vrijdag, maart 21, 2014

beresterk

Beresterk, dat is dus wat ik niet meer ben...
Gisteren weer wat te veel gedaan, pijn en een slapeloze nacht. Pijnstiller geslikt, iets beter, toch niet slapen...
Wat is het tegenovergestelde van beresterk? Gek, ik kom op geen enkel woord met een dier in, dat duidt op de ultieme zwakheid. Met andere woorden, het zal dus de mens zijn die van zichzelf beseft dat hij de zwakste is.
En van die zwakken sta ik dus ergens in de voorste linie...
djudedju

En toch heb ik me gisteren geamuseerd... De "Zuinige Maria" was schitterend. Een dame die op een ludieke manier alles recycleerde. We hebben ons kostelijk geamuseerd ! Maar het slotwoord van de zuinige Maria was ook niet mis: Ik breng niets nieuws, wat ik hier breng, dat deden onze ouders en grootouders ! Niets wat nog enigszins bruikbaar was, mocht verloren gaan! Ze heeft gelijk, en eigenlijk zijn we nu in het andere beddeke ziek.
Nu moeten er acties op poten gezet worden, om het recycleren aan te moedigen, en op die manier onder meer de afvalberg te minderen.

Maar ja, de mensen hebben geen tijd meer om energie te steken in dat recycleren...
Vroeger hadden de mensen arbeidsdagen van 12 tot 16 uren ! en ze hadden wel tijd. En toch klopt het dat de mens van nu geen tijd heeft. Want er is de file, er is het afhalen van de kinderen uit de kinderopvang, er is het rijden van en naar de dame die de was en de strijk doet, er is het afhalen van de kant en klare maaltijd die je alleen nog maar in de microgolf moet stoppen... en ... er is de TV !

DE TV...

Gek ding. Als je met de mensen praat dan hoor je heel vaak dat "er weer niets was op TV"... Als ik dan vraag, wat heb je dan gedaan? is het antwoord: eh... ah ja, toch gekeken hé !...

Gisteren las ik een artikeltje dat voorspelt dat we binnen een korte tijd allemaal zullen kunnen niksen, dat alles zal gedaan worden door robots en computers en dergelijke... Het probleem van die nabije toekomst was de verveling en het gevoel van nutteloosheid...  Ik denk dat er meer aan de hand zou zijn ! Ik kan me niet voorstellen dat de mens dit zou aanvaarden. Ik kan me niet voorstellen dat "men" niet op zoek zou gaan naar nuttige bezigheid. Dat men inderdaad zo maar van 's morgens vroeg tot 's avonds laat zou gaan vegeteren voor de TV, of hoe je dat ding dan ook gaat noemen en hoe het er ook zal uitzien...

Ik geloof ook dat we dan regelrecht naar het oude "Brood en spelen" gaan...
En met spelen bedoel ik inderdaad al het bloederige en al het geweld en al de misbruiken die wij kennen uit de geschiedenis van het Romeinse Rijk, en vooral van het verval er van.

Als die toekomst er inderdaad zo gaat uitzien, dan ben ik blij dat ik nu leef, en niet dan ! (En ik hoop dat de Boeddhisten geen gelijk hebben, en dat ik niet moet terugkeren in zo'n wereld !)
Maar ja... de mens kennende, en de wereld overschouwend, vermoed ik dat ook het dolce farniente alleen ter beschikking zal staan van het rijke stuk van de wereld, wie dat ook is binnen 50 à 100 jaar. En dat de rest van de wereld nog heel hard gaat moeten werken om het ideaal te bereiken  doodgaan van verveling voor een TV-scherm.

Maar laat ons eens terugkeren naar vandaag, naar de mens die geen tijd heeft...
Ik heb nogal spottend gewezen op de zeeën van tijd die we nu hebben, in vergelijking met vroeger, maar daar moet je wel een en ander bij vermelden...
De arbeidsdruk is véél hoger dan vroeger. Ik ga een vergelijking maken met de bouwnijverheid, omdat dit me het best is vertrouwd... Vroeger werd een huis gebouwd door een pak arbeiders in een zee van tijd. Zes maanden werken om een huis onder dak te hebben (ruwbouw + dak) kostten toen zoiets van een zes maanden met wel drie keer zoveel arbeiders als nu. Het werk toen was lichamelijk veel zwaarder dan nu, omdat alles met mankracht moest worden gedaan. Mortel maken, stenen bij brengen, noem maar op, alles was handenarbeid.
Nu worden de stenen op de stelling geplaatst met machines, de mortel wordt aangebracht met de vrachtwagen, het systeem van bouwen is veranderd, geen vouten meer, maar beton, die aangebracht wordt door betonmixers... enz... enz...
Maar de prestatiedruk ligt véél hoger, terwijl de arbeidsvreugde veel minder is, omdat het werken niet meer op mensenmaat is. In fabrieken met werk aan de lopende band is die verontmenselijking nog veel groter.
Eigenlijk is de mens een verlengstuk geworden van de machine...
En we hebben veel meer, meer inkomen, meer soorten voedsel, meer luxe-goederen... en toch lijkt het of we eigenlijk veel meer verloren dan we hebben gewonnen.

Ontmenselijking...
De druk naar meer bezit, meer luxe, meer reizen, meer restaurantbezoek, meer moed-bewustzijn, meer machines om de huistaken te verlichten... Dat alles maakt dat het huis geen thuis meer is, maar een plaats waar je komt slapen en TV kijken.
Heug tegen meug.

Kinderen moeten steeds meer leerstof verwerken in steeds minder tijd. (Je moet eens het aantal vakantiedagen nu vergelijken met 50 jaar terug !) En in de school en op de werkvloer is alleen plaats voor wie die druk aan kan en die deze scholing aan kan... Al de rest valt uit.
Werkloos... maar dat mag niet, dus vliegen ze na een tijdje op het OCMW, waar men zorgt voor het Maatschappelijke Welzijn... ?

Soms heb ik het gevoel dat wij, de ouderen, de laatste generatie mensen zijn... Na ons, nee, al tijdens onze periode van tewerkstelling, is de ontmenselijking begonnen...
Bedrijven moeten steeds hogere winsten behalen om het machinepark te kunnen aan passen aan steeds hogere productienormen, en de arbeiders moeten steeds meer verdienen om die luxe-goederen te kunnen kopen, En dus moet de productie omhoog om die spiraal te kunnen blijven volhouden... Een spiraal gaat steeds wijder, wordt steeds groter...
... en de mens betaalt het met zijn mens zijn...

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: