zaterdag, december 29, 2012

Aquarium

English: Cat fishing in fishbowl Measurements:...
English: Cat fishing in fishbowl Measurements: 29.6 × 23.7 cm (sheet) Technique: Photomechanical reproduction Material: Silk Location: Princeton University Library. Graphic Arts. GA 2008.01136 (Photo credit: Wikipedia)
In "De Low Impact Man" las ik dat een tropisch aquarium heel wat energie slokt, en dus mede verantwoordelijk is voor een grotere vervuiling van deze aarde...
Lap, daar gaat mijn rein geweten...
Ondanks al mijn inspanningen om mijn huis te isoleren, om bewust te kopen, om na te denken vooraleer te kopen en meer te vervuilen, zijn het nu mijn visjes die vervuilen...

Maar nog is mijn leed niet geleden...
Zo'n aquarium moet je nu en dan ook eens kuisen. Hoe groter het aquarium, hoe minder onderhoud er aan is, en ik heb een GROOT aquarium... Maar niettemin, nu was het nodig. De filters (twee stuks) toonden aan dat ze moesten gekuist worden, de ruit waar doorheen je de vissen ziet zwemmen, moesten gekuist worden, de dekglazen waren hier en daar begroeid met algen, waardoor er minder (te weinig) licht door scheen... Enfin, grote kuis.

Vermits mijn bak ingebouwd zit in een meubel, moet je eerst hele stukken van dat meubel verwijderen, om aan die bak te kunnen. Op het "deksel" van de kast ligt dan een laag stof. Eerste werk: de stukken hout van de kast reinigen, terwijl we er goed bij konden... dan de filterpompen uit halen om ze straks te reinigen.

Dan het raam open zetten, (dat wil zeggen dat Piet, de kanarie, moet verhuisd worden, samen met enkele bloempotten) een plastic darm door het raam steken, het ene eind in het aquarium, en buiten gaat Anny dan aan die buis zuigen, tot het water door de hevelwerking er uit stroomt.
Dan vuil afzuigen, stof en uitwerpselen van de vissen, schudden aan de planten om het stof er af te wapperen en zoveel mogelijk vuil met het water af te zuigen.

We verwijderen zo'n 100 à 200 liter (van de meer dan 800).  We hebben dan een stuk van de ruiten die boven water ligt. Dus kunnen we, zonder gevaar dat we voor overstromingen zorgen, de ruiten kuisen. Het was nodig, niet alleen een aanslag op de glazen, maar hier en daar waren er trosjes algen op gegroeid.

Ik moet daarvoor op een stoel staan, en met heel mijn arm in het aquarium verdwijnen... Dat is niet alleen lastig, maar de rand van het glas duwt ook nog eens in je oksel. Je bent al vlug een half uurtje kwijt aan dat poetsen van de ruiten... Je hebt niet alleen de voorruit, maar je moet ook de vaste gedeelten van het dekglas ontdoen van de aangroei van algen. Die vaste gedeelten zijn er om stevigheid aan de bak te geven, en te vermijden dat het glas door de druk van het water bol zou staan. (En breuk of scheuren zouden veroorzaken in de hechting van de glazen)

Eens dat is gedaan, vullen we het aquarium weer op, met water op de juiste temperatuur.
Dat gaat betrekkelijk vlug, omdat we een systeem hebben uitgewerkt, waarbij we rechtstreeks van de mengkraan in de keuken, via een plastic darm het water in de bak doen.

Dan houden we vijf minuutjes pauze... En dan in de keuken, aan het aanrecht, de ene filter en pomp kuisen, en van de andere alleen de pomp kuisen. Dat is een secuur en betrekkelijk langdurig werkje. Je moet de stukken darm en buisjes in het systeem reinigen, en de pomp en het pomphuis kuisen alsook de schroef in de pomp reinigen en terug monteren.

Dan plaatsen we de pompen terug, en zetten ze in werking. Als alles naar behoren gaat is er geen probleem, maar nu en dan merk je dat die pomp het vertikt... Dan moet je hem opnieuw demonteren en opnieuw monteren...

Als dat alles in orde is, dan gaat Anny de dekglazen poetsen. Ze doet dat met azijn, om de kalk die zich op dat glas heeft gezet, zo goed mogelijk te verwijderen, samen met de algen die er op zitten. Voor mij is er dan een korte pauze. Eens de dekglazen proper zijn, kruip ik weer op de stoelen, en leg die glazen op hun plaats. Dan de lichten terug leggen, en aanschakelen (tijdklok eventueel bijregelen)...

Dan nog meststof in het water spuiten, om de plantengroei te stimuleren, en de kastonderdelen terug plaatsen...

En dan in de zetel kruipen, verrekkend van de pijn.

Gisterenavond ben ik om 19.30' uur naar mijn bed gegaan...
Nu is de pijn weer op een aanvaardbaar niveau.
Normaal heb ik minder pijn van het kuisen van het aquarium, maar het was nu een uitgebreide grote kuis, en ik had al pijn om te beginnen. Wellicht doet dat schitterende weer waar in we leven daar iets mee te maken...

Vandaag is het zaterdag, morgen zondag, maandag Oudejaar, dinsdag Nieuwjaar en dan is het weekend zonder eind toch ten einde...
djudedju

Weet je, van mij hoeven al die feesten niet.

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: