maandag, maart 11, 2013

Fukushima + 2

Hof Ten Toren, Heurne
Hof Ten Toren, Heurne (Photo credit: Erf-goed.be)
't Is twee jaar geleden dat de ramp met de kerncentrales van Fukushima de wereld schokte. De ramp is nog lang niet voorbij...

Kernenergie...
Wat wil men eigenlijk ?
We zien in ons landje klassieke centrales die gesloten worden, onder meer hier in onze streek de centrale van Ruien.
Gewone centrales zijn gewoonlijk sterk vervuilend, dus te vermijden....  ???
We moeten naar meer groene, hernieuwbare energie !!!  .... ???
In de kerncentrales zijn scheurtjes ontdekt, dus worden ze tijdelijk gesloten. Ondertussen zegt men dat de scheurtjes niet erg zijn en geen risico met zich brengen, en de kerncentrales gaan weer open...
Er zijn betogingen tegen het gebruik van kernenergie.
Als een ramp gebeurt in Doel, dan moeten 9 miljoen mensen geëvacueerd worden... (Dat is is bijna zoveel als gans België !!!)

In verschillende streken wil men windmolens plaatsen, onder meer hier in Heurne, maar dat wordt niet aanvaard door de omwonenden, wegens hinder, slagschaduw, vogelleed en dies meer...

Ik schreef een der voorbije dagen over de impact van elektriciteit op ons leven, op ons zijn...

Wat willen we eigenlijk ?
Geen kerncentrales, geen klassieke centrales, geen alternatieve windmolenparken...
Veel rest er niet aan mogelijkheden voor ons landje... en geen elektriciteit is gewoonweg ondenkbaar geworden.
We gaan dus toch wel het een of het ander moeten doen !

Van mij mogen ze hier voor mijn deur gerust enkele windmolens neerpoten ! Misschien zullen ze mij ook wel iet of wat hinderen, maar ik ben er me bewust van dat zij momenteel de meest opportune keuze zijn ! Maar toch opteer ik ook voor behoud van enkele klassieke centrales (liever dan de zo gevaarlijke kerncentrales), maar dat men dan alles op alles zet om de vervuiling door deze centrales zo klein mogelijk  te maken !
Het is immers zo, dat men met alleen energie van wind of van zon, in ons land geen zekerheid heeft om steeds te voldoen aan de vraag. Het waait niet altijd, en de zon schijnt hier zeker lang niet altijd ... Dus moet men middelen hebben om dit tekort op te vangen.

Ik ben geen voorstander van kerncentrales... Fukushima en Tjernobyl liggen in mijn geheugen gebrand ! Bovendien kan ook hier een aardbeving plaatsvinden. In onze geschiedenis zijn er verschillende aardbevingen gekend van meer dan 5 op de schaal van Richter, en zelfs een drietal van 6 en meer... (Bron: de onovertroffen website van Frank Debooser) Een van de laatste grote was hier in 1938 met als epicentrum Nukerke, hier vlak bij ! met meer dan 5 op de schaal van Richter. Oude mensen uit ons dorp herinneren zich dat nog levendig, er was heel wat schade aan de huizen !)
Met andere woorden, ook hier kan een aardbeving plaats vinden, die oorzaak is van een kernramp !
Bovendien blijven wij nog voor vele eeuwen de slaven van de kernafval ! Een zorgenkind voor ons en de komende generaties !

Voor Fukushima was ik eerder gewonnen voor de kernenergie, maar na deze ramp heb ik heel wat bedenkingen ! Toch denk ik dat we de kernenergie nu niet meteen moeten beladen met alle zonden Israëls ! Denk bijvoorbeeld aan de geneeskunde, waar kernenergie de redding betekent voor heel wat kankerpatiënten. We moeten dus zien dat in deze problematiek nuchter blijven, en weten wat we doen, voor nu en voor de toekomst.

We kunnen ons geen leven meer indenken zonder elektriciteit, dus moeten we ook zorgen dat die elektriciteit er is. We hebben dus de plicht te zorgen dat we die voorziening hebben, maar dan wel op de beste, minst risico-volle en milieuvriendelijkste manier die we kennen. We moeten daar in investeren, en incalculeren dat we de middelen die we nu opbouwen steeds moeten aanpassen aan de nieuwere en betere middelen die er uitgevonden worden.

Als er één les is die we moeten trekken, dan is het immers dat we ook nu nog, voortdurend nieuwere en betere ontwikkelingen zien komen, en dat daar moeten op inspelen, om zo weinig mogelijk bij te dragen aan vervuiling en aan de globale opwarming van de aarde.

Soms heb ik de indruk dat we nu al leven in geleende tijd...

Ik kijk naar buiten, naar een koude wereld, waar het weeral aan het sneeuwen is... We hebben verwarming nodig... Energie...

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: