donderdag, april 04, 2013

samenwonend

Potsenmakertje
Potsenmakertje (Photo credit: Wikipedia)
Vroeger was dit zowat ondenkbaar ! Zomaar gaan samenwonen, zonder huwelijk.
Nu is het de gewoonste zaak van de wereld, maar voor mij blijft het wat vreemde dingen behouden... Misschien hebben al mijn vragen al lang en breed een wettelijk antwoord gevonden, maar ik ken die antwoorden niet, en blijf met vragen zitten.
Ik ken wel enkele van die "samenwonenden", en zou wellicht daar de vragen gaan stellen, maar dat is zo gênant... Dus blijf ik op mijn honger.
Dit artikel is dus geen antwoord, eerder een heleboel vragen...

Ik weet dat er een soort wettelijke vorm van samenwonen bestaat, waarbij je op de gemeente een soort boterbriefje krijgt dat het samenwonen bevestigd, maar wat daarvan de consequenties zijn, en waarin het dan verschilt of net niet verschilt van een huwelijk??? Ook dat is mij onbekend.

Wat gebeurt er met de kinderen als het paar uit elkaar gaat?
Welke familienaam hebben die kinderen?
Hoe zit het met het erfrecht?
Wat met de samen bijeengespaarde goederen en gelden?

Je hoort wel eens: "Gezien het hoge aantal echtscheidingen is het wellicht eenvoudiger gewoon samen te leven, maar is dat wel zo ? Of is het juist nog een pak moeilijker ? Want ik kan me heel goed voorstellen dat je ook vanuit een samenwonen naar vechtscheiding kunt stappen... Maar wat zijn daar de wettelijke gevolgen?

Ik weet het dus niet, ik verdrink in de vragen...
In onze maatschappij is alles steevast ingegoten in een strikt wettelijk kader... En dit lijkt er wat aan te ontsnappen.

Let wel, ik spreek geen oordeel uit.
Ik ben in die zaken niet ouderwets, ik ben er eerder archaïsch onder...
Immers, vroeger, voor Kerk en staat er zich mee bemoeiden, was het gewoon samenleven immers de normale manier van "huwen". Wie introk bij een partner en er seksueel gemeenschap mee had, was de facto gehuwd. Zo simpel was het, zo simpel is het ook in werkelijkheid.
Al die wettelijke en kerkelijke poespas is er paas later bijgekomen, vooral om inteelt en dergelijke te voorkomen. Alhoewel inteelt ook al voor die staatkundige en kerkelijke bemoeienissen behoorlijk werd geregeld door traditie en door de leefgemeenschap.

Van mij mag dit best nog steeds zo geregeld zijn, maar in onze maatschappij moet nu eenmaal alles volgens het boekje, want voor iedere daad zijn er wettelijke gevolgen. Wellicht is dit eerder ontstaan als een bescherming van de vrouw, die in die tijd eigenlijk geen of zeer weinig rechten had.

Dus lijkt het of we gewoon ook de vorm "samenleven" een wettelijk kader moeten geven, en de kous is af...
Maar dat lijkt de dag van vandaag ook al niet zo simpel meer. Laat het mij eenvoudig houden... Van af wanneer spreek je van samenleven?
Van zodra je onder een dak woont en gemeenschap hebt ? Of moet je, om de talrijke vakantielieven uit te sluiten daar een termijn op plakken?
Vroeger was het hebben van gemeenschap de hoofdvereiste, maar sedert de pil en de condoomautomaten (en het feit dat ze in iedere bazaar te koop zijn), is gemeenschap alles behalve een teken van een verbintenis.

(Met dat laatste aspect heb ik het persoonlijk nog steeds heel moeilijk - Voor mij is het hebben van seks nog steeds gekoppeld aan liefde, echte Liefde, en niet iets wat je zo maar doet omdat het plezant is!)

Ach, je ziet... Ik heb massa's vragen...
en heel weinig antwoorden.

Dat ik er toch over bekommerd ben, dat komt omdat ik zie hoe wankel onze samenleving geworden is op het gebied van verbintenissen...
Meer dan 1/3 van de huwelijke loopt op de klippen, en wellicht zal ik niet fout zijn, deze cijfers dan ook door te trekken naar die andere vormen van samenwoning... Maar daar zijn misschien nog meer dan in het huwelijk de kinderen nog meer het slachtoffer...
En dan heb ik het nog niet over al die vormen van wat men nu "nieuw samengestelde gezinnen" noemt, waar dan nog eens "soorten" van kinderen zijn...
(Mag een kind van vrouw X huwen met het kind van vader Y, als ze beiden kinderen zijn van het nieuw samengestelde gezin van X en Y ?  Eigenlijk zijn die kinderen geen familie van elkaar als je het lichamelijk bekijkt...)

Vragen, vragen, vragen...

Bij dergelijke zaken heb ik het gevoel dat onze samenleving er niet simpeler op wordt...
Ik zie het zo al voor me: "Vooraleer een koppel kan gaan samenleven en kinderen kan en mag voortbrengen, moeten zij een dna-onderzoek ondergaan teneinde te bewijzen dat ze genetisch genoeg verschillend zijn om gezonde kinderen op de wereld te zetten..."

djudedju

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

walter de bock zei

Beste Antoon,

Ik heb mij al dikwijls afgevraagd hoe moeilijk het later zal zijn om voor die mensen nog een stamboom te maken !