zondag, januari 27, 2013

dooi

Deutsch: Arcelor Mittal building
Deutsch: Arcelor Mittal building (Photo credit: Wikipedia)
Het waait ! Of liever, 't stormt bijna !
De sneeuw is al veel minder geworden, en op het veld voor mijn deur zie ik warempel hier en daar al plekken aarde.
't Is zondag, er rijden weinig auto's, maar zo net vloog er hier ene voorbij, dus zal er wel geen ijzel zijn. Deze week kan ik dus wellicht weer naar de academie...

De lucht is weer adembaar. De smog is weggewaaid.

Het dooit !
De ijstijd lijkt weer voorbij. Oef!
Plots lijkt buiten alles smerig, vuil, zwart.
Zelfs de bomen staan als zwarte duivels de einder te vervuilen. Is dat door het schamel (en vlug verdwijnend) beetje wit daar tegenover? Of is het gewoon je ogen die bijna gewoon waren aan een witte wereld ?
Het is ook allemaal nat, en de lucht is grijs, maar niet het grijs van de sneeuwluchten, nee, grijs van wolken vol regen.
Gek, maar ik zie geen vogeltje meer, geen een.
Hebben ze plots geen honger meer, of zitten ze druk te zoeken in de stukjes aarde die al weer bereikbaar zijn?
Zou het zout van al dat gestrooi, nu in die aarde dringen? En wat zou het daar doen?
Als er onkruid op de oprit groeit, dan strooi je daar wat zout op, en het verdwijnt... Maar het zout van op de weg lijkt (gelukkig maar) niet dat effect te hebben.

Het lijkt of het herstel naar een normale groene wereld niet zo makkelijk is ! Het gras in de wegbermen is platgedrukt door de sneeuw, en lijkt zich niet weer op te richten. Het ligt er, halfdood, klaar om over te schakelen naar dat geelbruine winterkleur... Het gras is dit jaar eigenlijk heel lang groen gebleven, maar het lijkt nu wel passé...

Heb je het ook al gezien? Het is al weer een heel stuk meer dag ! Om 8 uur is het al min of meer licht. Enfin, genoeg om de rolluiken op te halen, genoeg om buiten te kunnen kijken. Om 7.30' uur zie je de einder al goed klaar worden, zelfs bij dat somber wqeer van vandaag !
De lente komt er aan !
... maar dit jaar duurt het weer een dag langer voor het Lente wordt !
't Is immers een schrikkeljaar !

De mens moet weer een dag meer werken... En dan hoor je dat men berekend heeft dat men tot zijn 73 zal moeten blijven werken, wil men het pensioen betaalbaar houden. Welk pensioen? Als je tot 73 moet werken, zal er maar bitter weinig pensioen overblijven !

Ik heb de tijd meegemaakt dat het prepensioen ontstond. Voor dat prepensioen gingen heel wat bouwvakarbeiders dood voor het bereiken van hun pensioen. Na het ontstaan van dat prepensioen bleven ze gemiddeld véél langer leven. Ik denk dat je dat veilig kunt omkeren ook ! Als je de bouwvakarbeider doet langer werken, tot zijn 73 jaar, dan zullen er niet veel meer overschieten om nog op pensioen te gaan !

En dat vertellen ze ons allemaal terwijl er zoveel werklozen zijn, zoveel jonge mensen niet aan de bak geraken ! Nu ook nog eens Arcelor Mittal Luik...
Net zoals bij Ford, shockeert het grote aantal werklozen in één klap, maar daarnaast zijn er nog vele, vele duizenden werklozen uit klein bedrijfjes, die de pers niet halen, maar waar de arbeiders net zo goed werkloos zijn.
Je moet maar in het kweken van je kinderen zitten, aan het afbetalen van je woning bezig zijn... en dan plots je inkomen zien halveren.
Ik mag er niet aan denken ...

Het kan gek klinken, maar ik denk dat de huidige generatie het daar moeilijker zal mee hebben dan wij indertijd... Wij hebben nog tijden meegemaakt waar er niet veel was, waar we moesten leven met veel minder... Zij hebben dat niet gekend, zij hebben geen ervaring, zullen alles moeten uitzoeken om rond te komen. Leren zien wat noodzakelijk is en wat niet...
Hopelijk duurt de crisis niet lang
Maar ik vrees, met grote vrees dat het onevenwicht in de wereld, het grote verschil tussen arm en rijk, hier de crisis zal betekenen.
Bedrijven gaan naar de goedkope landen verhuizen, voor meer winst, goedkopere productie.
Niet nieuw, maar het lijkt te versnellen

We moeten onze economie op andere pijlers opbouwen !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: