vrijdag, juli 26, 2013

Grijs

Hé, er is geen zon te zien???
Ik was het heerlijke klimaat al gewoon geworden, vannacht zelfs heerlijk geslapen, ook al koelde het omzeggens niet af.
Mijn lijf stelt zich in op tropisch weer, en lap, daar is de zon weg... Nu ja, weg... Door de wolken heen zie ik nog precies waar ze nu staat ! In de wolk lijkt er wel een ledlampje te zitten.

De lui van de weerberichten (er zijn er tegenwoordig véél !  Op de radio, op TV, op internet...) geven ook kans op hevige buien... We zien wel, als het zo ver is... Nu staan de ramen nog open, en je krijgt toch het idee dat er toch iets fris door het huis waart. Het is meer een idee dan een werkelijkheid, want er is niet de minste luchtstroming te merken. Ik heb een wierookstokje aangestoken, en de rook krinkelt heel netjes recht omhoog. (Nu ja, recht... in krollewietjes die langzaam recht worden)

In mijn aquarium (ook in dat van Bart) is de temperatuur opgelopen tot 30° Celsius... Veel te warm. (Zouden vissen ook zweten?) Maar wat ik ook doe, ik krijg de temperatuur niet omlaag. In feite zouden we in het aquarium het warmte-element moeten vervangen door een koel-element... maar bij mijn weten bestaat dit niet. Nochtans zou dit geen onzinnige uitvinding zijn ! Stel dat je vissen wilt kweken of salamanders of zo, die een koude-periode moeten hebben om in het paarseizoen te geraken (zoals de axolotl, de Mexicaanse molsalamander)...
Misschien kan dit blogje wel knappe bollen aan het werk zetten...?

Je moet zeker niet vergeten te drinken ! En dat geldt echt niet alleen voor ouderen ! Lees er maar je krant op na, in een jeugdkamp was er zelfs een kleine die het bewustzijn verloor door te weinig te drinken in dit weer ! Ik ben geen deskundige, maar wij mensen hebben een behoorlijk afkoelingssysteem: wij zweten over zowat gans ons lichaam. Dat betekent dat we een vochtige huid krijgen, en de verdamping van dat vocht moet ons dan weer de nodige afkoeling bezorgen. Andere dieren hebben dit weer niet, een hond kan maar zweten via voetzolen en tong. Dat betekent dat een hond veel sneller dan een mens zal sterven aan oververhitting.
Maar zweten houdt ook een gevaar in, het vocht dat op die manier het lichaam verlaat, moet vervangen worden, anders drogen we gewoon uit !
Let er maar eens op, als je veel zweet, dan moet je veel minder plassen, en ook dat houdt bepaalde gevaren in, daar het afscheiden van "giftige" stoffen veel adequater gaat via de urine dan via het zweet.
Dus: drinken ! Liefst water, zeker geen alcohol, want dit helpt je niet, en het houdt bovendien ook weer gevaren in.

Als ik bij al die dingen stil sta, dan kan ik niet anders dan me weer verwonderen... Hoe wonderlijk zitten we toch in elkaar ! Evolutie ? Zo maar ? Ik kan het niet geloven. Al die verschillende soorten cellen die ontstaan zijn uit één soort, die zich dan gaan samenzetten zijn om een levend dier te gaan vormen, die zich dan zo gaan ordenen zijn dat ze een bepaald soort dier gaan vormen zijn, met een specialisatie inzake voedselgaring, dat daaruit dan een wezen is ontstaan dat verstand bezit... allemaal zo maar, evolutie ?
Oh ja, ik geloof in de evolutie, maar ik kan niet aannemen dat dit gebeurt op een quasi willekeurige manier.
Het gaat mijn petje ver te boven, en je weet, ik voor mij, ga ik dan denken aan "God"...
Wellicht niet de God zoals godsdiensten die invullen, want op een of andere manier vullen ze God in met allerlei menselijke invloeden... antropomorfe goden zou ik dan zeggen...
Wij willen zelfs een God onderwerpen aan het idee van de mens als centrum van het universum.

Ik heb geen idee hoe ik God zou moeten invullen... Een zijn ? Een kracht? Ik weet het niet, ik denk eerder aan soort regulator. Heel neutraal, die zich niet bezighoudt met zijn creaties, maar creëert omdat dit zijn functie is...

Mensen willen altijd weer dat God er voor hen is... Ik denk dat wij er niet eens voor hem zijn, hooguit door hem. En Hem is duidelijk ook al een verkeerd woord. Want in dat hem zit ook al weer een invulling van een beeld die we vormen.

Ach, misschien ben ik dan wel helemaal verkeerd, maar misschien ben jij net verkeerd?  Wie zal het zeggen. Ik heb al gezegd dat ik heel veel goeds vind in de Godsdiensten, zeker in hun principes... Alleen jammer dat het in handen zit van mensen, die het veelal niet gebruiken als zedenleer, moreel besef, maar gewoon als machtsinstituut. Die zelfs moorden bevelen, oorlogen in gang zetten in naam van de God (de Goddelijke Liefde ?)... Daar kots ik van.
Nu denken de meesten bij die woorden aan de Islam, maar de Kruistochten waren even barbaars, en op de riem van de Duitse soldaat stond Gott mit uns...

Ik denk dat ik maar een stofje ben...
een denkend stofje
of een stofje dat denkt te denken.

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Wat betreft die godsdienst Toon. Ik denk dat een mens niet in staat is dat te bevatten. Maar de bijbel is Gods boek en daarin worden de wezenlijke zaken toch heel aardig uitgelegd.

En nu dat warme weer. Vanochtend voor het eerst sinds weken weer een paar millimeter regen gehad. En ze verwachten meer. Goed nieuws voor mijn volkstuin waar ik de laatste weken iedere avond een half uur met gieters en waterpomp in de weer ben.

Gr. en een fijn weekend Toon (en natuurlijk Anny!)