zaterdag, juli 05, 2014

de pad op het pad

Ik heb u eerder al geschreven dat mijn visvijver vol zat met kikkervisjes, die eigenlijk paddenvisjes waren. Ik weet niet of je dat meteen aan de beestjes kunt zien, maar je kunt het zien aan de eieren en uiteraard als je de padden hebt zien paren in de vijver.

Nu zijn al die kleine paddekens ergens aan de wandel in mijn tuin. En het was maar heel toevallig dat ik er eentje op de wandel zag op het tuinpad... Een pad op het pad. Het beestje was iets meer dan een centimeter...en je zag meteen dat het een pad was en geen puit, want kikkers springen weg, een pad wandelt weg. En met die minieme pootjes van dat minipadje, ging dat niet snel !

Voor de kleine padden zet men geen afsluiting in plastic, met hier en daar een emmer als val, nee dat doet men slechts met de paddenouders, om ze zo veilig over een straat te kunnen zetten. Maar kruipen die piepkleine ukjes dan niet over die baan ? Nee, wellicht zal je zelfs de sporen van een platgereden padje van amper een centimeter niet eens zien... Het uitsmeren zal zo efficiënt zijn, dat je het niet eens meer ziet.

Misschien heb ik er - onbewust - ook al een of enkele platgestampt met mijn grote voeten. 't Zijn ook zo'n kleine beestjes hé...

Wat zou zo'n mini-pad eten? Grote padden eten insecten en slakken en zo, maar voor die kleintjes zijn er wellicht niet zo veel hapklare beestjes, of wel ? Ik heb het idee dat een fruitvliegje al knap groot is voor onze paddenspruit. Bladluizen?

Allee, om u een gedacht te geven over het formaat van die beestjes: je kent wellicht eendenkroos, die kleine ronde blaadjes die in een mum van tijd heel de oppervlakte van je vijver bedekken? Wel, ik zag een padje zitten op een trosseltje van drie van die blaadjes. djudedju.

Wie er ook veel insecten eet, dat zijn de kippen... Als je de tijd neemt om eens op je gemak naar kippen te kijken, dan kun je soms zien dat ze plots beginnen rond te kijken (veelal met de kop scheef, zadt er één oog naar de lucht kijkt), ze beginnen wat heen en weer te springen, en plots schiet de kop vooruit, en kun je zien dat ze een insect in de vlucht hebben gepakt. De ene kip doet dit meer dan de ander, blijkbaar zijn er die dolgraag een mot of een vlieg lusten, terwijl anderen veel liever een regenworm pakken... Of wellicht is het zo, dat er kippen zijn, die weten dat ze gewoon niet rap genoeg zijn ? Je ziet bij de mensen ook soms dat de een vliegen kan pakken lijk of dat het niets is, terwijl de ander vergeefs het tafelblad poogt in twee te kloppen...

Maar er zijn dus heel wat dieren die leven van of gedeeltelijk leven van insecten. En je vind ze zowel bij de zoogdieren, de vogels, de amfibieën... en andere insecten ! Een van de meest efficiënte killers in de dierenwereld is de libel... Je moet die eens proberen te volgen op zijn jacht ! En dan moet je weten dat de larve van de libel onder water ook al zo'n kille doder is !

Kortom, het leven van een insect is een hoogst onzeker bestaan !
Eigenlijk leven wij hier in het rijke westen, als een van de dieren die niet moeten vrezen om op de spijskaart te verschijnen van een ander dier... Sommigen zeggen dan dat wij aan de top staan... Vergeet het, de mens weet dat een leven zonder bedreigingen eigenlijk ook niet je dat is. Je moet uitdagingen hebben, je moet alert blijven, bewust van steeds dreigend gevaar !
Dus heeft de mens medemensen achter het stuur gezet van auto-mobiles, dingen die bijna van zelf bewegen, de mens moet alleen besturen, remmen, gas geven...
... En omdat die bedreiging op zich niet voldoende is, zijn er bij die bestuurders die dan zorgen dat ze eerst onder invloed zijn...
Ik weet het, dat is cynisch, dat is scherp sarcastisch... Maar soms kan ik het niet laten...

tot de volgende ? (van de foto hierboven weet ik niet of de bestuurder(s) onder invloed waren ...)



1 opmerking:

Woelmuizenier zei

Zo helemaal zonder vrees zijn we dan ook weer niet. Onze belagers loeren van overal. Getuige onze talloze 'verzekeringen', cursussen in zelfverdediging, profylactische medicamenten, gewapende veiligheidsagenten, 't leger. En tenslotte knagen de wormen aan wat er van ons nog over blijft.