vrijdag, juli 19, 2013

papierklei...

Ik ben weer bezig met het aanmaken van papierklei...
Om papierklei te maken, neem je een pak klei (10 kgr) (ik prefereer klei met toevoeging van fijne chamotte (tot 0.2 mm), omdat dit voordelen biedt bij bepaalde bakwijzen).
Vervolgens neem ik ongeveer 1 en 1/2 halve rol wc-papier en scheur ik dat in kleine stukjes, die ik dan laat weken in een emmer water. Na een paar dagen haal ik dan de mixer er door, langdurig, om de stukjes papier zo klein mogelijk te maken.
Deze pap giet ik dan door een doek, en duw het min of meer uit. Ik doe het terug in de emmer, en voeg er twee soeplepels bleekwater aan toe, en meng dit terdege.
Dit bleekwater dient om schimmelen van de kleimassa te voorkomen.
Dan neem ik het pak klei en snij het blok in schijven van ongeveer een halve centimeter. Tussen iedere plak verdeel ik papiervezels.
De klei weer opeen plaatsen, aandrukken, doorsnijden in de andere richting, deze gedeelten deel per deel goed kneden, zodat de vezels zo goed mogelijk verdeeld worden in de massa.
Dan laat ik de klei, goed luchtdicht ingepakt rusten.
Nadien wordt de massa klei minstens nog een keer of vijf in stukken gesneden en weer zo degelijk mogelijk door elkaar gekneed...
Dan heb je papierklei...
Machinaal moet het veel makkelijker zijn, maar ik heb deze machines niet, dus doe ik alles met de hand.

Ik werk graag met papierklei ! Je kunt veel dunwandiger werken (dus met een dunnere laag klei), dan met gewone klei. Je kunt veel makkelijker bijwerken en repareren dan met gewone klei, bij het bakken verbrandt het papier in de klei, waardoor je een veel lichter geheel krijgt.
Er zijn uiteraard ook nadelen aan, waarvan ik vooral moeite heb met het glad afwerken... Je moet een andere techniek toepassen om een goed resultaat te bekomen, en dit is naar mijn gevoel minder handig, minder secuur.

Maar vooral het dun opwerken, en de betere mogelijkheden om bij te werken en te repareren zijn voor mij van zo'n belang, dat ik al dat werk er voor over heb... Meer zelf, ik maak meteen twee pakken papierklei aan, dus besteed ik een serieus pak van het schoolverlof aan kneden, scheuren en mixen...

Ondertussen zit ik te broeden op verschillende ideeën om beelden te gaan maken. Ik had het voornemen om eens wat te gaan draaien, maar de beelden lokken mij veel te fel !

Ik ken hier in de regio een man die mooie beeldjes maakt, in een stijl die niet de mijne is, maar die me wel bevalt... Tot mijn verbijstering las ik dat hij zijn beelden verft met olieverf... Dus geen glazuren, maar gewoon schilderen. Deze techniek was mij onbekend. Niet dat ik het niet mogelijk achtte, maar ik dacht het veeleer te zien bij restauratie en dergelijke. Ik heb hier nog een beeldje staan, waarop ik dat eens kan uitproberen. (Ik heb een hekel aan glazuren, zeker waar het gaat over het zelf aanmaken van scheikundige mengsels)...  Tenslotte gaat het hem niet over de manier waarop je iets maakt, dan wel over het resultaat dat je bekomt !

Straks ga ik vlug naar de apotheek, ik zit zonder pillen, en zie dat ik in verwachting geraak... De mensen zouden er van klappen !
Gisteren ben ik weer eens naar een begrafenis gegaan... Mater lijkt de laatste maanden een heel ongezonde streek te zijn, ze gaan hier dood lijk de vliegen. Nu ja, gisteren was het een man van meer dan 90 jaar... Wie weet raken wij ooit zo ver?

Wellicht heeft het zelf oud worden er alles mee te maken dat er steeds meer van je kennissen sterven, zij worden ook oud... Ik denk dan telkens terug aan het feest voor ons 25 jarig huwelijk, ook al weer bijna 21 jaar geleden... Ik zat bij die gelegenheid te spelen met het idee, om zo veel mogelijk mensen van op ons huwelijksfeest weer bij elkaar te brengen... Dat kon niet, want ze waren bijna allemaal al lang dood en begraven... Nu we bijna 46 jaar getrouwd zijn, kan ik de overblijvenden tellen op mijn vingers, en ik heb vingers over...
djudedju...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: