dinsdag, januari 14, 2014

Crea Ziekenzorg

Van Gogh Painting
Van Gogh Painting (Photo credits: Giphy)
Deze namiddag beginnen we voor de tweede keer (Na de icoon van Ste Amelberga), weer aan een groot project.
We gaan een stap zetten op het vlak van de volkskunst. Ik schat dat we daar zeker 4 à 5 sessies zullen voor nodig hebben, en vermits we maar één keer per maand bij elkaar komen, spreken we al van een groot stuk van het jaar...

Het is geen makkelijke opdracht. U kent het wel, soms zie je ze nog wel eens in antiekzaken of in musea: van die oude meubeltjes, die geverfd werden, en versierd met geschilderde bloemen. We gaan voor de lessen geen meubels heen en weer sleuren, we werken met een plank van 30 cm op 40 cm.

Maar de bedoeling is dat we wel degelijk de techniek leren.  Dat moet de mensen toelaten om thuis die oude stoel of dat oude kastje zelf eens op te fleuren, en er een mooi ding van te maken.

Vandaag gaan we de plank in het groen verven als basiskleur. Dat is een ven de veel gebruikte basiskleuren, maar je ziet ook werkjes op een blauwe achtergrond, en zelfs op een zwarte !
Iedere basiskleur veroorzaakt zijn eigen voordelen en zijn eigen nadelen. Aan het groen hebben we als nadeel dat we alle groen dat bij de bloemen hoort, veel donkerder moeten maken dan natuurlijk is. Maar de meeste bloemen doen het wel goed op groen.

Nadat we de plank hebben geverfd, gaan we leren tekenen. Daar komt wel een en ander bij kijken. Je moet leren welke bloemen bruikbaar zijn, hoe je ze moet tekenen en schilderen. Ik vermoed dat we daar wel meer dan één lesuur gaan mee bezig zijn ! Dan moet je hen leren hoe ze symmetrisch moeten werken. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet echt. Het makkelijkste is een blad in twee plooien, en op de ene helft tekenen, en dan overbrengen naar de tweede kant. Dat is simpel, maar er zijn heel wat valkuilen. Iets wat heel mooi lijkt als compositie op één helft, dan lelijk, te druk of veel te kaal zijn, of gaten vertonen als je het overbrengt naar een symmetrische figuur.
Bovendien gaan we de bloemen schilderen in een vaas.
Ook die vaas moet logisch zijn, en een mooi model hebben. Je moet het zelf maar eens proberen ! Het klinkt allemaal véél makkelijker dan het in werkelijkheid is.

En dan moet je alles nog leren schilderen. Heel veel schaduw gebruikt men niet (tenzij op de vaas), maar men werkt wel veel met licht (wit), om de bloemblaadjes aan te duiden en de bloemen volume te geven. Bij witte bloemen werken we met blauw.

Voor wie kan schilderen, ervaren is in tekenen, is dat allemaal makkelijk te overwinnen, maar we hebben te doen met mensen die daar nooit echt mee bezig zijn geweest. De meesten hebben wel gevoel voor kleur en voor mooi en voor compositie, maar hebben dat nog nooit gedaan op een plat vlak. Hat wordt voor hen een beetje als bloemschikken, maar dan in één dimensie.

Ik vrees dat ik heel veel zal moeten uitleggen, en heel veel zal moeten voor tonen en her-voor tonen. Misschien vraag je je dan af waarom we beginnen met dergelijke dingen.
Voor mij is dat duidelijk !
Ik wil me niet beperken tot dingen die iedereen kan, ik wil de mensen een beetje omhoog trekken, uit hen halen wat er in zit. Ik wil bekomen dat ze fier zijn op zichzelf en hun kunnen. Ik wil hebben dat ze straks die oude keukenstoel weer eens vast pakken en zich zitten af te vragen of dat eigenlijk geen mooie stoel zou zijn als ze deze eens zouden versieren...En dat ze dan ook daadwerkelijk aan de slag gaan !

Ik wil niet zo maar een hobby-clubje zijn, ik wil hen iets meegeven waarmee ze zelf kunnen bezig zijn, thuis, waarmee ze zelf mooie dingen kunnen maken voor zichzelf.

En als achterliggende reden zie ik het ook als een therapie !
Ik weet uit eigen ervaring dat je minder pijn hebt als je bezig bent. En met bezig denk ik niet aan activiteiten die je gedachteloos kunt doen, maar dingen die je helemaal benemen, waar je echt ook met je verstand moet mee bezig zijn.

Natuurlijk, als de pijn allesoverheersend is, dan lukt dit niet. Maar veel mensen die chronische pijnpatiënten zijn, weten dat de pijn er wel altijd is, maar veelal kan op de achtergrond geduwd worden door bezig te zijn. Ieder pijnpatiënt weet dat, als hij aangenaam bezoek heeft, de tijd voorbij vliegt, de pijn wat vergeten wordt, omdat je met je gedachten bij het gesprek, bij de ambiance bent. Dat is de therapeutische werking van bezoek. Welnu, bezig zijn met iets wat je beneemt en wat je graag doet, dat heeft net dezelfde werking op pijn.

Dat is mijn grote droom ! Ik wil deze heerlijke ervaring ook aan anderen geven.

Daarom staan er na deze volkskunst, ook nog andere dingen op de lijst... Ik droom er van om hen te leren beelden maken. Op een eenvoudige manier, maar hen leren te observeren, te vereenvoudigen en weer te geven.

Crea is geen minderwaardig broertje van al die dingen die Ziekenzorg doet ! Het is een volwaardige aanvulling op het pakket. Ik heb bewondering voor de mensen die een deel van hun eigen tijd op offeren om zieken te gaan bezoeken, zelfs als ze die zieken maar een beetje kennen, als buur van een simpele goeiendag en goeienavond... Ik heb enorm veel bewondering voor de mantelzorgers, die een heel stuk van hun leven opofferen voor het verzorgen van een zieke medemens. Wie zijn of haar oude moeder of vader thuis verzorgt, of een gebrekkige broer of zus, weet waarover ik praat. Ik heb bewondering voor alles wat een mens doet voor zijn medemensen.
En ik geloof heel sterk in het verenigingsleven als cement van een maatschappij.
Maar daarnaast geloof ik even sterk in het belang van de creativiteit !!! Ik vind het enorm belangrijk dat de mens echt creatief bezig is, dingen maakt, dingen doet die  net buiten de gewone zaken liggen. Ik heb een hekel aan het misbruiken van het woord kunst...
Als ik die oude meubeltjes zie, die veelal in de wintermaanden, als er geen veldwerk was, werden beschilderd door de boer of de boerin, met hun grove knuisten onwennig een penseel vasthoudend, zoekend naar een manier om die roos er te laten uitzien als een roos... dan zie ik kunst ! Het gaat hem immers niet om opleiding, het gaat hem niet om technische vaardigheid, het gaat er hem om dat zij hun gevoel voor schoonheid lieten spreken.

En denk er niet te min over ! In de geschiedenis is wat nu kitsch wordt genoemd ooit kunst genoemd, en wat nu duur verkocht wordt op antiekbeurzen is wellicht ooit verguisd en verwezen naar een stoffige zolder ! Eén van de werken van Vincent Van Gogh werd ontdekt in een kippenhok ! Het had jaren dienst gedaan om 's nachts de uitloop van de kippen af te dekken...

Het idee van schoonheid, dat is UW idee, niet dat wat je wordt opgedrongen door media of critici...  Het is niet uw smaak omdat Hoet het mooi zegt te zijn !

Als jij het graag ziet, dan IS het ook mooi, zelfs al zou je helemaal alleen staan met je mening.
Als kunst de aller individueelste expressie is van de aller individueelste emotie, dan is uw ervaring van mooi-zijn dat ook !

tot de volgende ?




Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Toon, na het zien van die mooie, doch snelle diapresentatie weet ik waarom Van Gogh zijn oor er af heeft gesneden. Hij kreeg te veel prikkels... :-)

Gr. voor jou en Anny,

Henk