maandag, oktober 21, 2013

Wondermooi !

Enghien (Belgium), the St. Nicolas of Smyrne c...
Enghien (Belgium), the St. Nicolas of Smyrne church (XIV/XIXth century). (Photo credit: Wikipedia)
Enghien (Belgium), the heptagonal pavilion of ...
Enghien (Belgium), the heptagonal pavilion of the baroque park of the "Seven Stars", 1656. (Photo credit: Wikipedia)
Gisteren zijn we naar een rommelmarkt geweest in Enghien (Edingen).
Dat is niet zo ver van hier, via Geraardsbergen zit je meteen in La Wallonie, en toch lijkt het soms of we in een totaal vreemde streek terecht komen.
Dat is een hoek waar ik nog niet eerder was geweest, voor zover ik me herinner...
En een leuk detail -althans voor een geboren Oostendenaar- is dat je onderweg door Sint-Pieters-Kapelle rijdt... er ligt immers een dorp met exact dezelfde naam vlak bij het Oostende van mijn jeugd.

We zagen het eerste spoor van Edingen, toen we in de verte een bijzonder model van torentje zagen pieken boven de einder. We dachten eerlijk dat het van een of andere mooie kapel zou wezen, maar het bleek de spits van de kerktoren van Edingen te zijn...

Met de GPS reden we vlotjes naar het park waar binnen we het kasteel zouden vinden, op de parking was er gelukkig nog een plaatsje te vinden, en we wandelden door een prachtige poort het ommuurde park binnen...

We hadden gelezen dat we in een zaal van het kasteel moesten zijn, maar die zaal was een totaal apart gebouw (héél ver van het kasteel, dat je in de verte kon zien staan). Ik vermoed dat het in feite een verbouwde paardenstal was, Die waren voor dergelijke grote domeinen heel groot, en mits wat aanpassingen was daar best de zaal in onder te brengen.

De rommelmarkt was niet zo heel erg groot, zoals alle binnen-markten, maar het park leek immens !
Toen ik binnen in het park in een oude woning (van de portier ?) de dienst voor het toerisme zag, zijn we daar heen gewandeld, en hebben wat wijsheid vergaard over Edingen en zijn kasteel...

Edingen is naar mijn weten de enige stad met een park die meer dan drie keer zo groot is als de stad zelf ! De stad is oud, bezit nog heel wat van zijn stadswallen en stadspoorten, is rijk aan oude gebouwen en monumenten, en het bezit het prachtige park en het kasteel.
(Als je goed kijkt op de Ferrariskaart, kun je zien hoe groot het park is, en hoe klein de stad...)
We gaan zeker in de nabije toekomst eens op een mooie dag deze stad en het park bezoeken ! Ook al gaan we dat wellicht - met mijn rug en de beperkte mogelijkheden die ik heb- in meerdere keren moeten doen, maar dat kan, want het is niet ver van hier !

Gek dat er zoveel moois rondom ons te vinden is, en we dat eigenlijk niet eens kennen, laat staan weten ! Maar ik kan het je dus zeker aanraden, Edingen Enghien (met faciliteiten voor de Nederlandstaligen) is echt de moeite meer dan waard !

Maar we hebben hier meer te vinden in het nabije Wallonië ! Denk aan Lessen Lessines met bijzonder mooie en interessante hospitaal Notre Dame de la Rose, Denk aan Doornik Tournai met zijn prachtige kathedraal (Werelderfgoed !) en zijn bijzonder mooie museum van schone kunsten. En dan spreek ik nog niet eens over de vele te bezoeken kastelen en domeinen, het mooie landschap (verderzetting van onze Vlaamse Ardennen, ginder genaamd Les Précollines....

Het ligt allemaal maar op een boogscheut van hier (Wij moeten in de tijd van de bogen formidabele schutters hebben gehad !!!), en je kunt er echt heel mooie dingen zien. Natuurlijk mag ik ook Mons (Bergen) niet vergeten, een schitterende stad. Iets verder Charleroi, met zijn grootse verleden als industriestad, die zich nu, na een periode van verval aan het oprichten is...
Nee, ver moet je echt niet gaan om bijzondere dingen te zien.
Maar vandaag in aanbieding: Edingen !
Of ken jij nog steden waar het park drie keer zo groot is als de stad zelf ????

Ik heb het je makkelijk gemaakt: de namen van de steden zie je in een andere kleur, als je daar op klikt, dan belandt je op Wikipedia, rechtstreeks bij de genoemde stad, waar je heel wat info kunt vinden.

Maar laat het daar niet bij blijven, straks is het Herfstvakantie, en misschien zoek je nog iets om dan te gaan bezoeken???


tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: