woensdag, oktober 03, 2012

Varanasi

A Sadhu in Varanasi, India. Français : Un Sâdh...
A Sadhu in Varanasi, India. Français : Un Sâdhu à Vârânasî, en Inde. (Photo credit: Wikipedia)
Nee, ik neem het je niet kwalijk als je niet weet wat Varanasi is... Ik wist het ook niet.
Dat ik het nu plots wel weet, is te danken aan het feit dat onze Bart er nu wellicht al zit te werken. Als hij nu niet op de binnenlandse vlucht zit, of nog staat te wachten op die vlucht.

Ik heb eens gegoogled op Varanasi, en dan meer speciaal op afbeeldingen. Zo heb ik geleerd dat dit de Heilige Stad van India is, aan de oevers van de Ganges... En dat Bart daar nu echt in het hart zit van wat wij als India kennen en herkennen op de foto's.

Massa's opeengehoopte mensen, armoede, Heilige hindoe's, heilige koeien en noem maar op, en tempels, massa's tempels.

Als ik uit de verte een Vlaamse stad bekijk, dan ben ik soms al verwonderd van het aantal kerken, en het feit dat er soms kerken staan op 100 meter van een andere kerk, maar er staat hier geen kerk als je het vergelijkt met dat beeld van Varanasi langs de oevers van de Ganges... Daar breek je figuurlijk de poten over die pagoden, of hoe heten die dingen.

Als foto ter illustratie heb ik gekozen voor een Sadhoe, een heilige man in de hindoe-wereld.

Anny was vooral verwonderd over het feit van die binnenlandse vlucht van een uur of twee... Uit Delhi naar Varanasi... "Is dat daar zo groot?" ... Ja, het is een immens land.

Het is ook een van de toekomstige wereldmachten, een van de BRIC-landen. Brazilië, Rusland, India en China.

Eens die landen op hun effen zijn, dan zijn wij hier van geen of toch van veel minder tel dan nu op wereldniveau. Ik ben geen supporter van een Verhofstadt, maar ik moet hem gelijk geven met zijn idee in zijn nieuwe boek, waar hij stelt dat onze enige redding ligt in een werkelijke eenheid van Europa. Niet langer een clubje van staten en staatjes, maar één blok, à la Verenigde Staten van Amerika, met één leger, een beleid, een munt, een centrale bank.

Wij mogen geen tijd meer verliezen, of we worden uit de wielen gereden door die nieuwe opkomende economische grootmachten.

Ik heb er niets op tegen dat die landen sterk worden, in tegendeel, het ideaal zou zijn dat alle landen sterk zijn, maar ik heb geen lust in een omkeren van de rollen, en te zien dat mijn kleinkinderen, of achterkleinkinderen hier in de nieuwe ontwikkelingslanden komen te zitten !

Stel je dat maar eens voor ! En als je geen idee hebt, kijk dan maar eens met Google, naar de afbeeldingen van Varanasi... Nu... Bart gaat daar nu werken in een tapijtweverij, waar praktisch nog alles gebeurt met handweven. Hij gaat die mensen daar bepaalde technieken aanleren, zodat ze zijn tapijten (zijn ontwerpen) kunnen produceren. Wij kunnen ons dat bijna niet meer voorstellen, dat er hier een groot bedrijf zou weven met de hand. Ginder is dat nog wel zo, en het moet gezegd worden, een handgeweven tapijt heeft een andere uitstraling dan machinewerk...

Iets heel anders.... Belangrijk nieuws !
Ongetwijfeld ken jij ook mensen die lijden aan dyslexie.  Dyslexie, waarbij mensen moeite hebben met lezen en schrijven, mede doordat in de hersenen de beelden van letters soms niet herkend worden. Sinds enige tijd bestaat er een lettertype dat zorgt dat dit niet meer gebeurt, dat het beeld van de letters ook voor hen duidelijk verschillend is.
Dit lettertype was eigendom van de uitvinder, en behoorlijk duur.
Nu is er eindelijk ook een gratis letter voor dyslexie-patiënten. Ik heb het meteen geïnstalleerd op mijn computer, en zal het gebruiken waar ik kan.
Tot mijn spijt merk ik dat dit nog niet lukt voor mijn blog, misschien komt dat ook nog !
Maar het zou zeker goed zijn als iedereen zoveel mogelijk met dit lettertype zou werken ! Het zou maken dat het leven voor wie aan dyslexie lijdt, een stukje makkelijker wordt !

Ook voor de scholen is dit ongetwijfeld een aanrader !
Wie het ook wil hebben: zoek maar eens (Google of Yahoo of Bing maar eens ) naar:

Dyslexic Font

Doen !

tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: