donderdag, januari 02, 2014

Bizar !

Gek is dat ! Ik open mijn computer, en kijk, op Nieuwjaar lijkt het wel of de computer internationaal heeft stil gelegen. Heel weinig verkeer, ook op de sociale netwerken. Blijkbaar was iedereen aan het vieren.

Eveneens met verbazing heb ik gekeken op TV naar al die miljoenen die in de lucht werden geschoten, om bij een massa mensen Ooooh en Aaah's los te weken, en dan pffft...weg te zijn, met grote sommen geld waarmee men duizenden mensen had kunnen voeden.

Ook verbaasd omdat, ondanks de aankondigingen van intense controles, er nog zoveel bestuurders dronken achter het stuur zaten.

Ook verbaasd om dat steeds jongere mensen, kinderen nog, moeten gehospitaliseerd worden wegens coma-zuipen.

Ook verbaasd als ik naar het scherm kijk, naar de aankondigingen van nieuwe programma's en vind dat ze steeds platter en vulgairder en grofgebekt worden.

Ook verbaasd dat ik, net nadat iedereen zijn goede voornemens heeft gemaakt, ik niets dan negatiefs zie.

Ik kan me niet ontdoen van de indruk, dat vertier tegenwoordig gelijk staat met veel geld uitgeven, zat worden, baldadig zijn... lawaai maken en dergelijke meer.
Misschien komt dat omdat ik wat ouder wordt, omdat ik wat bezadigder geworden ben, maar toch... Ik kan me niet herinneren dat ik ooit op die manier ben bezig geweest. Maar ja, in die tijd gebeurde dat niet of haast nooit.

Ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat men de grenzen steeds weer en weer en verder en verder verlegt. De normen vervagen, de zeden verwilderen.
Ik kan me ook niet ontdoen van de indruk dat de media daar een groot stuk van de schuld voor dragen. Als ik ooit eens naar een programma kijk, van eigen bodem, dan valt me steeds weer, en steeds meer op, dat je niets hoort dan vloeken en gemene taal, dat je niets ziet dan scènes vol geweld en/of vol seks. Weten die makers van die programma's niet dat zij op die manier de indruk wekken dat dit allemaal normaal is ? Dat je pas "in" bent, als je handelt en bent zoals die figuren op het scherm?

Ik weet het niet meer. Ik kan niet "mee" met deze maatschappij, of liever, ik wil niet mee met deze maatschappij. Ik heb nog normen, ik heb nog besef, ik heb nog begrip voor anderen, ik wil nog mens zijn... Maar dan mens zoals ik "de mens" zie.

Als ze met een radioprogramma meer geld ophalen voor de diarree dan ze ophalen voor oorlogsslachtoffers uit Syrië... dan is er iets loos. Dan klopt er iets niet.
Ik heb het moeilijk met deze maatschappij.
Ik voel me uitgerangeerd, of beter gezegd, ik wil er gewoon niet meer bij horen.

De hele maatschappij lijkt me "en bloc" vast gehaakt aan een grote elastiek, om straks met zijn allen te springen, de ultieme sensatie op zoekend. De ultieme kik, de ultieme sensatie... en iedere keer weer de grens verleggend... tot de elastiek springt !
Naar mijn gevoel is de elastiek al gesprongen. Zijn de remmen allang verdwenen, en kan men nog alleen gas geven, recht naar de afgrond toe.

Als kind leerde ik dat het Romeinse rijk teloor is gegaan aan decadentie, brood en spelen... Steeds beter zie ik hoe zoiets kan. Hoe zoiets gaat.

Voor mij lijkt het jaar helemaal geen nieuwe start, het is een voortzetten van de afgang.

exit christelijke beschaving
exit westerse cultuur
exit

Straks komen de wilde horden weer binnen gestroomd en belanden we weer in de duistere middeleeuwen... Maar is het niet andersom ?  Zijn het niet net de eigen inwoners die de val veroorzaken, ondanks de nieuwe frisse inbreng van die "wilde" horden ? Zijn zij het niet die pogen nog iets te redden ?
Waren het niet de restanten van de Romeinse cultuur die ons nog min of meer bij bleven, of was het net die vrije val van de Romeinse decadentie die  ons in duisternis deden terechtkomen?
Ik vrees dat we straks het antwoord aan den lijve zullen ondervinden...
Doe maar voort, breek maar verder de normen af, verwilder maar meer en meer, stel genot maar als het hoogste goed, dan zet je de deur van het verval wagenwijd open !
Er is meer genot in het oogsten van de padi die men zelf gezaaid heeft...
Het hoogste genot vindt men in het het geven, niet in het krijgen.

Wat maken jullie mijn dag negatief !

tot de volgende



Geen opmerkingen: