zondag, juli 20, 2014

Hete hoest

Het is warm, nee, het is heet...
Vannacht heeft het weliswaar wat geregend, hoorden we donder in de verte, maar er kwam geen echte afkoeling.
Daardoor is het nu binnen 25 graden, zwemmen de vissen in water van 30 graden en zit ik hier te zweten...
Ik heb/had een verkoudheid, en nu en dan moet ik nog eens hoesten, maar nu krijg ik zo'n echte hoestbui, je weet wel, wat je ook doet, het blijft kriebelen en je blijft hoesten... en zweten...
djudedju
Het zweet loopt letterlijk langs mijn gezicht, mijn lijf...
Plezant ...

Het is zo'n vochtige warmte, een mens zweet van niets doen, en dan zo'n felle hoestbui. djudedju.

Toen ik vanmorgen wakker werd, was mijn hoofd nat van het zweet.
Ik verdraag gewoonlijk goed de warmte, maar nu is het niet alleen warm, het is ook vochtig, en die combinatie maakt het zwaar.
Je kunt warmte veel makkelijker verdragen bij droge lucht.

Oef... weer een hoestje van 5 minuten (min of meer, Eerwaarde Vader...).

En voor me zit mijn parkiet zalig te schommelen. In dit weer gaat hij dagelijks een of meerdere keren in bad. Hij doet me ideeën krijgen. Nu en dan zit hij zachtjes te zingen. (Roodrugparkieten hebben een melodieus gezang, iets wat niet zo vaak voorkomt in de parkietenwereld...)

Alle deuren en ramen die open kunnen, staan open, in de hoop nog wat van de ietwat frissere buitenlucht binnen te halen. Buiten is het maar 21 graden... Zo warm stook ik het in de winter niet.

De donder die we hier in de verte hoorden, moet toch ergens flink thuis gehouden hebben... Hopelijk zijn er niet te veel mensen die schade hebben van bliksem of van water of hagel...

Dat doet me denken aan dat vliegtuig dat lijkt neergeschoten boven Oekraïne, aan de Gaza, en aan al die gebieden waar mensen lijden door geweld en oorlog.
Bijna dagelijks krijg ik hier de kans om petities te tekenen tegen slavernij (2014 !), tegen onderdrukking, tegen mishandeling, tegen geweld op dieren, op milieu..

Wat is er toch mis aan de mens?

We zijn met veel te veel op een te kleine oppervlakte. Dat heeft tot gevolg dat men een economie moet opbouwen, om het systeem toch min of meer draaiend te houden. Economie wil zeggen dat er rijken zijn... en armen. Dat er macht is en onmacht, dat er leugen is en bedrog, onderdrukking... Opstanden, misbruiken, pogingen om wat plaatsen op te schuiven op de ladder, ook al moet je daardoor wie hoger staat naar beneden werpen...

Economen zeggen dat we makkelijk genoeg kunnen produceren voor de huidige wereldbevolking, maar men doet het niet. Want als men het doet, groeit die massa nog meer, nog sneller. Men prefereert te onderdrukken, te laten creperen van de honger.

Wij leven nu aan de "goede" kant van de wereld, de kant met eten en luxe.
Voor hetzelfde geld word je geboren aan de andere kant, en word je kindsoldaat, in een vage onbestemde strijd tegen de andere macht en hopelijk het voedsel.

Zag je de beelden van Gaza ? van dat vliegtuig ? Van de kindsoldaten ? Waar zat je dan? In je zetel, met een pint voor je, en een zakje chips in de hand?
Heb je dan ook plots jezelf gezien, geconfronteerd met die andere realiteit?

Maar dan begon die quiz weer... en leunde je weer zalig achterover in de kussens.

we zijn gek.


tot de volgende ?

2 opmerkingen:

Henk zei

Het is een vreemde wereld Toon. De een vliegt voor zijn plezier naar het andere eind van de wereld om op een strand te liggen en stedentripjes te maken, terwijl de ander ligt te verhongeren in een gortdroog gebied. En we zijn zo gewend aan deze situatie dat we het ook nog eens tamelijk normaal vinden...

Gr. voor jou en Anny, Toon

Henk

Woelmuizenier zei

Of de wereldbevolking voeden zal leiden tot nog een grotere bevolking durf ik heel sterk betwijfelen. Of beter gezegd: ontkennen. Voldoende voeding en opvoeding hebben de westerse groei verlangzaamd. Haal die mensen uit hun armoede en onwetendheid en ze gaan minder kinderen (nodig) hebben. Er is genoeg voor iedereen en voor heel veel meer op voorwaarde dat we willen delen. Tegen de grote concernen, die alles voor zich zelf willen, opvechten is niet gemakkelijk maar ook niet onmogelijk. De eenvoudige 'Jan met de pet' moet daartoe niets inboeten. Hij kan 'Fairtrade' producten kopen. Hij kan weigeren nog meer goedkope sweatshop T-shirts te kopen. Hij kan af en toe eens een €urootje spenderen aan één of ander Derde Wereld organisatie. Hij kan proberen zijn geweten in te zetten voor een goede zaak i.p.v. het in slaap te sussen met allerlei excuses (dat geld komt toch nooit aan; ik kan daar toch ook niks aan doen; dat ze eens hun heilige koeien slachten; enz..) Mogelijkheden genoeg. We moeten gewoon maar willen.
('k Ga maar stoppen want 'k begin me kwaad te maken.)