maandag, augustus 04, 2014

Zoek: schilpad

't Zal we weer niet waar zijn, maar we hebben met zijn tweeën gezocht naar de schildpad van Bart. Het is niet de eerste keer dat we dat beest niet vinden. Ik moet toch eens vragen aan Bart waar dat beest allemaal bergplaatsen heeft... Ik heb hem al ontdekt onder de glijbaan, onder een struik, achter de dikke kerselaar in een put... Maar vandaag vonden wij hem in ieder geval helemaal niet meer.
"Pa, geef aan de schildpad wat van die kattenkoekjes, en wat van de groenten en fruit die we er bij hebben gelegd..." Allemaal goed en wel, maar als je hem niet vindt, moet je dan het eten zo maar ergens deponeren, in de hoop dat hij het dan vindt, of wat? " Ik leg het daar dan ergens... Wellicht zijn de kraaien er goed mee.

Ik loop nochtans met mijn blote voeten in mijn sandalen rond, en normaal is dat voor die schildpad het sein tot de aanval ! Om een of ander trauma in zijn schildpaddenverleden is hij verlekkerd op bijten in blote tenen. En ik weet sindsdien dat het verhaaltje over de haas en de schildpad waar is, want denk niet dat een schildpad traag is... Zeker niet als je op je blote voeten loopt in de tuin van Bart... Het zou een pijnlijk avontuur kunnen worden !

Maar vandaag dus noppes: schildpad is weer eens zoek.
Straks komen Bart en co weer thuis, en wellicht zal dat snertbeest dan heel onschuldig weer rondlopen, zich schijnbaar niet bewust van het feit dat hij zoek is geweest.

Heb jij dat ook ? Dat je veel meer bekommerd bent voor het materiaal van een ander dan dat van je zelf ? Als er iets is met de beesten van Bart terwijl ze op verlof zijn, dan slaan we in paniek... Als hetzelfde zich hier voor doet, dan vloeken we ne keer, en brengen het in orde, of lossen we het provisoir op, tot we een definitieve oplossing vinden. Als er een vogel van Eddy "raar" doet, dan gaan we wel drie keer per dag gaan zien, of hij nog niet weer normaal doet, terwijl het beest wellicht raar doet omwille van de speciale aandacht.

Dat is blijkbaar het lot van de thuisblijver.
Nee, we vinden het helemaal niet te veel, niet te zwaar... Maar het is iets geks dat je blijkbaar meer zorgen hebt met het gerief van een ander dan van je zelf.
Grootouders zullen weten dat ze veel meer bekommerd zijn voor hun kleinkinderen dan ze waren voor hun eigen kinderen. Als er een van onze kinderen viel, dan hoorde dat bij het leren lopen, en als er geen echt grote builen bij te pas kwamen, dan was er niets gebeurd. Als een kleinkind dreigt te vallen, dan halen wij zelf toeren uit om hen op te vangen vooraleer ze de grond raken. Men schrijft dit toe aan grootouderliefde, maar ik vraag me af of dat ook niet gewoon thuishoort in hetzelfde vakje als dat van de schildpad van Bart en de vogels van Eddy... 't Is iets van een ander waar je de zorg voor op je hebt genomen.

Je ziet natuurlijk die kleinkinderen heel graag, maar mochten ze hier gewoon bij je wonen, dan zou je eens vallen wellicht weer bekijken als onderdeel van het leerproces...

Dus ga ik pas gerust zijn als Bart of Els straks bellen om te melden dat ze thuis zijn, en dat ze op mijn verzoek naar de tuin zijn gegaan en de schildpad hebben terug gevonden... (Het beest kan niet uit de tuin, dus kan hij niet weg zijn !!! Dat weet je toch pa ! - ja dat weet ik, maar waar zat hij dan deze morgen ?)

Anny is weer min of meer oké... We zijn van morgen naar de kine geweest, nog voor we naar Bart gingen...
Haar rug doet geen pijn meer, maar ze zit wel nog met uitstralingen. Gek, als ze wandelt dan voelt ze niets, en zodra ze gaat zitten, doet het pijn. Op de rommelmarkt zegt ze dat ze wat moe is, "Zouden we daar niet even gaan zitten en een cola drinken?"... Dan gaat ze zitten, en dan krijgt ze pijn, en wil zo vlug mogelijk weer recht staan, wandelen.

Gisteren was het rommelmarkt in Ogy, een heerlijke markt... Het kleine dorpje is omgetoverd in één grote rommelmarkt.

Denk nooit dat ze u daar in Wallonië niet begrijpen... De meesten zijn Vlamingen of hebben Vlaamse roots... We hebben weer een cola gedronken bij de man van wie de grootmoeder uit Mater kwam, een Bourd'eaudhuy... de schrijfwijze durf ik niet te verzekeren, want er bestaan nogal wat schrijfwijzen van deze naam, en er zijn er nog steeds hier in Mater... Wellicht familie van de man in Ogy, zonder dat te beseffen?

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: