dinsdag, juni 25, 2013

derdehands roken ?

Dit verkeersbord is afkomstig uit het Binnenva...
Dit verkeersbord is afkomstig uit het Binnenvaart Politie Reglement welke onderdeel uitmaakt van de Nederlandse wetgeving en is daarom Publiek domein (Photo credit: Wikipedia)
Ik las een artikel dat mij, eerlijk gezegd, met verbazing heeft geslagen. Derdehands roken zou nog gevaarlijker zijn dan tweedehands roken (meeroken - passief roken).

De titel alleen al maakte me nieuwsgierig. Wat is in hemelsnaam derdehands roken ?

Het blijkt dat men een onderzoek heeft gedaan, naar het gevaar van zaken die in de tabaksrook zijn geweest. Stel, je komt in een huis waar er enige tijd geleden gerookt werd, dan zijn alle voorwerpen daar besmet met de residu's van tabak, en die residu's zijn nog veel gevaarlijker dan het passief roken ! Men vermeld er bij dat gewoon poetsen helemaal geen nut heeft, er moet werkelijk drastisch opgetreden worden. Opnieuw behangen, tapijten vervangen en dergelijke zijn de oplossing, dus geldt dit ook voor de meeste andere gebruiksvoorwerpen: vervangen !

Zo zou het ronduit gevaarlijk zijn voor een kind om op een tapijt te spelen in een huis waar men rookt of rookte...

Ik heb daar vragen bij...
We zien de laatste tijd een sterke toename van tweedehands artikelen op de markt komen. Als gewoon wassen niet volstaat om de zaken veilig te maken, hoe moet je dan weten of die kledij ooit uit het huis van een roker kwam, en in hoever het werkelijk afdoende is gereinigd (als gewoon reinigen werkelijk niet voldoende is)???

Meer nog, Jan is gestopt met roken... Moet hij nu ook zijn kleren vervangen en zijn inboedel vernieuwen?

Dan wordt stoppen met roken nog véél moeilijker dan het nu al is.
Dan stort de tweedehands markt in.
Dan ga je best op bezoek met je handen in je zakken, om niets aan te raken.

Oh ja, een van de meest "besmettelijke" zaken die je kunt hebben is... de menselijke huid.
Dus geen beleefd kusje meer bij binnenkomen en weggaan?

Och, ik stel het scherp, maar eigenlijk is dat het besluit dat je wel moet trekken als je het resultaat van dat onderzoek  tenminste aanneemt. En geef toe, wie zijn wij om dat naast ons neer te leggen.

Maar de ruimte die ik krijg om te bewegen, wordt alsmaar kleiner ! Overal staan er GSM-masten die kankerveroorzakende stralen uitzenden, overal hangen hoogspanningskabels die ook al stralen uitzenden, in mijn huis stralen TV, PC en microgolfoven lustig stralen rond, mijn aardappelen zijn talloze malen besproeid met gevaarlijke sproeistoffen, en we weten nu dat de bio-boeren er net zo lustig op los sproeien, alleen doen ze het 's nachts... en ... en...

Eigenlijk is het een wonder dat ik nog leef.
En ja, dat is een wonder !
Het leven op zich is al een wonder !

Ik ga hier weer geen pro-religie speech houden, maar het is een wonder dat een hele resem stoffen, dode stoffen zich op die manier hebben gerangschikt en geplaatst, dat het een kans had om te leven, zichzelf in stand te houden, voort te planten, maar dat dan ook nog op een of andere manier die stoffen daadwerkelijk gingen leven, dat maakt het wonder nog veel groter.
Dat die cellen dan ook nog gingen samenwerken, en tot complexe wezens kwamen, dat lijkt mij nog wonderlijker, en dat dan uiteindelijk een van die ontstane soorten ook nog het verstand ontwikkelde om dit te beseffen, dat is helemaal te gek.

En dan vast te stellen dat we van alles en nog wat doen om de boel naar de knoppen te helpen, en het toch nog overleven, dat is gewoon té gek !

Ze zullen wel allemaal gelijk hebben, en dat tapijt zal wel risico's inhouden voor klein Jantje die er op zit te spelen met zijn knuffel die ook al in de rook zat te zitten, en nu heerlijk is om op te sabbelen... Maar weet je, de meesten zullen het wel overleven...
Het leven is verschrikkelijk sterk, dat moet wel, als je ziet wat het allemaal doorstaat !

Meer zelfs, ik vraag me af, of al die dingen niet net leiden tot een sterker ras... The survival of the fittest weet je wel.  Of misschien leidt het inderdaad tot het einde van het menselijk bestaan.. al geloof ik dat niet. Hadden al die dingen fataal gebleken, dan was het menselijke ras al lang verdwenen.
Ik denk dat we leven volgens trial and error, en wie niet te veel vergissingen maakt hoort bij de survivors, de overlevenden...

En ook dat doet mij geloven dat dit leven op zich al een wonder is !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: