vrijdag, juni 13, 2014

Asjemenou

Als we met zijn allen een Green Evelien worden, dan hebben we meteen een heleboel stappen gezet naar de redding van de aarde...
Ik hoor je al denken: "Daar is ie weer, met zijn Green Evelien !" Misschien denk je zelfs aan buitenechtelijke relaties en dergelijke, maar wees gerust, het brave mens woont zo ver van hier, dat die kans niet bestaande is.

Eigenlijk is het heel simpel wat die groene Evelien doet, ze zorgt er voor dat ze geen of bijna geen afval heeft (zo'n halve zak per jaar...)

Maar om dat te doen, moet je heel wat stappen zetten, en dat heel bewust doen, en oproeien tegen de stroom in. Daar heb ik een enorme bewondering voor ! En ik besef dat we broodnodig die richting uit moeten, willen we eindelijk een halt toeroepen aan de verkwisting en het in ijltempo uitputten van de wereldbol.

Misschien denk je dat het ondoenbaar is, maar zij bewijst het tegendeel. Oh ja, dat kost een inspanning ! Maar zij weet haar streven héél ver door te trekken, veel verder dan ik wellicht ook maar zou kunnen. Maar als we met zijn allen enkele stappen zetten om bewuster te gaan leven, dan zijn we al een heel stuk op de goede weg. Gisteren las ik dat wij Vlamingen, zowat de grootste vervuilers zijn van Europa... De Walen zijn een stuk beter dan wij zijn.

Ieder Vlaming heeft een ecologische voetafdruk van 9.6 hectare ! Met andere woorden we verbruiken verschrikkelijk veel meer dan mogelijk is ! We overschrijden ieder logica.
Maar ik smeek je, om gewoon even de moeite te doen om Green Evelien even te Google'n, en eens te lezen en te kijken naar de filmpjes over hoe zij afval weet te vermijden, en vervuiling weet te verminderen.
Ik kan je niet dwingen, dat wil ik ook niet, want dan doe je het zeker niet, maar doe het eens, echt, het loont de moeite !

Zij is niet de enige, als ze je nieuwsgierig maakt, dan zal je zien dat je nog heel wat meer van die acties en initiatieven vindt ! En wie weet zitten er dan dingen bij waarvan je denkt: "Dat kan ik ook doen, dat is geen moeite, en het is inderdaad minder belastend voor mijn afvalemmer... en mijn portemonnaie !"

Waarom ik zo hamer op al die dingen? Heel gewoon, als je gewoon kijkt naar wat er aan het gebeuren is, dan kan het niet anders, of je moet vaststellen dat in ijltempo de wereld aan het kapotmaken zijn. We moeten dringend anders gaan leven (Dat was de oude naam van Groen !)... Ik moet eerlijk zijn, ik hoorde toen bij diegenen die Groen heel stilletjes naar de verdoemenis wensten... En nog steeds voel ik me niet gelukkig met sommige dingen die ze propageren, maar wat betreft het echt bewust gaan leven, daar heb ik me steeds mee verwant gevoeld.

Misschien komt dat doordat ik die andere manier van leven nog heb gekend als zijnde gewoon. Dat het nu niet meer gewoon is, dat hebben ze ons ingestampt ! Wij hebben geweten dat bakeliet de enige kunststof was in onze wereld, maar buiten de telefoon en een asbak met reclame er op, had de kunststof helemaal geen impact op ons leven. Maar dan kwamen in ijltempo al die andere kunststoffen op, en we moesten en zouden ze gebruiken ! Waar we ook gingen, we kregen van alles en nog wat in plastic verpakt tegen, tot op het moment dat we nu eigenlijk niet goed meer weten hoe we die plastic kunnen vermijden !
Geef toe, soms zijn die zakken ook best mooi !

Als je, omwille van de plastic-verpakking verkiest van naar de beenhouwer te gaan om je 100 grammetjes salami, dan krijg je dat in een net papiertje... Papiertje ? Al eens goed bekeken ? Dat spul is gevoerd met een velletje...plastic !
Doe eens de test, en kijk eens naar wat je eet op een dag, en tel al de verpakkingen in kunststog eens bij elkaar... Dat is schrikken hé !
Nee, ik wil nu niet meteen het plastic en de kunststoffen bannen... Het zijn prachtige uitvindingen, die het ons heel wat makkelijker maken... als we het alleen gebruiken voor die dingen waarbij het echt nuttig is. Ik weet niet wat het meest vervuilend is, een verzinkte emmer of een emmer in plastic, maar die in plastic is heel wat lichter, handiger en roest niet na een tijdje...

En die handige boodschappentassen voor herhaald gebruik zijn ook handiger dan de oude kaba die ik ons moeder zag gebruiken...
Het is gewoon een kwestie van redeneren en bewust gebruiken.
Een van de winkels waar ik telkens weer een plastic tasje krijg, is de apotheek... Ik ga proberen er meer op te denken om een eigen tas mee te nemen.

Want veelal is dat het moeilijkste... Er aan denken ! Als ik terugdenk aan vroeger, dan was het ondenkbaar dat ons moeder boodschappen zou gaan doen zonder boodschappentas(sen) mee te nemen !! Wij denken daar niet meer aan, wij hebben dat automatisme niet meer, wij krijgen toch zo'n nette plastic zak cadeau... En krijgen we hem niet meer, dan hebben we er eentje voor een paar cent. Of we doen alles in de winkelkar en rijden daarmee tot aan onze wagen... De wagen ! Dan moet je niet dragen ! De wagen, want alle grote warenhuizen liggen buiten de woonzone !

In heel Mater is er geen een winkel meer ! En zo zijn er wellicht veel dorpen... En dus veel auto's die naar de warenhuizen rijden, moeten rijden... En dan mag men op TV al zeggen dat 5 km op wandelafstand is... dat is meer dan een uur stappen... In het terugkeren met twee zware kabas...
djudedju

tot de volgende ?


1 opmerking:

Woelmuizenier zei

Van thuis tot de dichtste winkel: 4km en 2 keer een 11% helling. Eén van mijn buren doet dat te voet. Hij is zijn rijbewijs kwijt. ;-)