zondag, november 03, 2013

Nertsenslachterij...

Ik heb in de herhaling van het nieuws gekeken naar de betoging tegen de nertsenkwekerij  naar Misjelleke, die, fel vermagerd, sprak over de beestjes die hun eigen pootjes en staarten afbeten uit frustratie...

En ik heb me zitten afvragen waarom die nertsen een mens meer aanspreken dan een kip of een koe uit de vetmesterij???

Ik denk dat het net komt door dat mooie velletje, en het feit dat het er zo'n lieve beestjes uitzien. Wat ze niet zijn, want in feite zijn het roofdieren. Of ze hun eigen staarten afbijten of hun eigen pootjes, dat geloof ik niet, ik denk dat ze dat, als ze dat al doen, ze dat bij elkaar doen, niet bij zichzelf. We kunnen dat ook zien bij de varkens als die te dicht bijeen moeten leven. Dat is een van de redenen waarom de slagtanden bij varkens verwijderd worden...

En hoe ik het ook bekijk, blijft dan alleen maar dat we de nertsen kweken voor het velletje, voor het bont, en al de rest om op te vreten. Voor het dier maakt dat wellicht geen enkel verschil uit. En na al de schandalen uit de vleessector, zou het me geen zier verwonderen dat we die nertsen ook ergens in een of andere worst zouden tegenkomen.

Van de koe gebruiken we de huid ook, om leer te maken, en of we nu de haren er aan laten, of ze net verwijderen, ik zie niet zo veel verschil.

Waar ik wel van wakker lig, dat is van de manier waarop we tegenwoordig onze dieren op een industriële manier kweken. En daaraan gekoppeld: hoeveel vlees we eigenlijk eten. Ik weet het, ik moet niet niet altijd terugkijken naar de tijd van vroeger, maar toen hadden wij niet al dat vlees. Vlees was bijna een luxe-product ! Je moet bedenken dat we vroeger een halve snede hesp kregen, voor zoveel boterhammen als je wilde... Nu leg je op iedere boterham een zo'n halve snede. En het varken zal het geweten hebben. Toen liepen de varkens in de wei, graafden putten om zich in de modder te wentelen, en nu en dan pikte de boer er eentje of enkele uit om vet te mesten. Dat gebeurde toen in een donker hok. Heel weinig licht, wellicht in het idee dat het varken dan rustiger was en rapper vet was. Men kweekte toen ook echt vet ! Nu zijn de varkens schrale magere dieren in vergelijking met het varken toen... Smout op de boterham was goedkoper dan boter. Ons moeder deed in het smout naast het zout ook een beetje muskaatnoot, wat een heerlijk lekkere smaak gaf. Nu mag dat vet allemaal niet meer, de cholesterol weet je wel. Maar zou die cholesterol niet veeleer komen van het té veel vlees en kaas eten?

Maar terug naar de nertsen...
Ik heb het niet zo op bont, we hebben het niet nodig, en de winkels die het verkopen zijn zo beestig duur dat men het bont van een warmhouder verheven heeft naar een luxe.
Wie dat wil en kan kopen, heeft dus duidelijk ook geld genoeg. Dus zou men de nertsen ook kunnen kweken op een manier die diervriendelijker is, op wat grotere ruimte.
Ik vind het al erg dat een kip maar enkele weken leven meer rest, laat ons dan die enkele weken geven op een manier dat het beest er zich goed bij voelt, en dat hoort zo met alle dieren, dus ook met de nerts.
Dat het beestje dan nog duurder wordt, dat raakt me niet, want ik heb die soort van luxe helemaal niet nodig. En wie daar toch behoefte aan heeft, die heeft blijkbaar ook het geld.

Als ik zou betogen tegen die nertsenkwekerij, dan zou ik veeleer betogen voor een goede behandeling voor die dieren, voor de tijd dat we ze leven laten...
En misschien...
Misschien moesten we met zijn allen maar eens wat diervriendelijker worden, en wat minder vlees eten, wat minder dierenvellen gebruiken... ?

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk zei

Ben het eens met je conclusie Toon. Als kind hielp ik weleens op een nertsenfokkerij. Ik had niet de indruk dat de beestjes gelukkig waren. Zeer ongedurig zaten ze daar in een te klein kooitje. En dat voor onze decadente luxe! Bovendien is zo'n fokkerij geen pretje voor de omgeving. Het is namelijk een grote stinkboel.

Nou Toon, maak er samen met Anny een fijne week van. En ik hoop dat je rug zich koest houdt.

Gr. Henk