dinsdag, oktober 16, 2012

Herfstluchten

Statue of Albrecht Rodenbach in the De Coninck...
Statue of Albrecht Rodenbach in the De Coninckplein in Roeselare, Belgium, unveiled in 1909 (Photo credit: Wikipedia)
..."...Onder een wolkenzwangere hemel ijlt wanhopig een vlucht voorbij, Oh Wanhoop ! ...."
Veel fans van Albrecht Rodenbach zijn er niet meer, maar toch een lijntje uit zijn "Sneyssens"...

Die wolkenzwangere hemel en die wanhoop doen het voor mij... Door het raam zie ik de grijze regenzwangere wolkenflarden voorbij ijlen in de felle wind... Zo'n weer maakt mij depressief, en wanhoop en depressie liggen heel dicht bij elkaar.

Ik hou van licht, van zon, van heldere beelden met inktzwarte schaduwen en hel licht...

Waar is al dat licht van de zomer naar toe ? Ik mis het ieder jaar meer en meer....

Heb je het ook gelezen? De Britse wetenschappers hebben vastgesteld dat de globale opwarming van de aarde al een zestal jaren geleden gestopt is. Er is op zijn minst een pauze in het gebeuren, en misschien is het wel helemaal gedaan.

Ik snap het niet meer. Nu ik eindelijk wat het idee begon te aanvaarden, de tekenen meende te herkennen, nu is het er niet meer. Of is dat ook maar de zoveelste theorie ? Is dat ook weer één van de vele theorieën die men ons, dwaze mensen, wil opsolferen?

Onlangs las ik nog over insecten die hier plots gekomen zijn, van uit warmere streken naar hier verhuist, met pak en zak, om zich hier in deze warmere streken te vestigen, en nu blijkt dat we die beestjes eigenlijk moeten gaan uitleggen dat ze te vroeg op de trein der waanzin zijn gesprongen...

Voor mij allemaal niet gelaten, in tegendeel, sommige aspecten van die global warming waren op zijn minst verontrustend... Denk maar aan de stijgende zeespiegel.

Maar ik weet niet of we nu al dan niet deze nieuwe "feiten" moeten geloven, ik weet ook niet wat ze betekenen voor ons leven, hier, nu en morgen. De wereld is een stukje opgewarmd. Maar dat is tot stilstand gekomen. Wat betekent dit ? Dat we het weer van de laatste jaren mogen gaan beschouwen als normaal?  Dat we heel natte koude voorjaren normaal moeten vinden? En late zomerdagen? En koude winters ?... Of waren dit maar blijken van een wisselvallig weer in ons nog steeds gematigd zeeklimaat?

Is er daadwerkelijk iets wat veranderd is?  Of maken die enkele tienden van een graad niets uit?

Wat mij echter het meest ongerust maakt, is het feit dat de mensheid dit feit zou kunnen beschouwen als een bewijs dat het nog niet zo slecht is gesteld met de wereld, en dat we best nog wat meer kunnen en mogen vervuilen...

De wereld is al genoeg vervuild.
Met of zonder global warming...
Ik wil de leeuwerik terug, en oorden van stilte in mijn eigen land en in mijn eigen Vlaanderen en in mijn eigen dorp...

Ik herinner me de tijd dat er in de straat waar ik woonde twee auto's waren... Auto's die pas na heel veel moeite en de wind van achter 100 km per uur haalden. Hebben wij zoveel gewonnen aan het feit dat de auto van nu rapper kan? Hadden we niet beter geïnvesteerd in auto's die minder vervuilend waren en veiliger ?

 Met de laatste treinstaking zagen we plots dat carpooling wel degelijk kan ! Waarom dat niet verder zetten? Toen ik laatst in het schoolbusje van Boom naar huis kwam rijden, zag ik dat je bijna geen wagens ziet waar meer dan de chauffeur in zit...

Iets doen aan het milieu is echt niet zo verschrikkelijk moeilijk ! Alleen, we moeten het zelf doen, zelf willen.

Mochten al die zondagse wielerterroristen in de week eens met de fiets naar het werk rijden?

Mochten alle mensen eens al die verpakkingen gaan weigeren.

Mochten alle mensen eens stoppen met zelf zwerfvuil te produceren.

mochten...
mochten...

djudedju

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta






Geen opmerkingen: