maandag, januari 20, 2014

De Hof van Eden

Morgen, als het niet regent, komen ze mijn tuin opknappen. Dat is hoognodig, want mijn wilde tuin is plots aan het woekeren geslagen, en veranderd in een soortement van oerwoud. Natuurlijk is dit leuk voor de vogeltjes, en wellicht ga ik ze nu, met die opkuis, van enkele schuilplaatsen verlossen, maar daar is niets aan te doen... Het is de bedoeling dat we van de tuin kunnen genieten, en dat kan momenteel niet meer, er zijn stukken bij waar ik haast niet meer doorheen raak.
Wonderlijk, want de tuin is jaren mooi en wild gebleven. Wat de oorzaak is van de plotse woekering van voornamelijk alle klimplanten, is mij een raadsel, maar het is wel een feit.

Dus moeten al die klimplanten er uit.

Ze hebben bewezen dat ze niet horen in die kleine tuin van mij. Dus moeten ze gaan.
Voor de rest mag de tuin rustig "wild" blijven... Ik ben niet van plan over te gaan tot nette boorden met bloemen netjes op een rij... Nee, en er mogen rustig zelfs wat wilde planten tussen zitten, als ze mooi zijn van blad of van bloem, dan horen ze er bij... zolang ze niet woekeren.

In zo'n tuin leeft van alles... Ik zie veel vlinders, kevertjes, soorten bijen en soorten hommels, en nu en dan vind ik dat een nest van de aardhommel of een van zijn neefjes... Als je heel stil zit zie je zelfs wel eens een woelmuisje of zo die rustig op iets zit te knagen.

Het is dus geen steriele tuin. En toch staan er heel wat bloemen in, die je ook in "gewone" "beschaafde" tuinen ziet. Ik denk dat ik, op mijn manier en in een kleine tuin, een beetje de Engelse tuin terug heb uitgevonden.

Dat wil ik niet verloren laten gaan. Ik moet nu en dan wel eens een of andere soort in toom houden, of een andere soort wat ondersteuning geven, en de planten die hem dreigen te verdringen wat kort houden, maar eens ze hun plaats veroverd hebben, gaat het wel zonder dat je er veel omkijken naar hebt. En het leeft !

Dat ik mijn klimplanten moet wegdoen, doet me wel wat pijn... Er zijn er bij die heerlijk bloeiden en geurden... Maar zoals gezegd... plots zijn ze als gek gaan woekeren...

Het zijn niet de eerste planten die we moeten verwijderen, maar door mijn ziekte en ons stilaan oud worden, moet ik nu voor het eerst de tuin in handen geven van anderen...

Als het morgen niet regent, zullen ze hier met man en macht de opkuis doen...

Ik moet er bij zijn, om toe te zien en te kijken dat ze niet aan planten gaan zitten die wel moeten blijven... Want tuinmannen zijn niet zoals ik van mening dat een tuin wild mag zijn... Die mensen zijn opgeleid om een tuin te bouwen, niet te laten groeien en zichzelf te ontwikkelen. Wellicht hebben zij nooit het probleem van plots woekerende planten, maar ja, had ik dat niet gehad, dan hadden zij nu geen werk...

Als ze het goed doen, naar ons gedacht, dan gaan we hen vragen om twee in het jaar langs te komen, om de tuin te doen... Zodat wij alleen nog maar moeten genieten.
Zonder besognes.

Weet je, soms is het pensioen niet alleen oud worden, soms is het ook heerlijk.

Morgen is er dus wellicht geen blog... wegens een inval van tuinmannen...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: