dinsdag, december 04, 2012

Hendrik Conscience

Portret van Hendrik Conscience
Portret van Hendrik Conscience (Photo credit: Wikipedia)
1st page De leeuw van Vlaenderen by Hendrik Co...
1st page De leeuw van Vlaenderen by Hendrik Conscience (Photo credit: Wikipedia)
Vandaag vieren wij de tweehonderdste verjaardag van Hendrik Conscience (geboren 3 december 1812).

De man die zijn volk leerde lezen...
Wellicht kunnen we daar nog andere schrijvers bij noemen, maar het is en blijft een man die inderdaad er in slaagde heel veel mensen te doen lezen.
Zijn "De Leeuw van Vlaanderen" werd zelfs verfilmd.

Ik raad u aan om toch eens naar Wikipedia te gaan zien, en Hendrik Conscience op te zoeken. (Je kunt ook gewoon klikken op zijn "gekleurde" naam, dan kom je er meteen). Het is een figuur waar wij met zijn allen dank aan verschuldigd zijn. Hij gaf ons niet alleen de eerste volkse literatuur, maar hij lag ook mede aan de bewustwording van de Vlaming.

Kortom, het is een figuur die wat betekent in en voor Vlaanderen.

Ik heb menig boek van hem meer dan één keer gelezen, en ben de trotse bezitter van enkele heel oude exemplaren van zijn werken.

Het zou goed zijn voor iedereen, om die oude boekwerken weer eens ter hand te nemen, niet in een moderne vorm, maar in de oorspronkelijke tekst.
Je zou vast stellen dat men toentertijd heel wat minder gehaast was. Men kon een hele wijle stilstaan bij de omschrijving van het landschap of de maliënkolder van een der Heren... Natuurlijk zou je daar ook meteen vaststellen hoe ons Vlaemsch nu heel anders geschreven wordt dan toen. Met andere woorden, je zou het leven van een taal vaststellen inzake spelling maar ook inzake gebruiken.

Ik was en ben een boekenwurm, ik heb boeken verslonden met duizenden... En waar men indertijd de kinderen geen oude boeken liet lezen, want anders zouden ze te veel taalfouten schrijven, mocht ik thuis wel deze boeken lezen, en het heeft me nooit gehinderd. In tegendeel, ik werd niet alleen een boekenwurm, maar ook een taalfanaat.

Ik hou van mijn Vlaams, ik hou van de dialecten, ik hou ook van andere talen, in zo ver ik ze min of meer machtig ben.
Ik  zoek soms ook op hoe de talen ontstaan zijn  (je moet eens neuzen op de zeer omvangrijke website www.wjsn.nl !), en lees zelfs soms boeken in archaïsch Nederlands, zoals het Groote Cruydtboeck van Rembertus Dodoens...

Ach, ik ben bang dat ik mezelf weer ga herhalen als ik over mijn liefde voor taal begin... Dus ga ik er niet (nog eens) over uit wijden...

Vandaag las ik weer een interessant feitje...

De Federale Politie van België lijdt onder de besparingen !
De heren hebben een chronisch gebrek aan WC-papier.
Geef toe, dat is een ambetant iets. Nog een beetje en de heren moeten hun derrière af kuisen met oude Proces Verbalen...
Ze hebben ook gebrek aan stylo's en stiften. (Dat lijkt beter nieuws, misschien schrijven ze dan wat minder...
Maar het ergste van al ::::

Ze hebben een tekort aan Thermische onderbroeken.

djudedju.


tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: