woensdag, maart 20, 2013

zonder bijen

English: Albert Einstein, official 1921 Nobel ...
English: Albert Einstein, official 1921 Nobel Prize in Physics photograph. Français : Albert Einstein, photographie officielle du Prix Nobel de Physique 1921. (Photo credit: Wikipedia)
overleven de mensen nog 4 jaar...
Dit is een citaat van Einstein, zo verzekerde men mij.

Nu is dat het minst interessante deel van het verhaal, al lijkt het me wellicht correct.

Het erge van het verhaal is, dat de bijen in een ijltempo aan het verdwijnen zijn. Je hoort er verschillende explicaties over, gaande van het invoeren van rassen uit een ander werelddeel om onze bijen te versterken, en zo ongewild een soort dodelijke mijten meebrengend, tot de dodelijke sproeistoffen...

Ik ben er geen specialist in, maar het lijkt me wanhopig dringend dat de specialisten aan het werk gaan, en dat men binnen de kortste keren maatregelen neemt om de bijen te redden.

Want ik geloof dat verhaal van die 4 jaar...
Je hebt omzeggens geen vruchten, granen, fruitsoorten, noten of al wat eetbaar is, zonder dat daar bestuiving voor nodig is. In het grootste gedeelte van de gevallen zijn de bijen de bestuivers ! Ik spreek dan niet alleen over de tamme bij, de honingbij, maar over alle soorten bijen die we rijk zijn.
Als het gaat over een bloem in je huis, waar je graag eens zaden zoudt van hebben, dan kun je, met een zacht penseeltje voorzichtig wat stuifmeel van de ene bloem op de stamper van een andere overbrengen, en bingo, je hebt een bevruchting... en wellicht na een tijdje ook vruchtbare zaden...
Maar ik zie niemand in staat om in een boomgaard rond te lopen met een penseeltje van de ene bloem naar de andere... Misschien vinden ze nog wel een middel om het sneller te doen, maar het is hoe dan ook geen doenbare bezigheid om op die manier een boomgaard te bevruchten... Denk dan maar aan alle vruchten, zaden, noten en fruitsoorten, en je snapt dat er niet veel meer te eten zal zijn, als de bevruchting uitvalt !
Denk nu niet dat je je bijvoorbeeld dan wel kunt voeden met prei of een andere groente, want die komen voort uit zaad, en dat zaad, dat is de vrucht van de bevruchting door...bijen...
Maar er is meer !
Ook de voeding van heel wat dieren gaat op die manier verdwijnen, en dat zal de concurrentie voor de mens alleen maar vergroten.

Wij moeten dan ook iedereen en alles alarmeren dat men dringend iets moet doen aan die bijen !
Het is inderdaad een kwestie van leven of dood !

Imkers die 10 korven hebben staan, hebben plots maar twee korven meer over... 8 op de 10 korven zijn uitgestorven !
Het is geen vijf voor twaalf, het is maar enkele seconden meer voor twaalf !

Dit is veel belangrijker dan wat nu de politieke partijen beroert !
Zij lijken weer eens de hoofdzaak niet te kunnen onderscheiden van de bijzaak
alhoewel...
de BIJ-zaak
lijkt nu wel de hoofdzorg...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: