vrijdag, september 28, 2012

Tonnen dode vissen

The Scheldt in Antwerp
The Scheldt in Antwerp (Photo credit: Wikipedia)
Sinds enkele jaren zagen wij - vol vreugde- dat onze rivieren en kanalen weer gezond werden, en dat er weer vis in zwemt. We zagen zelfs heel wat vissers die terug aan de boorden van het kanaal, de rivier of de stroom, rustig zaten te vissen.
Ook reigers en aalscholvers, meerkoeten en waterhoentjes waren er terug.

en nu dit...

In één klap het moeizame herstel van jaren terug naar de knoppen.

En plots zijn er blijkbaar weer grenzen !
Op TV bevragen ze een ambtenaar die instaat voor de waterlopen, en die meldt laconiek dat ze zorgvuldig gezocht hebben naar de bron van de vervuiling, maar dat aan de grens van Vlaanderen de vervuiling reeds werd vastgesteld en dat de bron van vervuiling dus ergens in Wallonië of Frankrijk moet worden gezocht.
Moet worden gezocht
moet worden gezocht... Niet meer voor deze mensen, dat is werk voor hun ambtsgenoten uit Wallonië en/of La France.... Daarvoor moeten eerst diplomatieke stappen gezet worden om die diensten er van te overtuigen dat ze eens moeten kijken...
Maar als daar geen dode vissen te merken zijn, of als levende vissen geen prioriteit zijn voor die ambtenaren, dan mogen de Vlaamse vissen creperen.

djudedju

Het water in de rivier, de vis in de rivier, die stopt niet aan een grens, aan een dun rood lijntje getrokken op een "land"-kaart.... Want dat water, die vis, heel de wereld is één geheel, één levend geheel, een globe vol leven, die echt niet stopt aan fictieve grenzen.

Ik heb al gesteld dat het idee van een land naast een ander, een volstrekt ongerijmd iets is. Het gras aan de ene kant van de grens is echt niet groener dan aan de andere kant !

En de aardworm gaat echt niet stoppen van wroeten in de aarde omdat hij aan het einde is gekomen van uw tuin, en niet wil leven in de tuin van uw buur. Het zijn alleen wij, mensen, die op zo'n gekke manier met onze wereld omgaan.

Nu wij hier met een "verenigd" (nu ja...) Europa zitten, zou je denken dat we al een stap in de goede richting hebben gezet, maar de tonnen dode vissen in de Schelde vertellen een heel ander verhaal. En je moet je heus niet beperken tot de fauna en flora, om dat te zien. Je moet eens luisteren naar de reacties van sommige landen binnen die "unie", wat ze vertellen over de armere broertjes in dezelfde unie van landen. Veel landen en weinig unie, "Stoot Griekenland maar af, gooi Spanje er maar uit, zij zijn remmen op onze welvaart !

En dat "onze", dat zijn dan de rijkeren van dat ogenblik. Van dat ogenblik, want een klein feitje en Nederland dat zich schor schreeuwde aan de kant van de rijken, tuimelde in één beweging plots bijna naar het niveau van de armen, en zou wellicht mee buiten gebonjourd worden dank zij zijn eigen slogans van toen...

Solidariteit? Gezond verstand ? Mijn hoela! Eigenbelang, winst, rijkdom, macht... en vooral zijn eigen positie versterken en vrijwaren.

Vandaag gaan de vissen dood
Morgen wij ?

Hoog tijd dat wij eens gezond gaan redeneren, over grenzen heen, grenzen van landen, grenzen van regeringen, grenzen van domheid...

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: