donderdag, augustus 29, 2013

Bijgeloof bij geloof

Nee, ik ga niet gaan beweren dat u in de verkeerde kerk zit, en dat u foute zaken gelooft... Bijna in tegendeel !
Ik ben van mening dat het enige waar het echt op aan komt, is dat je een goed mens bent, en welk geloof je daarbij helpt speelt volgens mij geen enkele rol... Maar blijkbaar zijn er overal, in alle religies, in alle sekten, in alle afscheuringen wel mensen die menen dat zij alleen het licht hebben gezien (wat me niet stoort), maar die bovendien ieder die niet het zelfde aanhangt, slecht is, en nodig bekeerd moet worden.
En nog eens nee, ik heb het hier echt niet alleen op de getuigen van Jehova...

Maar als ik het over bijgeloof heb, dan heb ik het eerder over de kleine kantjes van het geloof, kleine kantjes die we zowat overal tegenkomen, ook bij de ergste puriteinen... Ik denk daarbij aan het zout over de schouder smijten, de zwarte kat, onder een ladder lopen en dergelijke, maar ook aan het regionaliseren van het geloof...
Wat ik daarbij bedoel ? Heel simpel, ik ga hier in eigen streek blijven... We hebben hier een bedevaartsoord van de Heilige Maria te Kerselare (Edelare). Ik heb daar in wezen niets tegen, maar het lijkt mij in tegenspraak met alle religieuze logica, dat men een verplaatsing moet maken om contact te hebben met de Maagd Maria...

De moderne kapel van Kerzelare moet gestut worden !!!
Betonrot tast het gebouw aan.
Ik zie niet in waarom je niet evengoed zou kunnen bidden thuis. Waarom je zo nodig naar een bedevaartsoord moet... Voor mij is dat een milde vorm van bijgeloof. En toch...
Toch kan ook ik me niet ontdoen van de invloed die een dergelijk oord heeft op de mens en op zijn denken en zijn. Als je in een kerk of kapel vol bedevaarders zit, dan onderga je een bepaalde sfeer, een bepaalde stemming, die je helpt in het eigen bidden.
Wellicht ook van daar het idee van de kerk, van de wekelijkse bijeenkomsten of zelfs dagelijkse gebedsstonden in bepaalde religies.

Wij kijken een beetje verwonderd naar de vaste gebedstijden voor de moslims, maar eigenlijk is dat in de katholieke kerk nog niet zo lang verdwenen, denk aan Angelus, aan lof en vespers... Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het voor een groot stuk de industrialisering is die dit heeft vernietigd bij ons, en ik verwacht dan ook dat, naar gelang de industrialisering, de moslims ook steeds meer van die gewoonten zullen afwijken.

en toch...
Toch meen ik dat er van die vaste leefregel, die vaste gebedstijden, iets uit gaat, die meer is dan het gewoon lichamelijk vertoon.
Net zoals er van die bedevaartsoorden iets uitgaat, die je psyche beïnvloedt, gaat er van die dagelijkse gewoonte iets uit, wat je verbindt met de religie en zijn waarden.

Ik meen dit althans te kunnen afleiden van het feit, dat hoe minder de moderne westerling naar kerk of tempel gaat, hoe vlugger hij ook zijn religie verliest, hoe minder tijd hij investeert in de religie.

Die mannen hebben het echt niet slecht gezien met hun regelmaat en dagelijkse verplichtingen !
Het is inderdaad een binding, het is de lijm die je bindt aan het geloof.
Nee, ik wil niet alles gaan verbinden met gewoontevorming, met dagelijkse oefening, maar wat je hebt aan geloof gaat door die dagelijkse verplichtingen meer band scheppen, waar het loslaten van alle uiterlijkheden en alle verplichtingen het stuk geloof dat je hebt vlugger zal laten afzwakken.

Er is nog iets: de welvaart...
Wie het goed heeft denk minder aan religie. Wie het slecht heeft zoekt steun en troost in zijn religie.
Ons moeder zei het dikwijls: "Moest het weer oorlog zijn, de kerken liepen over..."
Ze heeft gelijk, als de mens geen oplossing vindt in zijn omgeving, dan zoekt hij het in de religie.

Daarom denk ik dat bijgeloof best een fundament van geloof kan zijn...

Tot de volgende ?

Geen opmerkingen: