woensdag, augustus 07, 2013

de regen

Vandaag opgestaan bij een grijze hemel, en ik zie dat de regenlucht steeds dreigender wordt... Volgens de weerman gaat het vandaag ferm regenen, vooral in het oosten van het land, maar wij zouden er hier ook van hebben... Alle voorspellingen ten spijt, zijn we er hier al een paar keer aan ontsnapt. (Al zou wat regen echt niet zo erg zijn, het is droog, en van mij mag er best wat regen vallen... als het niet weer vervalt in dat typische Belgische weer, en we hier weer regen krijgen "zonder einde"... (Of denken wij maar dat dit typisch Belgisch weer is, en is het net zo in Nederland  Luxemburg en Noord Frankrijk??? - wellicht wel !)

Voor mij zou het ideaal zijn, mocht er iedere dag een heerlijk zonnetje schijnen, en viel er elke nacht een malse regen...  Maar wellicht zou dan het graan eigenlijk nooit echt droog genoeg staan om te oogsten, of er zou wel weer links of rechts een andere reden zijn waarom dit ook niet goed is. We zullen het dus maar laten zoals het is, en voort zagen over het weer... (Misschien is dat WEL typisch Belgisch, hier begint zowat ieder gesprek met "'t Is wel een weer hé !")

Maar voor de wei hiernaast, waar nu geen paarden meer staan, omdat er geen gras meer is, mag het wel regenen, zodat het gras er weer groeit, en de paarden hier terug komen...

Ik lees op mijn blog dat het weer blijkbaar wel goed was voor de boontjes... Je ziet, we zullen het weer maar gerust laten, we zouden het wellicht niet beter doen dan het nu gaat... Al zouden we wel de extremen proberen te vermijden, want geef toe, windhozen, blikseminslagen, overstromingen, te lange droogte met woestijnvorming... dat is voor niemand goed. Van mij mogen die dingen verdwijnen uit het weer. Geef ons maar hele gewone jaren, met heel gewoon weer, enkele dagen hittegolf, enkele dagen vriezen dat het kraakt, en voor de rest wat regen en wat zon, wat sneeuw maar niet te veel, kortom het weer waar we nooit echt over tevreden zijn, maar die al bij al toch echt niet slecht is, en weinig extremen kent... Al lijkt dat met de Global Warming wel wat te veranderen... We krijgen precies wat meer van die windhozen, wat meer overstromingen, wat meer vriesdagen... en de zomer zit tegenwoordig wel heel lang weg... Als het zomert dan is het niet slecht, maar de winter lijkt tegenwoordig eindeloos. Of ligt dat aan mij?

's Morgens zie ik dat de dagen al weer ferm aan het korten zijn... De zon stond vandaag pas op om 6.18' uur en om 21.18' uur gaat hij al weer onder.
Een tijdje terug was om vier uur al overal het vrolijke gekraai der hanen en het gekwinkeleer der vogeltjes te horen en het geschreeuw van pauwen (en het lelijke kabaal van een paar ezels hier niet ver genoeg van af...) Nu zwijgt het vogelkoor al tot rond zes uur... Kortom, we naderen stilaan al weer het najaar.  Het gaat alsmaar sneller... Iedere week sta ik verbaasd dat de week al weer voorbij is... Heb jij dat ook ? Of zit je nog in de zalige leeftijd dat de tijd eindeloos lang lijkt ?

Want dan zit je nog in je jeugd... De jeugd is de enige tijd in je leven dat de jaren eindeloos lang lijken, dan komt het grote middenstuk, waar een jaar gewoon een jaar duurt, en plots stel je vast dat die jaren alsmaar vlugger gaan... dan kom je bij de ouderdom...

Gisteren hoorde ik van Lea dat het alsmaar sneller gaat (Zij is nog een stuk ouder dan wij zijn), dus er zit geen beterschap meer in.  Ieder jaar wordt voortaan korter. Twee keer knipperen met je ogen en de zomer is weg.

Gaat het dan nog de moeite zijn om mijn visgerief uit te halen, en naar Wannegem-Lede te rijden om te gaan vissen? Of zullen het dan net die dingen zijn die je een gevoel van even stilstaan bezorgen?

We zullen zien
als we het geluk hebben nog te leven
en nog wat uit de voeten te kunnen
als...
als...

djudedju

tot de volgende ?


Geen opmerkingen: