woensdag, januari 30, 2013

Money make Office go round...

Image representing Zoho Office Suite as depict...
Image via CrunchBase
Vandaag lees ik dat Microsoft het liefst zijn nieuwe Office 365 niet meer verkoopt, maar aanbiedt als een abonnement, aan 99 eurootjes per jaar...

Ik ga niet weer opnieuw een pleidooi houden voor het bereikbaar maken van internet voor iedereen, vooral voor de armen, voor de ontwikkelingslanden... Maar het is evident dat kostprijs zowat de belangrijkste factor is om internet en het gebruik er van open te stellen voor iedereen !

Een abonnement van 99 euro ofte zowat 4.000 oude Belgische frankjes, dat is in veel landen zowat het jaarinkomen van een gemiddelde arbeider ! Waarschijnlijk gaan ze in die landen de zaak wel iets goedkoper aanbieden dan aan ons, rijke Westerlingen, maar dat doet eigenlijk niets ter zake !

Ik ga hier ook geen studie maken van de marktstrategie, maar alleen één kleine vraag stellen: Weten jullie dat er heel wat steengoede programma's zijn die je gratis kunt vinden en moogt gebruiken, die zowat exact hetzelfde doen dat Office van Microsoft ?  Ik heb me nooit bezig gehouden met ze allemaal op te zoeken, maar om er twee steengoede te noemen: LibreOffice en Zoho (Bij dat laatste heb je eigenlijk alles je maar kunt bedenken om te computeren !)

Waar ik persoonlijk van wakker lig, dat is dat men in onze onderwijsinstellingen de ouders zowat gaat verplichten om die dure programma's aan te kopen, in plaats van die andere die gratis zijn. Gewoonlijk heb je dan wel een of andere leerkracht of directeur die je de kans biedt om het programma iets beterkoop te hebben dan in de winkel... en ik met mijn slecht karakter vermoed dan dat daar wel iets aan verdiend is voor de milde organisator... Aan gratis programma's kun je immers niets verdienen.

Een grote Duitse stad is overgeschakeld op Linux voor gans haar administratie. Microsoft liet uitschijnen dat dit aan de stad een meeruitgave van 110.000 Euro's heeft gekost. De stad in casu vroeg aan Microsoft zwijgt in alle talen... Een deel tijdschriften en dagbladen namen die 110.000 Euro klakkeloos over, en spreken evenmin over de vraag van München naar uitleg...  Hoeveel zou het kosten om niet-geverifieerde berichten te laten plaatsen?  Ik ben niet geplaatst om te oordelen over het al dan niet juist zijn van dergelijke berichten, maar het niet-antwoorden maakt dat ik eerder geneigd ben te geloven dat Microsoft hier niet vast op zijn poten staat...

Ik heb niets tegen handel, zolang de handel eerlijk is.
En geef toe, steeds meer en meer worden we geconfronteerd met tekenen die er op wijzen dat er in de handel heel wat misleiding en desinformatie is !

Stel dat men ontdekt dat je een verkoudheid kunt genezen met gebruik van een ui, of iets anders wat ter beschikking staat van iedereen, en zowat gratis is. Denk je dan niet dat we zouden overspoeld worden door reclames van allerlei producten uit de Pharmacoetische handel, waarvan we ondertussen weten dat ze niet echt helpen tegen een valling ???

Handel is er op gericht te verkopen, niet je iets aan te bieden wat je graag wilt hebben.
En gewiekste handelaars ontwierpen spreekwoorden waaruit moet blijken dat goedkoop altijd kwâ koop is ...
Dat is dus niet zo !
Heel wat dingen kunnen veel goedkoper, maar men doet het niet. Dacht je echt dat men in de solden de zaken gaat verkopen met verlies ? Als men verkoopt aan -70%, dan denk ik alleen aan het feit dat ik enkele weken vroeger 70 % te veel heb betaald !

Ik word er een beetje misselijk van !
En als ik dan de verhalen hoor over wat mijn zoon daar allemaal zag in India, dan word ik misselijk van de ellende waar wij op teren.

Ik snap ook niet dat wij niet feller tegen de willekeur van de bedrijven reageren !
Sinds Renault en Ford ga ik echt geen wagen kopen van dat merk, ik vergeet niet wat ze onze mensen hebben aangedaan !
We moeten eens leren nadenken !
Moeten wij echt zo nodig Microsoft op onze PC hebben? Is er geen degelijk alternatief dat gratis of minstens redelijker is van prijs ?
Ik zou net zo goed de vraag kunnen stellen of je jasje echt van dat bepaalde merk moet zijn... En velen zullen knikken... Het mensDOM !

tot de volgende ?




Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: