maandag, februari 25, 2013

Kuurne-Brussel-Kuurne

List of Major League Baseball players suspende...
List of Major League Baseball players suspended for performance-enhancing drugs (Photo credit: Wikipedia)
Het gebeurt niet zo vaak dat een koers in ons landje wordt afgelast wegens weersomstandigheden... Ik herinner me nog één keer De Omloop Het Volk, maar dat is ook al weer een eindje geleden.

In ons wielergek landje is dat niet niks... Alhoewel?
Eergisteren was er de Omloop Het Nieuwsblad, en het mij opgevallen hoe weinig volk er stond te kijken ! Het was natuurlijk koud, maar toch, we hebben nog koud en net en vuil weer gehad, en op iedere helling stond dan nog een massa volk.

Ik denk dat een speaker van VRT het bij het rechte eind had, toen hij vroeg of het volk nog wel geïnteresseerd was na al dat gedoe over doping...
De laatste tijd regent het als het ware doping-histories... En niet van de minste renners, nee, heel wat grote namen rollen van het voetstuk. Steeds meer mensen vermoeden dat grote rittenkoersen niet meer kunnen gereden worden zonder doping. (Ik hoor daar ook bij - Ik denk dat je wel een Tour de France kunt rijden in het gestelde aantal dagen, maar ik geloof niet dat je dat dag aan dag kunt doen aan het huidige koerstempo... )

Ik geloof dat wij, het publiek, daar mede schuld aan hebben ! We eisen steeds meer, steeds sneller, steeds zwaarder kortom steeds meer spektakel. Ergens dwingen we op die manier de renners om hoger te gaan dan hun eigen kunnen. Ook de manier waarop ze betaald worden is daar schuld aan: de renner is een uithangbord, zijn successen vormen de reclame voor de firma's die sponsoren... Dus moeten ze presteren, moeten ze in de kijker komen, moeten ze in beeld komen.

Ik blijf er dan ook bij, dat dit helemaal niets meer te maken heeft met sport. Het is eerder een zeer ongezond en gevaarlijk beroep geworden !
Wij hebben het idee "sport" overboord gegooid en vervangen door prestatiedwang.
Wij hebben van sport een betaalde job gemaakt.

Stel dat je in een fabriek aan de lopende band werkt. En iedere dag drijft men het tempo van de band een ietsje op... Je gaat dat niet pikken ! Op een bepaald moment leg je de riem af en ga je in staking. Bij de "sportmannen en -vrouwen" is dat niet zo, zij nemen pillen en andere doping om hun ritme steeds verder op te voeren.
Sla jij je voet om op het werk, dan verzorgen ze je, en brengen je naar huis tot je genezen bent. Ben je voetballer, dan verbinden ze je op het veld, geven je een inspuiting en moet je verder presteren, met risico op zwaardere beschadiging of: nog erger ! met gevolgen voor heel je verdere toekomst.

Sport is gezond... uit voorgaande voorbeelden blijkt dat dit niet het geval is, of dat we moeten besluiten dat dit helemaal geen sport is !

Volgens mij is sport iets wat verwant is met spel, met amusement. Je loopt wat omdat je graag loopt, je fietst omdat je graag fietst, je voetbalt omdat je graag voetbalt en zo verder. Op het ogenblik dat daar een moeten, een dwang begint te tellen, verlies je het aspect spel, het aspect amusement, en wordt het een dwang en dus bijna het omgekeerde van plezant.

Maar ik ken mensen die hun beroep graag doen, dus zullen er ook wel beroepssporters zijn die hun sport graag doen. Tot op het ogenblik dat hun prestaties niet (meer) voldoen aan de eisen van zij die hem of haar betalen, dat de prestatie belangrijker wordt dan het spel...

Zo is het met alles. Bijna iedereen eet graag pralines, maar iemand die enkele jaren werkt in een fabriek van pralines kan ze niet meer horen of ruiken of zien...

Zo kennen we renners die eens of een paar keer een goed moment kenden, en een grote koers wonnen. Vanaf dat moment verwachten de mensen dat je dit telkens en telkens kunt herhalen. Dat kan niet, tenzij je  ... middelen gaat zoeken die je lichaam toelaten boven normaal te gaan werken. Doping.

Om het anders te stellen: beroepssportmensen zijn eigenlijk de arbeiders die miljoenen bazen hebben, die allemaal staan te kijken en staan op te jagen.
Die gedwongen worden tot bovenmenselijk presteren.

Weet je, ik heb compassie met hen.
Ik ben geen supporter, want dan zou ook ik van hen bovenmatige inspanningen vragen.
Mijn verleden als vakbondsmens laat me niet toe dat men van arbeiders dergelijke zaken vraagt !

Neem zelf je fiets, trek zelf je loopschoenen aan, je wandelschoenen, of wat dan ook, en ga echt sporten, voor de lol, voor het amusement... en voor je gezondheid.

tot de volgende ?





Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: