouden we dan misschien te weten komen...
Maar er komt heel wat bij kijken...
Stel, dat ze uw hoofd zouden overplanten op het lichaam van een ander, en je moet je handtekening zetten, zou dat nog jouw handtekening zijn? Of zou de vorm helemaal veranderd zijn, onder invloed van de hand die gewoon is de beweging zus of zo te maken?
Als ze ontdekken dat je (nieuwe) vingerafdrukken precies overeenstemmen met de afdrukken die ze vonden bij een of andere moord... Ben je dan nog schuldig ? Moet men het lijf straffen of het hoofd ?
(denk aan de term: lijfstraf)...

Hoelang zal het nog duren voor er een of ander land mensen op maat zal maken? Massa's ideale soldaten, massa's geniale mensen met als specialisatie wapens, menselijke robots voor in de fabrieken... en ga zo maar door.

Het lijkt plots allemaal heel goed mogelijk, en dus heel dichtbij.

Moeten we niets doen om dit te voorkomen?

tot de volgende ?

1 opmerking:

Woelmuizenier zei

'k Zou er niet mee in zitten, Antoon. Gevoelens en moreel bewustzijn kunnen ze niet transplanteren. Geef 1 miljoen apen 1 miljoen schrijfmachines. Ze zullen nooit 1 boek schrijven.