dinsdag, augustus 13, 2013

Morgenstond ?

Zie me hier nu zitten aan mijn PC... 't Is nu zowat het uur waarop ik normaal van horizontaal naar verticaal evolueer, en ik zit hier al, gewassen en -nee, niet geschoren- na het genot van een kop koffie, yoghurt en de noodzakelijke pillen, te bloggen...

Dat komt omdat Marc gisterenmiddag langs zou komen om te werken aan mijn zonnewering...
Maar ze zijn niet geweest. Dus zou hij deze voormiddag langs komen, maar we weten niet hoe laat dat dan is... En deze namiddag mag hij niet langs komen, want dan zijn we er niet, het is immers Crea Ziekenzorg, en daar moet ik aanwezig zijn als lesgever, en Anny als koffiemadame....

Dus ben ik vanmorgen om 6 uur opgestaan, heb de radio aangezet, en ben begonnen met mijn dagelijkse turnoefeningen. Nadien heb ik mijn neus gespoeld, mijn tanden gepoetst en me zoals reeds vermeld netjes gewassen. Ondertussen was Anny naar beneden gegaan en heeft koffie gezet, mijn yoghurt voor me klaargezet, evenals een glas fruitsap... en nu is ze zich op haar beurt gaan wassen en haar kleren aandoen... en hier zitten we dan. Wachtend.

Eigenlijk zou mijn zonwering al lang hersteld "gewezen geworden" zijn, maar daar kwam dan het bouwverlof tussen, en net toen de grootste hitte hier heerste, zaten we dus zonder die zonwering. Nu ja, dan maar de rolluiken naar beneden, en alle licht en warmte buiten houden. Dat hielp een hele periode, tot op de duur de warmte in de muren zat, en de warmte op die manier binnen sijpelde. Dat is het enige wat niet geïsoleerd is hier: de muren. Daar was nog geen sprake van toen dit huis gebouwd werd... Dat al het andere wel is geïsoleerd, dat is er door mij gekomen. Ik was de massa ver vooruit met mijn manie van isoleren. Ik deed dat dank zij het feit dat ik via relaties in de bouw, goed op de hoogte was van de evolutie ter zake.

Isolatie is heel belangrijk, en het scheelt echt een heel stuk op de jaarlijkse verwarmingskosten... Maar telkens en telkens weer lees ik hele artikels over het ongezonde van over-geïsoleerde woningen... Het probleem is niet de isolatie op zich, maar het feit dat men zodanig alles afsluit, dat er eigenlijk niet voldoende frisse lucht binnenkomt in huis. Dan zoekt men weer naar middelen om de lucht binnen te laten en toch de warmte niet te laten ontsnappen, maar dat lukt niet echt. Dan zie je ramen met driedubbel glas, en daarboven een ventilatierooster, die eigenlijk op zich niet geïsoleerd is, dus zelfs als het niet openstaat, is het een koudebron... Het lijkt me veel beter om nu en dan eens buiten te moeten, waarbij de deur onvermijdelijk open moet, en er meteen verse lucht binnen komt (en de warmte ook buiten gaat...)

Met andere woorden, echt isoleren ??? Nee, ik denk niet dat dit echt kan. Hoe dan ook, je moet zuurstof hebben om te leven.

Wij verwarmen hier geen slaapkamers, boven is alleen de badkamer verwarmd. Het lijkt me niet gezond om steeds in dezelfde temperatuur te zitten. Ik denk dat het lichaam door wisselende temperatuur een weerstand opbouwt. Denk maar aan de wisselbaden waar sommige heilpraktikers bij zweren !

Dus, al is mijn woning dus niet geïsoleerd zoals men momenteel voorschrijft, ik denk dat ik aan een redelijke middelmaat zit. Ik geloof niet echt aan die woningen die zogezegd niet meer moeten bij verwarmd worden... Ze lijken me teveel op luchtdichte dozen !

En ik zit hier maar te wachten, we zijn bijna aan het normale uur waarop we iedere dag beneden komen, en zijn dus veel te vroeg naar beneden gekomen. Geen één van mijn vogels wil fluiten, ook zij zijn te vroeg gewekt. Morgenstond is goud in de mond ? Jaja ! Laat dat goud dan maar aan wie het hard van doen heeft, ik lig liever nog wat langer in mijn bed, ook al lig ik veelal wakker en lees ik in een of ander boek...

Ik heb zo net de telefoon gepakt... binnen twintig minuten zouden ze hier zijn. Djudedju, hier zitten we nu. te zitten.

ik ga mijn mailtjes maar eens gaan lezen, en eens kijken wat de vrienden zeggen op Facebook, en op Twitter en die andere sociale netwerken...

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk zei

Ik moet er ook niet aan denken om met de ramen dicht en met verwarming te slapen. Gewoon, raam open en lekker in de frisse lucht. En de rest van het huis goed ventileren, zoals jij al zegt toon! Dan blijft een mens het gezondst.

Gr. voor jou en Anny.