vrijdag, december 07, 2012

De maïschine

Nederlands: Walderveense molen in de sneeuw
Nederlands: Walderveense molen in de sneeuw (Photo credit: Wikipedia) (bij gebrek aan een sneeuwlandschap van De Saedeleer... dit mooie fotootje...)
Vannacht kwart voor twaalf: gebrul van zware motoren, het vervelende tuut tuut tuut van achteruit rijdende vrachtwagens, geroep en getier... Allemaal vlak voor onze deur.
Anny wipte het bed uit om te kijken wat daar aan het gebeuren was...
Een huizengrote machine, verschillende tractoren met reuzegrote aanhangwagens... "Ze komen NU de maïs afdoen !"

Tot 4.30 uur in de morgen hebben wij liggen luisteren naar de maïschine en de tractoren, en het getuutuutuut... (Ik vind dat zo'n grote ondingen van machines een eigen naam mogen hebben...)

Toen ik eens ging kijken, was het water aan het gieten... Eerst dacht ik aan sneeuw, met al die onrustwekkende weerberichten, maar er lag geen sneeuw, alles was nat, dus moet het wel regen zijn geweest (zonder mijn bril zie ik niet zo goed...)

Na 4.30 uur heeft Anny nog wat geslapen, maar ik lag daar te liggen, en te draaien en te keren... Best dat we nu op twee verschillende matrassen liggen, anders maakte ik met mijn gewroet zeker Anny weer wakker.

Toen ik om 7 uur opstond om te gaan turnen, zag ik dat het verschrikkelijk hard aan het sneeuwen was, maar iets voor achten, toen ik naar beneden kwam, was het al gedaan. Het heeft sindsdien nog wel wat gesneeuwd, maar niet zo heel erg. Nu lijkt het er op dat er heel fijne sneeuw valt, een beetje zoals mist die uitvalt, maar dan in sneeuwvorm.

Er is weinig verkeer, en de wagens die je ziet, rijden heel voorzichtig. Er is nog niet gestrooid, maar ja, we wonen hier maar in Mater, dus zijn we wellicht bijzaak, en het duurt nog zes jaar voor er weer verkiezingen zijn...

Als het klopt, dat wij door de opwarming van de aarde koudere en vochtiger winters krijgen, dan kunnen we misschien eens gaan uitkijken naar alternatieve vervoersmiddelen? Misschien de stepslee ?
De stepslee is een veelgebruikt voortbewegingsmiddel in de Scandinavische landen. Het is een soort step (wat wij een trottinette noemen...), waar de wielen vervangen zijn door een soort ski's.

Je kunt het aanschaffen aan de prijs van gemiddeld een 200 à 240 eurootjes... 't Is alsof het niets is.

Ik zie het zo al voor mijn ogen, iedereen op de step... Want geef toe, gewoon te voet is niet handig, en met de fiets is het niet te doen. Dus... stepsleeën voor de gezondheid.

Tot mijn spijt kan ik u geen afbeelding tonen, er zijn er wel op Internet, maar die zijn allemaal beschermd met copyright... Dus, als je het eens wilt bekijken, moet je maar eens google'n....

Het is nu klaar, en het landschap is betoverend. Zelfs zonder sneeuw zou het wellicht betoverend zijn, want we zijn het maanden kwijt geweest. In plaats van een zicht op de mooie Vlaamse Ardennen, hadden wij alleen zicht op een muur van maïs... Maar nu met die sneeuw is het een waar schilderij van Valerius De Saedeleer !

Ook voor die schilderijen moet ik u verwijzen naar Google...
Ik vind het verschrikkelijk dat bijna alle afbeeldingen beschermd zijn, en dus niet te gebruiken. Ik kan natuurlijk wel begrijpen dat iemand zijn foto's beschermd, als die uit de privésfeer komen, maar een schilderij van De Saedeleer of een stepslee, dat lijken me nu niet precies  met privacy-beladen dingen.

Ik begrijp bovendien niet dat je van de ene schilder wel foto's kunt vinden én gebruiken, en van de andere niet. Het lijkt wel een beetje op willekeur. Of het is zo dat het ene museum andere regels heeft dan het andere, en is dat dan wel logisch?

Ach, kijk, ik heb weer een ergernis er bij gewonnen.
Voor mij is kunst openbaar bezit, of het zou het toch moeten zijn. Voor mijn part zou men zelfs ieder kunstobject moeten in een cataloog onderbrengen, onder meer door middel van fotografisch materiaal. Dit zou op die manier kunnen werkelijk openbaar gesteld worden, en het zou een zekere veiligheid bieden voor het "bewaren" van de kunst. Zo las ik, dat ooit aan het Lam Gods nog een deel vastzat, onderaan was er een schilderij van de hel. Mocht dat ooit gekopieerd (fotografie bestond toen nog niet) geweest zijn, dan hadden we op zijn minst nog een idee van het gehele werk !

Ik ga mezelf geen kunstenaar noemen, maar ik maak toch wel een en ander van beeldjes, sieraden en dergelijke... Voor mij zijn kunstwerken van anderen een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ik kopieer nooit, maar het zien van die werken doet mij denken aan andere verwante ideeën, en die resulteren dan in een eigen werk.

Net zoals het zien van bloemen inspiratie kan wekken voor een schilderij, kan een kunstwerk dat ook. Soms is het zelfs zo dat mijn inspiratie ontstaat uit een soort weerzin of tegenzin voor het oorspronkelijke kunstwerk. Het kan zijn dat ik iets nu eens helemaal slecht vind, maar dat dit net het duwtje geeft om het anders te doen... Wellicht kan dit dan ook door anderen als "slecht" bekeken worden...  Dat is niet erg, dan zijn zij wellicht ook weer geïnspireerd om aan het werk te gaan.

Voor mij is Google dan ook een enorme bron van inspiratie... Ik kan uren zitten kijken naar al die foto's van kunstwerken. En nu en dan krijg ik dan een idee, schets ik dat onderwerp of meteen het idee en ben ik vertrokken voor een nieuw werk.

Héhé... Ondanks het nachtelijk gebrul van maïschines en mensen, lukt het bloggen toch nog...
djudedju

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Begin december en dan de mais er nog af... Ik hoop dat het de koeien nog smaken gaat.

Gr. voor jou en Anny,

Henk