woensdag, december 19, 2012

21 december

Quetzalcoatl
Quetzalcoatl (Photo credit: silentmusic07)
Quetzalcoatl, using the attributes of Ehecatl ...
Quetzalcoatl, using the attributes of Ehecatl the wind god, thus representing the winds that bring the rain. Also known as the feathered serpent. Image retouched and cleaned. (Photo credit: Wikipedia)

















Volgens de Maya's zelf (ik wist niet eens dat er nog waren), vergaat de wereld niet op 21 december, maar verschijnt er een God op aarde.
Of het nu Quetzecoatl is of een andere, dat kon ik niet lezen in het artikel. Of is Quetzecoatl iets van de Azteken? Of van de Olmeken ? Er zijn daar nogal wat stammen die sporen hebben nagelaten, en vooral veel prachtige kunstvoorwerpen.

Wat mij het meest aan die volkeren interesseert, is dat zij het wiel niet hadden uitgevonden. Of liever, ze gebruikten het niet, tenzij voor wat kinderspeelgoed. Dat ze het niet gebruikten in het dagelijkse leven zou te maken hebben met het landschappelijke gegeven, 't zijn daar vooral bergen... En dus zouden wielen niet interessant zijn geweest.

Mij lijkt dat een dwaze opmerking, in onze bergen gebruikten we wel degelijk wielen. Misschien is het hem meer te zoeken in het feit dat ze geen trekdieren hadden.

Maar zij zeggen dat hun voorouders de komst van een God verwachtten. In verleden tijd, als ik het goed heb gelezen, dus zelf geloven zij daar niet echt meer aan.

Het ziet er naar uit dat, of deze godsdienst het tijdelijke voor het eeuwige heeft gewisseld (leuk idioom voor godsdiensten), of ook daar brandt het geloof op een laag pitje.

Nu, in ieder geval, zij die het dichtst bij de bron zitten, zeggen dus dat de wereld niet zal vergaan op 21 december. Oef, wat een geruststelling ! Nu zitten die "gelovigen" daar in hun stulpje in Schotland of in dat kleine dorpje ergens in La Douce France, of in een reddingssloep te wachten op wat niet komen gaat...
We hebben in mijn leven alleen al, enkele einden der wereld meegemaakt... En ik las ergens dat iemand er maar liefst 2563 op een rijtje had gezet.  Blijkbaar is het niet eens een modeverschijnsel, het is bijna een vast gegeven dat het einde van de wereld altijd wel ergens aan het komen is, is het niet volgens de Maya's, dan zijn er massa's andere doemdenkers voorradig.

Het gekke is dat iedere voorspelling zijn adepten heeft ! Altijd zijn er wel enkelen die heel hun hebben en houden verkopen, om ergens naar een veilige plek te verhuizen, meestal in the Middle of Nowhere.. Je hoort nadien niets meer van die mensen, terwijl dat voor mij nu eens het echte verhaal zou moeten zijn.
Wanneer gaat een journalist eens een serieuze reportage maken over de slachtoffers van die doemdenkerij ?  Want dat lijkt mij de misschien enige kans om voor eens en altijd die doemdenkerij de wind uit de zeilen te nemen. We krijgen allerlei reportages over de sukkels die nu hun huis verkopen en vluchten, maar niet over de gevolgen binnen 1, 3 en verdere jaren...
Een hele tijd terug, trokken mensen van hier, uit armoe, naar den vreemde... Veelal naar Amerika, met The Red Star over de grote Oceaan, met een klein beetje schamel bezit, naar een ver onbekend land, om daar hopelijk een toekomst op te bouwen. Er zijn hele bibliotheken volgeschreven met verhalen over hun lotgevallen... Wie schrijft er ooit een boek over het slachtoffer of de slachtoffers van het voorspelde einde van de wereld ?
Sommigen zeggen dat het nog erger is voor de slachtoffers van - soms massale- zelfmoorden uit schrik voor het vergaan van de aarde, maar ik ben dat niet zo zeker... Ik kan me voorstellen dat plots in armoede vervallen, vreemdeling in een vreemd land, ongewenst en voor idioot verweten... Zou dat niet erger zijn dan de zelfmoord?

En wie zal er ooit eens zo wijs zijn als de Chinese leiders, die dergelijke doemdenkerij gewoon verbieden ? (Of dat echt helpt is een andere vraag)

Laat ons nu een denken dat de wereld echt vergaat... Vind jij het dan de moeite om nog een schuilhol te vinden? Zou het echt de moeite zijn om te overleven op een dode wereld? Of op een wereld die de jouwe niet meer is?

Het is mij zoiets als een atoomschuilkelder... Zou jij prefereren om enkele honderden jaren te "overleven" ondergronds ? Of liever de korte pijn?

Nu, hij vergaat dus niet, en heel misschien, heel heel heel misschien komt dus de Gevederde Slang, of de Regengod ons verblijden (?) met hun bezoek.
djudedju

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: