donderdag, januari 10, 2013

Bof / Kinkhoest / Griep

De laatste dagen wordt er alarm geslagen over een toenemend aantal gevallen van bof. Gisteren groot alarm over de terugkeer van de Kinkhoest... en om het allemaal een beetje op te sieren, krijgen we het bericht dat de griepepidemie heeft toegeslagen...

Dat van de griep is een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar we dachten met zijn allen dat bof en kinkhoest vergeten ziekten waren... Werden onze kinderen en kleinkinderen daarvoor niet ingeĆ«nt ?

Het blijkt nu dat de bacterie zich waarschijnlijk een klein beetje heeft gewijzigd, waardoor de inenting niet meer volledig zou werken. Met andere woorden, de natuur (in dit geval de bacterie /virus en dergelijke) blijkt uiteindelijk weer iets sterker dan het menselijke vernuft.

en nu zit ik hier.
Te schudden en te beven...
Van schrik...
want ik heb nog geen enkele kinderziekte gehad, en veel inentingen waren er in mijn tijd nog niet. Alleen tijdens mijn jeugd een plotse inenting tegen kinderverlamming. Als mijn geheugen goed is, drie keer moesten wij een lepeltje zoetsmakende brol slikken om vrij te zijn van die verschrikkelijke ziekte. We kregen ook een inenting tegen de pokken, en nu en dan een test op tuberculose. Ik denk niet dat er verder sprake was van inentingen in onze tijd.

Men heeft de wereld vrij verklaard van pokken, en geef toe, u en ik dachten dat een hele resem van die andere ziekten ook aan het verdwijnen waren, tot nu.

Want nu is daar "de Terugkeer van de Ziektes"...
Op een of andere manier voel ik mij weer klein door zulke mededelingen.
Er lijkt plots een einde gemaakt aan de menselijke alleskunde.
We hebben al de ziekenhuisbacterie, die eigenlijk ook maar een gewone bacterie is, die door slecht gebruik van antibiotica plots is geƫvolueerd tot een superbacterie.
We horen al jaren oproepen om te stoppen met het gebruik van antibiotica in de vleesindustrie, maar we horen en zien dat ze vrolijk verder doen.

Ook bij de dieren zijn er plots weer ziektes opgedoken die we verdwenen dachten...

Een deel van deze ziektes hebben een weerstand opgebouwd tegen onze huidige geneesmiddelen, en we moeten ze te lijf met grof geschut, vrezend dat ze op die manier ook daar weerstand zullen tegen opbouwen.
Misschien ben ik pessimist, maar het lijkt er een beetje op, dat we de veldslag hebben gewonnen, maar de oorlog aan het verliezen zijn.

We zijn in een steeds sneller tempo de aarde aan het leegroven van alle grondstoffen. Neemt de aarde wraak?

Ik weet het niet, misschien ben ik te pessimistisch, maar als ik kijk naar de natuur, dan zie ik dat de natuur steeds zichzelf poogt te herstellen. Je moet eens kijken naar stukken snelweg die vergeten en ongebruikt blijven liggen, na enkele jaren zie je de natuur zelfs die beton veroveren. Mogen we dan verwachten dat we de aarde kunnen leegroven zonder dat er een herstelpoging komt van de natuur ?

Ik denk dat het hoog tijd wordt, dat we meer eerbied hebben voor de Aarde... Zonder haar is er immers geen leven. We vermoeden wel dat er wellicht nog werelden zijn waar leven zou kunnen zijn, maar weten doen we dat niet, en het helpt ons hier niet.

Dat de aarde zich probeert te herstellen lijkt me logisch, dat dit ten koste zal gaan van "de mens" lijkt bijna even onafwendbaar, want het is de mens die de aarde aan het vernietigen is...  Ik vrees voor mijn kinderen, kleinkinderen of nog verder... Het is aan ons, NU om er iets aan te doen.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: