woensdag, januari 16, 2013

Koud -12.7°Celsius

A putto showing a thermometer with the old Cel...
A putto showing a thermometer with the old Celsius scale (0°C boiling point of water, 100°C freezing point) (Photo credit: Wikipedia)
Gezien op de thermometer: -12.7° Celsius...
Da's brrr koud.

Ik hoop dat er weer niet te veel schade is aan planten in de tuin ! Vorig jaar hadden wij ook veel te veel warmte tot heel ver in december, en dan plots heel harde kou... Gevolg winterharde planten die hier al jaren zonder problemen overleefde, waren plots of afgestorven of deerlijk gehavend... Dit jaar is het weer zoiets: eerst veel te lang veel te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, en dan plots koning vorst in het land... Een zaak die me iets beter lijkt dan vorig jaar: de kou is dit jaar niet van vandaag op morgen heel diep gegaan... er zijn een paar dagen overheen gegaan... hopelijk maakt dit verschil...

Ik vermoed dat het verschil ook voor planten zit in de gevoelstemperatuur... Ik verklaar me nader:
Een plant in een normale winter, heeft praktisch geen sap in zijn takken zitten. Voor de winter sluit de plant de toevoer af, en heb je te maken met een quasi droge plant. Een droge plant kan betrekkelijk goed tegen de vorst, omdat de vorstschade vooral ontstaat door het bevriezen van vocht. Als er vocht in de cellen van de plant zit, en dat vervriest, dan is er kans dat de celwanden scheuren. Ijs neemt meer volume in dan water, zodoende is de cel te klein en scheurt open onder de druk.

Gevoelstemperatuur is niet de temperatuur die we aflezen van de thermometer, maar de kou die we lijken te voelen. Als het waait voelt het veel kouder aan dan de thermometer aangeeft. Om deze temperatuur te meten, werkt men met een "natte thermometer"... Het verschil in temperatuur ontstaat door dat het vocht reageert op de vrieskou, en sterker afkoelt dan een droge massa. (Ik ben geen scheikundige... als je meer technische uitleg moet hebben, ga dan maar eens bij een scheikundige op bezoek...)

Maar planten die vocht bevatten zullen wellicht ook daardoor sneller en dieper bevriezen dan de temperatuur alleen zou veroorzaken, zonder dat vocht en zonder wind.

Ik ga deze week niet naar de academie: de wegen zijn niet zoals ze moeten zijn, en bovendien werken ze daar nu aan de parking, met als gevolg dat daar bijna zeker geen plaats meer is om te parkeren. Als ik daar niet kan staan, dan is het meteen een heel stuk verder, en dat op banen die bovendien ook hier en daar nog glad zullen zijn... (Er zijn in de omgeving nog wat braakliggende gronden en lege panden, waar de voetpaden quasi zeker niet sneeuwvrij gemaakt zullen zijn !)

Dus: een weekje thuis, bij moeder en bij de centrale verwarming...

ps: de kippen leggen ook niet. Poepke dichtgevroren?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Ik zal morgen eens wat minder glazen water drinken, Toon. Misschien scheelt het voor mijn gevoelstemperatuur. :-)

Gr. voor jou en Anny,

Henk