maandag, oktober 08, 2012

Goud in de mond

English: Painting by Emile Claus – "First...
English: Painting by Emile Claus – "First Communion" (Photo credit: Wikipedia)
The Old Gardener, 1885
The Old Gardener, 1885 (Photo credit: Wikipedia)
Toen ik vanmorgen opstond, was het nog pikdonker. Ik heb nog wat tijd doorgebracht op het toilet, met een boek over de apartheid in Zuid Afrika (Geschiedenis is één van mijn interesses), en toen ik dan eindelijk nog een poging deed om het rolluik definitief omhoog te doen, zag ik de mooiste zonsopgang die ik ooit zag... (Nu ja, ik zag al zoveel zonsopgangen... maar dit was echt een heel mooie)

Ik zag zwart, ik zag helblauw, zachtblauw, esmeraldgroen, oranje, rood, geel, wit, grijs en dat allemaal in schitterende schakeringen. Ik dacht nog een moment: laat ik een foto nemen... Maar een foto kan dit nooit weergeven.

Niets kan die schittering, die kleurnuances evenaren die de natuur ons biedt.

Morgenstond geeft warempel goud in de mond.  Ik weet wel, ik moet eigenlijk schrijven heeft goud in de mond, maar ik prefereer geeft. Nah.
Ik heb staan kijken, wel 10 minuten lang, en zag het beeld veranderen tot het gewoon een mooie zonsopgang was, eentje zoals je er nu en dan wel een ziet. De pracht, het goud, was verdwenen.

Het schitterende was al na enkele seconden aan het vervagen. Ik heb Anny doen opstaan en doen kijken, doen genieten... Maar ze zei dat ze nog wel zonsopgangen heeft gezien, en kroop weer in bed.
djudedju

Zo zie je maar... Er zijn soorten van gewaarwording over één en hetzelfde fenomeen.
Mensen verschillen. (Gelukkig maar)
En misschien zag jij die zonsopgang ook, en misschien heb je er niet eens ook maar een tel aandacht voor gehad. Of misschien was je wel aan het vloeken omdat de zon in je ogen scheen, en het verkeer hinderde...

Ik, ik proef het goud nog steeds in mijn mond.

Maar zo is het toch ? Laat ons samen een wandeling maken door Middelheim en de beeldhouwwerken bewonderen... En misschien wordt jij wel verliefd op een beeld die ik afschuwelijk vind. Laat ons een museum binnenstappen en de schilderijen gaan bewonderen... Misschien sta jij verwonderd naar mij te kijken omdat ik zo onder de indruk ben van dat werk van Emile Claus, waar jij helemaal niets aan vindt...

Dan noem ik je een cultuurbarbaar en jij vind mij démodé, niet meer mee met de tijd.
Of misschien vind jij Emile Claus al veel te modern, en vind je die oude meesters veel mooier.

Gelukkig maar...

Stel je voor dat we allemaal krek hetzelfde dachten, hetzelfde voelden... Niet alleen zouden we een verschrikkelijk vervelende wereld hebben, maar we zouden met zijn allen verliefd zijn op dezelfde vrouw, en zij maar op één man, de man waar alle vrouwen op verliefd waren.
We reden allemaal in de zelfde auto, in de zelfde kleur, en zaten allemaal op dezelfde stoelen en vrijden in hetzelfde bed...

Stel je dan voor dat er ergens een abnormale liep, een gek, een die niet aan de norm voldeed... Een die zich kleedde in kleren die hij zelf ontwierp, reed in een auto die hij zelf opbouwde, zat op een stoel... We zouden hem wellicht interneren, als zijnde sociaal onaangepast.

Herken je niets?
Wat ik hier schets, dat bestaat in werkelijkheid !
Wat ik hier - te dik - in de verf zet, dat is de wereld waarin mensen moeten leven in een dictatuur.
In een dictatuur mag je niet meer denken wat je wil denken, mag je niet mooi vinden wat je eigenlijk best wel mooi vindt, mag je niet wat de anderen niet willen dat je doet.

Als je het zo bekijkt, is kunst eigenlijk de expressie van de vrijheid.

En toch... Toch kan ik me niet ontdoen dat we nu in een tijd leven, waarin de vrijheid zo dik in de verf wordt gezet, dat ze neigt naar wetteloosheid, naar redeloosheid.
Je kunt geen groep mensen bijeen zetten, bijeen laten leven, zonder dat je leefregels opstelt, regels om deze maatschappij voor allen leefbaar te houden.

Wat is dan vrijheid ? Wat is dan dictatuur ?

... ik weet het niet...
Ik denk dat het beide vooral zaken zijn van een subtiel evenwicht tussen beide, en een individueel aanvaarden ven het geheel.
Maar wandelen op het slappe koord is een kunst.
Ik wou dat politici wat vaker oefenden op evenwicht.

tot de volgende ?

(Twee foto's van schilderijen van Emile Claus. Ik heb ze uitgekozen omdat hier heel duidelijk is dat Claus een van de hele groten was in de uitbeelding van Het Licht... Je kunt het licht als he ware vastnemen op zijn doeken...)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: