zondag, oktober 07, 2012

Michelbeke

English: Ina van Faassen & Wim Sonneveld, both...
English: Ina van Faassen & Wim Sonneveld, both dutch actor and comedian Nederlands: Ina van Faassen en Wim Sonneveld, Nederlands acteur en cabaretier; Opname uit de beeldengeluidwiki.nl Wim Sonneveld en Ina van Faassen, 4 april 1969, Zendgemachtigde KRO, Archief Beeld en Geluid, catalogusnummer 69217, fotonummer 2. (Photo credit: Wikipedia)
Michelbeke... Het woord komt van het oude michelen, dat is ...pissen. Dus eigenlijk is de naam van dat mooie dorpje gewoonweg: pisbeek...  Plots klinkt die gemeente veel minder mooi hé?



Vandaag is er rommelmarkt te Michelbeke. Dat is voor ons de eerste van de wintermarkten, de eerste markt binnen... Kortom, het is ver afgelopen met het heerlijk flaneren langs pittoreske straatjes met kraampjes langs... tot volgende zomer.

Als we naar de rommelmarkt rijden, passeren we het nederige stulpje van Decroo... In vijf minuten ben je er al voorbij in de auto. (Allez, min of meer Eerwaarde Vader)

Deze villa is nu heel mooi versierd met blauwe borden. Blijkbaar is er iets te doen?

Alle gekheid op een stokje, ik heb een enorme bewondering gekregen voor de politici ! Het heeft vorige week geregend, correctie, het heeft gegoten, en toch blijven al die politici daar maar staan met een (te) brede glimlach om de mond.
Er is geen betere manier om mensen te ergeren, dan in de regen te staan, zonder paraplu of regenjas, en nog glimlachen ook !

Ik heb op de rommelmarkt een boek gevonden met citaten...
 eentje om wakker van te liggen:
"Een politieke partij heeft maar twee problemen. Het eerste is: hoe komt men aan de macht, het tweede: wat doet men er mee als men haar heeft." (Robert Blake)

Ook mooi: " Een politicus is iemand die de waarheid zegt als hij zich vergist..." (Karel Jonckheere in "Filter de dag")

Er staan hier naast me een heleboel boekwerken met spreuken, gezegden, citaten, synoniemen, betekeniswoordenboeken en ga zo maar door... Allemaal om u, geachte lezer, ten dienste te zijn. Ik geef toe dat het allemaal boeken zijn van de rommelmarkt... dus de kans op rommel is groot.

Maar ik hou nu eenmaal van taal, en dus zit ik wel eens, zo maar, in die boeken te bladeren, hier en daar iets uit pikkend, en mij verkneukelen in die dingen. Voor mij is dat een beetje familie van rondlopen op de rommelmarkt... Je komt er altijd dingen tegen die je verwonderen, die je niet kent, waar je meer wilt van weten. Kortom, taal is voor mij een speelweide, waar ik kan en mag in stoeien.

Ik hou er ook van om in een begrijpelijke taal te schrijven, zelfs als ik een woord gebruik dat eerder zeldzaam is, of oud is, dan gebruik ik het veelal bewust omdat of de betekenis er helderder door is, of omdat de klanknabootsing, de kleur er beter bij past. Ik durf dan ook zelf woorden te maken of bestaande woorden te vervormen, gewoon uit spielerei (da's Duits), of om te beklemtonen.

Wellicht is het ook door dat taalgevoel dat ik nog steeds treur over het verdwijnen van grote woordkunstenaars uit mijn tijd, een Toon Hermans, een Wim Sonneveld, een Wim Kan, en nog een pak anderen. Op een gegeven moment in de tijd dat ik er nu al loop, is er een hele generatie woordkunstenaars gekomen, en jammer genoeg ook al weer heen gegaan.  Blijkbaar was er op een gegeven moment geen behoefte meer aan dergelijke genieën van het woord. Maar ik kan nog wel eens zitten luisteren (en kijken indien het een DVD betreft) naar die mensen die vroeger zo mijn gevoel voor taal hebben aangewakkerd.

Als je op Wikipedia gaat kijken (gewoon op de gekleurde namen van de kunstaars hierboven vermeld, klikken), dan krijg je meestal niet alleen uitleg, maar veelal ook opnamen te horen. Doen dus !

Ik ga stoppen voor vandaag, het is zondag. Rustdag.

en ik ga nog eens kijken naar Google - afbeeldingen, van Benares (Varanasi), waar mijn zoon momenteel zit te werken. Het is vandaag zondag... Maar hoe zit dat eigenlijk voor de Hindoe's ? Hebben die ook een rustdag, is hun week ook 7 dagen lang?
Gek hoe weinig we van elkaar weten, ondanks men zegt dat de wereld steeds kleiner en kleiner aan het worden is, dat er geen afstanden meer zijn... Tussen mensen zijn er duidelijk wel afstanden... Maar ik ga niet weer beginnen over racisme en zo...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: