donderdag, oktober 11, 2012

Amstrong en doping

MADRID, SPAIN - FEBRUARY 07:  Spanish cyclist ...MADRID, SPAIN - FEBRUARY 07: Spanish cyclist Alberto Contador speaks during a press conference a day after the court of arbitration for sport handed him a two-year ban and stripped him of his 2010 Tour de France title following a positive test for clenbuterol on February 7, 2012 in Madrid, Spain. (Image credit: Getty Images via @daylife)




Het dossier Amstrong brengt nog maar eens de doping in beeld...
Ik heb hier al menig keer betoogd dat heel wat dingen die wij sport plegen te noemen, al lang niet meer thuishoort onder wat sport in feite zou moeten zijn.

Iemand die "sport" doet als beroep, die beoefent geen sport maar een beroep. Veel meer is daar eigenlijk niet over te zeggen. Ik wil alleen nog wijzen op de tijd dat "beroepssporters" eertijds zelfs niet mochten deelnemen aan de Olympische spelen, omdat hun beroep en het idee sport niet samen kunnen onder één noemer.

Ik heb er niets tegen dat er mensen zijn die als beroep voetballer zijn, of wielrenner, of golfspeler, of tennisser of wat dan ook, maar dat ze nu eindelijk eens ophouden dat als sport te betitelen.

Dat men in die beroepen dan de lat steeds hoger en hoger gaat leggen, dat is een van de uitwassen van het beroeps zijn, men moet immers er voor zorgen dat er publiek komt, liefst veel publiek, zo dat publiciteit en investering in de beroepsmens ook renderen. Men kan mij niet wijsmaken dat een mens, zonder medische begeleiding (waartoe doping volgens mij behoort) een Tour de France kan uitrijden aan een koerstempo. Het zou al heel zwaar zijn om gewoon de Tour uit te rijden in dat beperkt aantal dagen, zelfs zonder dat je ook maar één trap moet koersen,moet kijken naar je "klassement".

Vertellen dat heel die meute renners daar loepzuiver rond koerst, daar geloof ik geen jota van.

Dat er van die mensen te veel gevraagd wordt, om op een normale manier te fungeren, dat lijkt me duidelijk, en dat zal ook wel duidelijk zijn voor iedereen die daar eens over nadenkt. Ik geloof zelfs niet dat het trainingsschema dat die mensen wordt opgelegd van aard zijn om gezond te zijn... En is die gezondheid nu niet net een van de doelen van sport ?

Met andere woorden, het is de sensatiezucht, het geldgewin die en de beroepssporter én de supporter aan lokt tot deze aanslag op de gezondheid van de mens.

Iemand die gewoon gaat joggen - ik zou hier liever sjokken schrijven- , zonder naar anderen te kijken, gewoon omdat hij het graag doet, omdat hij iets aan zijn fysieke conditie wil doen, die doet aan sport. Degene die als jogger gaat meedoen aan loopwedstrijden (ook al gaan die door onder de noemer jogging), die verliest een stuk van wat sport zou moeten zijn. Als hij of zij zich daarbij pijn doet, in de zin dat het eigenlijk niet goed is voor zijn of haar lichaam, die doet niet meer aan sport, maar aan roofbouw.

Het enige positieve van de beroepssport is, dat zij door die publiciteit, ook een deel gewone mensjes in - gezonde- beweging krijgen.
Voor de rest ?
Van mij mogen al die zaken morgen verdwijnen...
Ik zou er niets door missen, en wellicht zouden heel wat meer mensen gezonder leven dan ze nu als "sporter" doen.

Tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: