woensdag, juli 02, 2014

Recup !

Het lijkt wel of Anny wil de verloren ziekte-dagen in lopen... Ze moet hoognodig naar die winkel, en daar moet ze ook nog naar toe en zondag is het... en zaterdag was het ... en maandag moest ze de derde prik tussen de wervels krijgen en gisteren moesten wij hoognodig naar Auchan te Leers...

En vandaag moet ik nog een en ander doen... Allemaal dingen die blijkbaar horen bij: in te halen van de verloren tijd wegens ziekte.

En ik maar denken dat ik het tijdens die ziekte behoorlijk deed...

Eén dagelijkse taak heb ik er nog steeds aan overgehouden: nu maak ik iedere dag het bed op. Niet dat ik dat graag doe, niet dat het mij geen pijn doet, maar net daardoor weet ik dat het ook Anny pijn zal doen, en zolang het herstel niet echt en volledig is, is het herval, het "er terug in schieten" heel dichtbij, en moeten we dat zeker voorkomen.

Maar voor de rest !!! Ho maar, als ik ze echt zou willen stilhouden, dan moest ik hier ergens een stalen pin de grond in kloppen, een zware keten er aan vast maken en haar daar aan vastmaken... In de taal van mijn kindertijd noemende we dat gewoon: "staken", krek hetzelfde woord als voor de arbeiders die het werk neer leggen uit protest tegen...

Het was een heel gewoon woord, voor een heel gewone daad. Nee, we "staakten" geen mensen, maar we leefden nog een heel klein beetje in de tijd dat de geit de koe van de werkman was... En die werkman had geen weide ter beschikking, dus werd de geit gestaakt langs de wegberm. Nu zou dat niet meer kunnen en niet meer mogen, maar het zou ook niet meer aan te raden zijn met al dat verkeer en al die uitlaatgassen...

God, wat ben ik weer ver afgedwaald van ons overijverige Anny... Maar allee, ik wil je alleen maar vertellen dat het goed gaat met haar, en dat ik bang ben dat ze weer te veel zal doen, en dat ze zo zou kunnen hervallen.

In de tuin zijn ondertussen de meeste bloemen aan het bloeien, en sommige zijn zelfs al uitgebloeid. Onder meer de Buddleja (vlinderstruik) staat mooi in bloei, maar er zijn dit jaar maar heel weinig vlinders te zien.
Vorig jaar waren er heel veel, en nu, na die warme winter, wanneer je er meer verwacht, zijn er net minder. Misschien is dat warme weer net niet goed voor de poppen? In ieder geval, heel weinig vlinders te zien ! Ik heb zelfs een hoekje waar we wat groenten hebben neergepoot... Dingen waar we niet veel besognes aan hebben, buiten veel water geven en regelmatig mild bemesten: we hebben pompoenen en courgettes geplant... Ze groeien, en ik zag reeds een paar van die grote gele bloemen, maar voor de rest... Hoop doet leven, en komen er geen vruchten aan, misschien groeien ze zo hard dat ze het onkruid tegen houden.

Vraag me niet welke soort... ik heb geen flauw idee dat er daar ook zoveel soorten en rassen in bestaan ! Ik heb uit de de vele soorten dan maar plantjes uitgepikt met op het bijhorende kaartje de foto die mij het meest vertrouwd leek... Wellicht is dat net de verkeerde soort voor mijn tuin, maar het is goed bedoeld.

Gek genoeg hou ik van de tuin, van bloemen en van het leven in de tuin, maar tuinieren in de zin van groenten gaan liggen kweken??? Nee, dat is niet mijn ding. Ik sta vol be- en verwondering te kijken naar de resultaten die mijn vrienden uit de grond puren, maar het is niet aan mij besteed. Ik heb een hekel aan wroeten in de grond, heb een gloeiende hekel aan aarde onder mijn nagelranden, lig wakker van het moeten aan en uittrekken van laarzen of werkschoenen... Kortom, ik ben helemaal geen hovenier. Zelfs niet op de wijze van vriend De Woelmuizenier... Die blijkbaar zijn handen niet of amper vuil moet maken, die zijn rug niet breekt op de kluiten grond... Die een geniaal systeem heeft om als "luie mens" te tuinieren (zo komt zijn uitleg mij toch over). Maar zelfs dat kan me niet bekoren. Verder dan wat kruiden in een bloempot en misschien eens een grote pot met kerstomaatjes gaat mijn tuinieren niet... En zelfs mijn geliefde bloemen moeten het liefst winterhard zijn of zichzelf reproduceren zonder dat ik daar veel moet aan doen. Goed, ik wil wel eens zaad recupereren en wat zaad uitstrooien, maar verder gaat mijn liefde niet. Ik ben pas de echte luie hovenier.

Sommigen opteren dan voor het aanleggen van een grasveldje... Maar als ik mijn buur daar alle vijf voeten zie gras afrijden, verticuleren (ik vind het woord alleen al vermoeiend), dan zou ik, mocht ik een groen veldje willen, wellicht beton gieten, met groene kleurstof in de beton... maar dan zou ik mijn bloemen missen en mijn insecten, vlinders, woelmuisjes, katten van de buren die er op komen jagen, kortom het leven...

Let op !!! Ik heb ook al enkele planten gehad, die het TE goed deden, en begonnen te woekeren... Die behoren ook tot de verboden zaken. Maar dat de vogeltjes deze winter morsten met het hen aangeboden zaad, dat is niet erg, nu staan er in mijn tuin mooie zonnebloemen !

Ik weet het... ik ben lui.
Toch als het de tuin betreft.

Tot de volgende ?




2 opmerkingen:

Henk zei

Misschien dat die vlinderstruik de boosdoener is, Toon. Wellicht heeft die struik een fladderig effect op Anny... :-)

Groeten voor jou en Anny,

Henk

Henk zei

Maar het is natuurlijk fantastisch dat het beter gaat met Anny!