maandag, mei 27, 2013

ESBL bacterie

English: Culture of ESBL-producing Escherichia...
English: Culture of ESBL-producing Escherichia coli (Photo credit: Wikipedia)
Eigenlijk vind ik het absurd !
Het is al jààààààren dat men mekkert over het misbruik van antibiotica in de veeteelt !
En plots blijkt dat, ondanks alle gemekker, ondanks alle beloften, ondanks alle heilige eden, er eigenlijk niets is veranderd... Of toch, men is er in geslaagd een superbacterie te kweken ! ESBL-bacterie met een geleerd woord, in mensentaal een bacterie die ze niet meer kunnen kwijtraken met de gewone antibiotica, een superbacterie, een levensgevaarlijke bacterie...

We moeten opletten wat we eten !
Groenten zijn meestal bespoten, of zijn behandeld met allerlei soorten bewaarmiddelen... Wist je, dat, als je op een appel een laagje was vindt (eens op krabben met een mesje, je krijgt een beetje witte was op het mes), wist je dat een dergelijke appel meer dan één jaar oud kan zijn ? Vroeger probeerden we appels te bewaren op onze zolder, netjes op krantenpapier en nog een krant er bovenop, en na enkele maanden at je appels die een velletje hadden als een oma van 1.000 jaar oud... Nu krijg je dus een perfect er uit ziende appel van meer dan een jaar oud...

Sommige producten worden bewaard in een speciale atmosfeer. Een atmosfeer waar je best niet in verblijft, want het is helemaal niet gezond. Wat er daarvan rest in onze voeding????
Nu dus weer die ESBL bacterie... Bij 37 % van de kippen die je koopt zit die bacterie in de kip, en bij ander vlees (varkens, rund) is er ook veelal besmetting met deze superbacterie, daar zijn geen percentages vermeld, omdat ze die niet kennen ? Of omdat het TE slecht is ?

Op dit ogenblik heb ik heel weinig eieren van mijn kippen. Anny zegt dan "Hun "ranke" is tenden", waarbij ze bedoelt dat iedere kip een reeks eieren legt, en dan een periode niet legt, tot ze opnieuw aanzet voor een ganse rij dagelijkse eitjes... Als je legkorrels geeft, dan schakel je dit natuurlijke fenomeen grotendeels uit, en blijft de kip zowat eindeloos aan de leg, tot de uitputting... In die legkorrels zitten hormonen, zitten er soms ook antibiotica in? Wellicht wel ?
Mijn kippen krijgen natuurlijke voeding, heb ik wel wat minder eieren, maar wel lekkere. En vooral: gezonde !

Maar zelfs dan is een mens niet gerust. Het schijnt dat door de luchtvervuiling ook in de eieren sporen zijn te vinden van alles wat wij anders al inademen... Als je naast de kippenren een boer hebt, die nu en dan het veld besproeit, dan krijg je wellicht met je eitje ook sproeistoffen binnen.

De vis zwemt in water dat vervuild is, vlees bevat hormonen, mosselen bevatten kwik, groenten bevatten sproeistoffen en bewaarproducten... Wat moeten we nog eten ? Hele grootwarenhuizen vol voedsel dat niet echt eetbaar is ?

En dan heb ik het nog niet gehad over gen-modificatie, planten en/of dieren die genetisch gewijzigd zijn... Wat daar allemaal de gevolgen van zijn op lange termijn, dat is een groot vraagteken !! Gevolgen voor de mens als verbruiker, maar ook gevolgen voor dieren en planten. Stel dat je een varken bewerkt zodat hij een "menselijk" hart heeft (een oplossing voor de hartoverplantingen), leg je dan niet zelf een brug tussen de typische ziekten van het varken naar de mens toe ?
Krijg je door gen-modificatie geen kruisbestuiving met andere planten, die daardoor bijensterfte veroorzaken?

Het doet mij allemaal een beetje denken aan andere ingrepen in de natuur... Men voerde enkele jaren geleden Aziatische lieveheersbeestjes in om in de serres op een natuurlijke wijze de insecten onder controle te houden. Natuurlijk ontsnapten er enkele van die beestjes, en we zien in ijltempo onze eigen pimpampullekes (papoelies in Mater) verdwijnen. Zo kan ik tientallen voorbeelden aanhalen. Doe maar eens navraag in Australië, daar zitten ze met heel wat plagen van vreemde origine.

Och, het zal met veel tijd en veel boterhammen allemaal wel evolueren tot een nieuw evenwicht, maar wat zullen we onderwijl allemaal verliezen ?

Ondertussen eten we een appel, dat houdt de dokter weg... En ik blink hem eerst netjes op, met dat waslaagje blinkt hij als een sterretje...

tot de volgende ?



Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: