dinsdag, mei 21, 2013

Leuk

"Je zult het niet geloven, maar er zijn maatschappijen die door de slimsten geregeerd worden, dat is bij bavianen het geval. " K. Lorenz  .

Onze politici zijn dus geen bavianen.
Waarvan akte.

Je ziet, nu en dan zit ik wat te bladeren in "Het Groot Citaten Boek"... En je vindt er leuke dingen in. Dingen die helemaal mijn mening verkondigen. Soms zijn er ook andere, die heel bitter, heel pijnlijk zijn. Ik las er eentje " Het leven loopt altijd slecht af..." dat is heel kort, maar het is correct.

Citaten zijn druppels wijsheid die je kunt gebruiken om je eigen domheid te verbloemen. Dat is er eentje van mij, gratis.

Maar ergens is het zo. Je kunt met citaten ook alles verkondigen, het is zo flexibel als de uitleg die men weet te geven aan de bijbel. Ook daar kun je zowat alles mee recht praten wat krom is. Vooral als we in het Oude testament gaan putten, want daar zijn nogal toeren gebeurd ! En in het nieuwe testament kun je heel veel doen met Paulus... Die draafde regelmatig nogal fel door.
Wellicht dat er daardoor ook zo veel spreekwoorden en gezegden hun oorsprong vinden in de bijbel. De Apartheid in Zuid Afrika was uiteindelijk ook gebaseerd op een vers uit de bijbel...

Met andere woorden, je moogt alle wijsheid van de wereld in boeken naast je hebben staan, als je ze niet wijs gebruikt, dan vind je in al die wijsheden niets dan dommigheden...
Je hebt in het leven al die boekenwijsheid niet nodig om wijs te zijn. Veelal vind je de echte wijsheid bij mensen die een heel eenvoudig, simpel leven leidden. Wat mij doet veronderstellen dat het simpele, het eenvoudige eigenlijk de wijsheid bevat. Wan het Bismarck die zei: "In de beperking toont zich de meester"....  En het is veelal ook zo ! Heel veel van de mooiste kunstwerken zijn heel eenvoudig, heel strak van lijn, verliezen zich niet in oeverloze details.  Ik kan rococo wel appreciĆ«ren, maar je krijgt er het gevoel van te verdrinken in de details, in de vele versierselen die de kern verhullen.

In het leven is het ook belangrijk zich te richten op de hoofdzaken, en de kunst is de hoofdzaken te onderscheiden van de bijzaken. Veelal kunnen we dit niet. Veelal reageren we heel erg op de kleine bijzaken, en verliezen de hoofdzaken uit het oog.

Daar helpen geen citaten je bij... Voor mij is de hoofdzaak de maatschappij.
En je hoort te beginnen bij het kleine, en op te werken naar het grote.
Beginnen aan het kleine, dat is werken aan je onmiddellijke maatschappij, dat is het gezin waarin je leeft. Je moet daar aan werken, om samenwerking te bekomen, om samen te streven naar eenheid in die kern. Als j dit hebt bereikt, dan moet je de volgende stap ook zetten, werken aan de volgende trap in de maatschappij, je plaats in de klas, op je werk, in je vereniging, je onmiddellijke buren... Iets verder ga je de wijk in, de stad, en je komt niet alleen in aanraking met jezelf als onderdeel van, maar met regels en wetten, maar eigenlijk moet je die proberen te overstijgen, wie alleen de wet volgt is misschien een degelijk lid van een maatschappij, maar daarom geen goed lid.
Laat het mij illustreren met een simpel voorbeeld: Als je in een bebouwde kom bent, moet je de snelheid beperken tot 50 km/uur, in sommige plaatsen tot 30. Als dat volgt, dan ben je een goed burger. Maar als je verder gaat, en je snelheid naar beneden toe bijstelt volgens de omstandigheden, dan ben je een "goed" lid van de maatschappij. Je volgt niet alleen de regels, je volgt ook je hart en je verstand.
Dat is wijsheid.

Wijsheid is heel simpel...

tot de volgende ? (Foto van de "Zetel der Wijsheid")

Geen opmerkingen: