woensdag, november 14, 2012

onbewoonbaar verklaard

Velzeke - Paddestraat - Monument Ronde van Vla...
Velzeke - Paddestraat - Monument Ronde van Vlaanderen met die winnaars van die keren dat de Ronde over de Paddestraat reed. In vb. 1988 was dat niet het geval wegens werken. (Photo credit: Wikipedia)
Lap!, 't is van dat !
Een van mijn huizen is onbewoonbaar verklaard.
... door mijn vrouw.
Ik ga straks de ladder uithalen en tegen onze muur zetten, om het huis te verwijderen, en te vervangen door een nieuwe woonst voor de pimpelmees of de koolmees of overijverige ringmussen.

Ik denk dat het huisje er al een jaar of tien hing, maar nu lag er een stuk van het dak op onze oprit. Zo kunnen die beestjes niet meer leven, vindt ons Anny, dus moet er een nieuw exemplaar gehangen worden. Dat maakt dat ik dan maar één reservewoning zal hebben in onze garage.
Volgend jaar in de school in Velzeke, tijdens de rommelmarkt, maar eens binnenspringen en er weer een paar in reserve mee brengen, want de andere die er nog hangen zijn ook al meer dan tien jaar blootgesteld aan weer en wind.

In de tuin staat de voedertafel weer, en is er nu al voortdurend bezoek van vogels van allerlei pluimage. Pimpelmezen, staartmezen, koolmezen, ringmussen, heggemussen, merels, turkse tortels, vinken, tuinfluiter-achtige beestjes (ken jij die uit elkaar ? Ik niet) en natuurlijk ook het roodborstje.

Eigenlijk waren we nog niet van plan om er al mee te beginnen, maar voor ons raam, naast de plaats waar de voedertafel staat, staat een mooie grote rozenstruik, en die zat vol vogeltjes die naar binnen keken, zo met een air van: "Zal 't nog lang duren voor er gedekt wordt ?"...
Wij kunnen daar niet goed tegen, en dus dekten wij de tafel maar.
Anny heeft frietvet gesmolten, er een massa vogelzaad doorheen geroerd, die massa, zodra het niet meer te warm was, in plastic-potjes gegoten, laten opstijven, en buiten gezet, op de voeder tafel. De eersten die kwamen waren de mezen ! Eerst de koolmezen (er zitten er enkele bij met een wit plekje in de nek !) dan de pimpelmezen, op de voet gevolgd door een groep staartmezen. Staartmezen komen altijd in groep. Eigenlijk is het een piepklein vogeltje, met een enorme staart.

Recht voor de voedertafel buiten, zit binnen onze kanarie. Die voelde zich wat aangeslagen door al dat gedoe voor zijn kooi. Hij wipte heen en weer, en zat soms te schelden tegen al die vreemdelingen. Hij is geel met zwarte ogen, en deze uitrusting maakt hem tot een ultra-rechtse binnen de vogelwereld... Dus ageert hij tegen het vreemde gespuis. Niets menselijk is hem vreemd...

Maar ook bij die asielzoekende vogels zijn er agressieve beestjes ! Nu en dan komt er eentje tegen de ruit aan fladderen, heel uitdagend naar de kanarie scheldend.

De kanarie bekijkt hem dan hautain.
Maar niet altijd...
Laatst was er een valkje, die eerst op de afsluiting zat, tussen onze buur en mijn tuin,  en die dan plots een regelrechte aanval deed op de kanarie. De ruit noch de tralies had hij gezien, het brokje vlees wel. Die keer zat onze kanarie wel een uur stil, zo ver mogelijk van het raam.

Wij waren verstomd door het lef van dat kleine valkje. Zo dicht bij ons, en als hij de kanarie zag zitten, dan zag hij ons ook.

Nu en dan krijg je een quasi zekerheid dat vogels soms de ruiten niet zien. Dan kwakt er soms eentje hard tegen het raam aan. En heel af en toe liggen ze dan voor pampus op de grond, voor het raam.

Mijn tuin, met de dichte begroeiing is een asiel voor vogels in de winter. Ieder jaar hebben we hier slimme winterkoninkjes zitten, die uitgedokterd hebben dat je hier warme pootjes kunt hebben ! Aan mijn achterdeur en aan mijn voordeur heb ik een licht met een zuinige spaarlamp, die automatisch gaat branden zodra het donker wordt. Die lampen zijn in de loop der jaren netjes gecamoufleerd door er om heen slingerende klimplanten, en dus gaat ons winterkoninkje 's avonds slapen op de lamp, met warme voetjes.

Als er iemand komt na het vallen van het duister vliegt hij verontwaardigd op, en gaat enkele takken hoger zitten wachten tot de ambetanteriken weg zijn.

Volgend jaar ga ik eens proberen een insectentoren op te zetten in mijn tuin... Op die manier kunnen we nuttige insecten naar de tuin lokken. Wie interesse heeft moet maar eens kijken op www.mier.be , daar vind je onder beestentoren een heel mooi ontwerp, en ook de uitleg.
We hebben veel te weinig vlinders, pimpampullekes en aardige hommels in onze tuinen !

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: