zaterdag, december 15, 2012

Lachstop

't Is eens een nieuwe vorm van staking !
Bij een Chinese luchtvaartmaatschappij dreigt het personeel met een lachstop als ze geen loonsverhoging krijgen.
Het valt me op dat we stilaan wat nieuwe ideeën in de stakerswereld tegenkomen. Staken is een vorm van druk uitoefenen, en niet zo lang geleden kregen we een twittercampagne als drukkingsmiddel, nu dus een lachstop...

Ik vind dat heerlijk. er is blijkbaar iets aan het bewegen. De klassieke staking en het patronale wederwoord de lock-out waren ooit revolutionaire zaken. Maar stilaan waren we wat vastgeroest, en dan dreigt dat middel eerder vervelend te worden dan nog effectief. Gaat het over diensten die met publiek werken (bv spoorwegen, luchtvaart...) dan krijg je meer negatieve reacties over je heen dan wel positieve gevolgen van de actie.

Het lijkt me dan ook hoog tijd om met andere ideeën naar voren te komen. Makkelijk is dat niet !
Je zit in een conflictsituatie, waar je nog voor nog achteruit gaat... Om uit de impasse te geraken, moet je iets doen. Het bedrijf stilleggen is het klassieke systeem... Maar het werkt niet zo erg positief ten opzichte van de publieke opinie. Bovendien krijgen de betrokken werknemers gedurende die stakingsdagen een minder inkomen dan normaal. Staak je voor meer loon, dan begin je met loon te verliezen... Niet zo best als systeem...

We hebben nog heel weinig alternatieven gevonden, ik herinner me een actie van het spoor, waar ze de reizigers die dag gratis lieten rijden, maar dat had niet veel effect. In de weekdagen zijn de meeste reizigers in het bezit van een abonnement, en ergens kun je ook wel eens twijfelen aan het systeem, in die zin, dat je eigenlijk steelt van de werkgever. Een gratis ritje kun je best vergelijken met een bedrijf waar ze iedere bezoeker gratis een gemaakt product schenken... Makkelijk zat, het is toch het uwe niet...

Dit is dus geen oplossing. En een twitteractie heeft wellicht ook maar één keer dat enorme effect, omdat iedereen er van spreekt, doe het tien keer en geen kat klapt er nog over.

Het is dus echt niet zo simpel een effectief drukkingsmiddel te vinden !
Toch denk ik dat we daar dringend behoefte aan hebben.  Er zijn hier en daar al stakersvarianten geweest, zoals wel produceren, maar de gemaakte goederen niet laten vertrekken uit het bedrijf, maar ook dat is al wat uit de mode.

Nu kun je stellen dat een drukkingsmiddel niet wenselijk is, dat alleen overleg een eerlijke manier is, maar de ervaring heeft geleerd dat dit veelal niet goed genoeg is, of niet echt resulteert in oplossingen van het conflict. Nu en dan moet er dus wel degelijk druk ontstaan, als een soort veiligheidsklep. Laat dit niet toe, en de kans is groot dat de druk te hoog oploopt, en de boel letterlijk ontploft. Dan ben je veel verder dan ooit van een oplossing.

Wat mij opvalt is dat de rest van de bevolking zich heel weinig aantrekt van wat er gebeurt in bedrijf X of Z... Neem nu Renault Vilvoorde, waar er een sociaal bloedbad was (zoals we nu weer zien bij Ford Genk)... Denk jij dat er daar minder Renaults door verkocht werden? Denk jij dat er een Belgische koper is, die uit een Belgische protectionistische reflex zal stoppen met het kopen van een Renault of nu een Ford ? Geen kat.

Ik denk dat we misschien meer onze pijlen moeten richten op het aankweken van een stuk chauvinisme !  Kijk nu naar Frankrijk, waar men de bieren extra gaat belasten. Veel eigen bier hebben ze niet, dus via de bieren belasten ze dus hoofdzakelijke buitenlandse producenten. Moesten wij nu als reactie stellen dat we de BTW op Champagne sterk verhogen, zou men dan niet wat inbinden in La douce France ? De Belg is zowat de grootste Champagnedrinker... Wij zouden dus wel een impact kunnen hebben. Bovendien zou dat protectionisme in zijn geheel geen slechte zaak zijn. Mocht je nu stellen dat je door een chauvinistische reflex plots de verkoop van Ford zult decimeren... Denk je niet dat ze dan wel twee keer gaan nadenken vooraleer hier een sociaal bloedbad aan te richten?

Mochten alle mensen in ons landje wat meer aan het zelfde zeel trekken, dan zouden we naast de staking een automatische sterkte hebben...
Wij hebben een industrie die voor een groot gedeelte leeft dank zij buitenlandse bedrijven. Buitenlandse bedrijven hebben hier geen binding, buiten dat bedrijf en de winst. Als wij met zijn allen de producenten in ons land steunen, en diegenen die ons verlaten, of laten vallen straffen in ons koopgedrag, dan hebben wij een echt drukkingsmiddel !

Ik denk dat we daar de massa moeten sensibiliseren !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: