zondag, augustus 18, 2013

Foire aux Artisans ofte "de zelfdoenersbeurs"

Gisteren zijn we dus, onmiddellijk na de begrafenis, vertrokken naar Hoves (Hove), een deelgemeente van Silly. Het is niet zo ver weg, en al vlug zagen we het probleem... Van meer dan een kilometer van Hoves stond de baan langs weerszijden vol met auto's... Parking !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Juist voor de markt zag ik aan ander kant van de straat een zijstraatje... Hier eens proberen.... En een heel end verder Bingo ! een plaatsje ! We stonden toch zo'n halve kilometer ver, maar in de gegeven omstandigheden was dat "dichtbij"...  Eén ding was positief, als er zoveel auto's stonden en een plaatsje aan het zoeken waren, dan moest het toch wel de moeite zijn !!!????

Het is de moeite. Ook vandaag kun je het nog bezoeken, al valt het weer niet mee, maar in tegenstelling tot een rommelmarkt, zijn omzeggens al die kraampjes overdekt, en een heleboel staan er zelfs in grote tenten opgesteld, dus het kan best !

En het is waarlijk de moeite, bij ons staat het genoteerd om ieder jaar op de agenda te plaatsen !
Ook al heet het Foire aux Artisans, je moet dat met een korreltje zout nemen, vandaar dat ik het vertaalde als de "zelfdoenersbeurs"... Want het gaat zeer breed !

Aan het eerste kraam kwamen we bij een kaasboerin terecht ! En toen ik de naam bekeek, zei ik tegen Anny dat dit een Nederlandse naam was, en de dame knikte blij van ja ! Ze bleek afkomstig uit Gouda ("Ik ben in de kaas opgegroeid !") en had nu een kaasboerderij in Thoricourt (ook niet zo ver weg). De kaas was heel lekker van rauwe melk gemaakt, en dus kochten wij een en ander...

We zagen er nog kaasboeren, drankstokers, kruidenverkopers en dergelijke, allemaal dingen die ik eigenlijk niet bij artisans zou stoppen, maar die toch wel heerlijk waren om te zien en om van te proeven...

Natuurlijk waren er daar ook keramisten (ook raku), schilders, pottenbakkers, en een heel gamma van zaken waar ik honderduit heb gevraagd om de techniek te leren kennen. Er waren zaken bij, die bruikbaar zijn voor de hobby van ziekenzorg, maar meestal is het toch wel wat te hoog gegrepen ... Eén ding vond ik persoonlijk heerlijk fris en kunstig ! Er was een man die uit blik van conservendozen heel mooie figuren maakte. Hij hamerde eerst alle platen vlak, knipte er dan de vorm uit, en met behulp van kleine beiteltjes klopte hij - op een stuk leder- reliëf in dat blik. Voor sommige werkjes had voegde hij verschillende stukken samen, die dan aal elkaar gesoldeerd werden. Maar eigenlijk was dit een zeer goedkoop en zeer mooie vorm van volkse kunst ! Afval (blikken dozen), een blikschaar, een hamer, verschillende kleine beiteltjes in diverse vormen om reliëf in te kloppen, een lap leder en een dikke plank om daar onder te leggen... en een aansteker en een soldeerbout  en toebehoren. De beiteltjes hoeven niet extreem gehard te zijn (blik is makkelijk te bewerken), en die kun je dus makkelijk zelf vervaardigen in het model dat je wil hebben. Beeldhouwwerken gemaakt met alleen een boomzaag... en nog duizend dingen meer.

Er was ook een middeleeuws kamp te bekijken, waar ik heel wat tijd spendeerde aan het bekijken van een soort bandweven, waarbij men een rond schijfje met inkepingen op de rand, en een gat in het midden, gebruikte. Door dat gat  hing na het bewerken het geweven lint, en de draden, die dus in de inkepingen hingen, waren op houten klosjes gewonden, waardoor ze een zeker gewicht hadden, en dus  een beetje trekkracht uitoefenden. Heel de tijd dat ik in mijn beste Frans bezig was met de middeleeuws uitgedoste jonkvrouwe over die weeftechniek, werd ik gefilmd door de regionale televisie van de regio Doornik... (Thuisgekomen heb ik getelefoneerd naar mijn Waalse vriend, of hij het eens wou opnemen...)

Er was ook een tentoonstelling van Le Photo Club Double Déclic... waar we verbazend mooie foto's hebben gezien. Vele van die foto's waren duidelijk bewerkt, maar dan op zo'n kunstzinnige manier dat het echt verbluffend was... Eén van de leden was daar, en sprak perfect Nederlands (wat het wel makkelijker maakt)... We hebben er wat gebabbeld, en toen ik vertelde dat de werken van een zekere Monique me enorm bevielen, viel hij me bij, dat dit ook volgens hem de beste werken waren... Zeker ook aan te raden. Om eerlijk te zijn, ik had nog nooit eerder een fototentoonstelling bezocht, foto's zijn niet echt mijn ding, maar na wat ik gisteren zag...

Kortom het was een heerlijke namiddag (we waren alle twee steenstokkedoodmoe en hadden alletwee pijn )... Aan te raden !!!

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: