maandag, maart 04, 2013

Kerk in nood

Former church of the Reformed Churches in the ...
Former church of the Reformed Churches in the Netherlands (GKN) in Hoek, now a private residence. Hoek, Terneuzen, Zeeland, the Netherlands (Photo credit: Wikipedia)
Het vertrouwen van de mens in de Kerk is nog nooit zo laag geweest, hoorde ik op de radio...
Oh jawel !!! ooit is het nog eens zo laag geweest !
Toen ging het niet alleen over seksuele uitspattingen, niet alleen over financieel wanbeheer, maar ook nog eens over schromelijk machtsmisbruik.
Dat laatste is er nu niet zo erg meer bij. De Kerk heeft al zo veel van zijn echte lijfelijke macht verloren, dat dit nu geen hoofdrol meer speelt... Maar voor de rest zitten wij weer in het dal waar we al eerder zaten...
Toen stonden veel welmenende priesters, monniken en zelfs leken op, om de kerk te wijzen op de juiste weg... Eén van hen kreeg enorme gevolgen: Maarten Luther...
Uit de wanorde steeg een sterke nieuwe pijler op, die jammer genoeg niet één bleef, maar in talrijke kleinere kerkjes uit splitste... De nieuwe kerk groeide te vlug en te ongeorganiseerd om één te kunnen blijven.
Door dit gebeuren kwam er voor de oude Kerk ook druk op de ketel, en er kwam een soort zuivering, een soort, want men hield toch zo erg van de macht...

Als je de situatie nu bekijkt, dan zou er van uit die Kerk en al die andere Kerken en kerkjes binnen het Christelijk gedachtegoed  misschien eindelijk weer een nieuwe beweging kunnen groeien, een Kerk die echt terug gaat naar de basis, en die alle uiterlijkheden en macht overboord gooit. Die een volmaakt doorzichtige structuur heeft, waar geen geheimen zijn voor de gelovigen.

Waar man en vrouw gelijk zijn, waar waarheid, Liefde en Geloof de peilers zijn.

De tekenen zijn nu al duidelijk !
Kijk om je heen, hoe de massa op zoek is naar steun, naar stevigheid, naar fundamenten voor zijn drang naar geloof ! Kijk hoe ze zoeken in allerlei exotische vormen van geloof, in de hoop dat dat volkomen anders zijn, ook beter zou zijn.

Het wordt hoog tijd dat Geloof ook volwassen wordt.

Ik ben me heel goed bewust van het feit dat je dat niet kunt zonder enige structuur, maar een van de grootste zorgen van een geloof zou moeten zijn dat die structuur open is en open blijft. Geen benoemingen, maar verkozen afgevaardigden, die ieder twee jaar opnieuw moeten verkozen worden, en waar de uittredende niet herverkiesbaar kan gesteld worden. (Moest men in de politiek ook doen !)

Om de structuur verder uit te bouwen naar boven toe, moet men het zelfde systeem handhaven: de verkozenen verkiezen onder hen, per kerkprovincie één afgevaardigde  die daar weer uit hun midden een comitee kiezen... Die ook weer om de twee jaar herverkiesbaar is, en alleen uit niet eerder verkozenen...

Je kunt stellen dat het op die manier niet mogelijk zal zijn een vast beleid uit te bouwen, maar is verstarring niet net waar we nu aan ziek zijn ????

Gooi heel de huidige troep overboord, en ga terug naar de basis, naar de grondvesten...
De rots waarop men de kerk moet bouwen is niet Petrus, maar het evangelie... En volgens mij zou ieder  geloof op die manier moeten gaan denken en gaan handelen, niet alleen de Christelijke... Want als ik naar de meeste geloven kijk, dan vind ik daar meestal de basis van alles terug: Bemin uw naaste als uzelf, en God boven al...
Twee verdomd moeilijke opdrachten.
Het zijn dan ook geen menselijke opdrachten...

tot de volgende ? (Op de foto een van de vele kerkgebouwen die omgevormd worden en werden tot ander gebruik... Symbool van een teloorgang...)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: